Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ελιξίριο ζωής: Ανακαλύφθηκε διατροφική ουσία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτια

© Φωτογραφία : Pixabay / sik-lifeΛάδι
Λάδι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Βρείτε μας
Αυτή η διατροφική ουσία σχετίζεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Επιστήμονες από το Ιράν και τον Καναδά διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ.
Οι ειδικοί ανέλυσαν περισσότερες από 40 επιστημονικές μελέτες, δημοσιευμένες μεταξύ 1991 και 2021, οι οποίες εξέταζαν τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση άλφα λινολενικού οξέος (ALA), ενός πολυακόρεστου λιπαρού οξέος.
Το άλφα λινολενικό οξύ βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα όπως η σόγια, οι ξηροί καρποί, το λάδι κανόλας και ο λιναρόσπορος.
Συνολικά, σε αυτές τις μελέτες συμμετείχαν περίπου 120.000 εθελοντές ηλικίας 18 έως 98 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα από 2 μέχρι 32 έτη. Στα αποτελέσματα λήφθηκαν υπόψη επιπλέον παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες και αξιολογώντας προσεκτικά κάθε μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση ΑLA σχετίζεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.
Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση ALA σχετίζεται με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - 63 επιπλέον θάνατοι από καρκίνο ανά 120.000 άτομα.
Ένας εξωγήινος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Κβαντική Αθανασία: Η θεωρία ότι δεν πεθαίνουμε ποτέ και όλοι είμαστε αθάνατοι - Βίντεο
Όσον αφορά στη δοσολογία, η αύξηση της κατανάλωσης ALA κατά ένα γραμμάριο ημερησίως, που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας λάδι κανόλας ή 0,5 ουγγιές καρυδέλαιο, σχετίζεται με μείωση κατά 5% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές ασθένειες.
«Πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ του ALA και ενός ευρύτερου φάσματος αιτιών θανάτου για να εκτιμήσουμε καλύτερα τις πιθανές επιδράσεις του ALA στην υγεία και να διερευνήσουμε εάν ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε ALA σχετίζονται πραγματικά με τον καρκίνο και άλλους θανάτους» αναφέρουν οι ειδικοί.
Παρά τις ευεργετικές επιδράσεις των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στην υγεία, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στις συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσής τους λόγω κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμηθεί πόσο υψηλός είναι αυτός ο κίνδυνος» σημειώνουν οι ειδικοί.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала