Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης αυξάνεται καθώς καταρρέει η οικονομία

© AFP 2021 / MOHAMMED HUWAISΣημαία της Υεμένης
Σημαία της Υεμένης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.10.2021
Βρείτε μας
Οι υπηρεσίες βοηθείας προσφέρουν την αρωγή τους σχεδόν σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, ήδη 3 εκατομμύρια περισσότερους από ό, τι μόλις πριν λίγους μήνες, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η οικονομία της Υεμένης καταρρέει, η ανθρωπιστική της κρίση επιδεινώνεται και η σύγκρουση στο φτωχότερο έθνος του αραβικού κόσμου γίνεται πιο βίαιη, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα ζοφερά σχόλια του Βοηθού Γενικού Γραμματέα Ramesh Rajasingham έγιναν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη 15/10.Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Υεμενίτες-τα δύο τρίτα του πληθυσμού-χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οι υπηρεσίες βοήθειας, είπε, «για άλλη μια φορά αρχίζουν να εξαντλούνται».
Οι υπηρεσίες βοηθείας προσφέρουν την αρωγή τους τώρα σχεδόν σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα, περίπου 3 εκατομμύρια περισσότερους απ’ ό, τι μόλις πριν από λίγους μήνες, πρόσθεσε ο Rajasingham.
«Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η επέκταση έχει απωθήσει σημαντικά τον άμεσο κίνδυνο λιμού μεγάλης κλίμακας».
Προειδοποίησε ότι οι οργανώσεις βοήθειας δεν έχουν αρκετά χρήματα για να συνεχίσουν σε αυτήν την κλίμακα και «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν την επισιτιστική τους βοήθεια να μειώνεται» και «μέχρι το τέλος του έτους, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους».
«Καλούμε όλους να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουμε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες και να κρατήσουν τον λιμό μακριά», δήλωσε ο Rajasingham.
Η Υεμένη έχει αναστατωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο από το 2014, όταν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Σαναά και μεγάλου μέρους του βόρειου τμήματος της χώρας, αναγκάζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να διαφύγει στο νότο, στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία.
Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μπήκε στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, υποστηριζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον Πρόεδρο Αμπέτ Ραμπό Μανσούρ Χάντι στην εξουσία και έριξε την υποστήριξή του πίσω από την κυβέρνησή του.
Παρά την αμείλικτη αεροπορική εκστρατεία και τις χερσαίες μάχες, ο πόλεμος έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.Οι ΗΠΑ έκτοτε έχουν αναστείλει την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση.
Στις αρχές του 2020, οι Χούτι εξαπέλυσαν επίθεση στην επαρχία Μαρίμπ, που κυριαρχείται κυρίως από την κυβέρνηση, η οποία στοίχισε τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων και άφησε χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες να ζουν υπό συνεχή φόβο βίας και να πρέπει να μετακινηθούν ξανά.
Την Πέμπτ 15/10 οι, ηγέτες των φυλών και αξιωματούχοι της Υεμένης δήλωσαν ότι οι μάχες στο Μάριμπ τις τελευταίες 24 ώρες σκότωσαν τουλάχιστον 140 μαχητές και από τις δύο πλευρές. Οι δεσυγκρούσεις έλαβαν χώρα στις συνοικίες Αμπντίγια και αλ Τζούμπα.
Στην ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ράτζασινγχαμ είπε ότι οι Χούτι «ενέτειναν τη βάναυση επίθεσή τους στο Μαρίμπ, καταλαμβάνοντας περισσότερο έδαφος εκεί και στα γειτονικά μέρη της νότιας επαρχίας Σάμπουα».

Συνεχιζόμενες μάχες

Επισήμανε επίσης τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη νότια πόλη Άντεν - όπου η κυβέρνηση του Χάντι δημιούργησε έδρα αφού οι Χούτι τους έσπρωξαν από τη Σαναά και τον Βορρά - και συνέχισε τις μάχες, τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βορειοδυτική Σαάδα και τη δυτική Χατζά και τις επαρχίες Hodeida.
Τον Σεπτέμβριο, 235 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός σε δύο χρόνια, και οι μάχες στο Μαρίμπ παίρνουν ανησυχητική διάσταση με σχεδόν 10.000 ανθρώπους να εκτοπίζονται τον Σεπτέμβριο, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε δύο χρόνια, είπε ο Rajasingham.
Ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον περασμένο μήνα, είπε στο συμβούλιο ότι είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης και των Χούτι, καθώς και βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς αξιωματούχους που επικεντρώθηκαν στο πώς να κινηθεί προς μια πολιτική λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Υεμένη.
«Το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών είναι μεγάλο και αυξάνεται», είπε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση. Ο Γκράουντμπεργκ είπε ότι κατέστησε σαφές ότι ενώ πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε επείγοντα ανθρωπιστικά και οικονομικά ζητήματα, οι επείγουσες πολιτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για τη διαπραγμάτευση επίλυσης της σύγκρουσης.
«Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, αυτό θα είναι ένα επίπονο και περίπλοκο έργο που θα πάρει χρόνο, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθεί», είπε ο Grundberg.
Ο Ράτζασινγχαμ επανέλαβε ότι η οικονομική κατάρρευση της Υεμένης «οδηγεί τις περισσότερες ανάγκες στη χώρα - συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου λιμού».
Οι εμπορικές εισαγωγές τροφίμων στα βασικά λιμάνια Hodeida και Saleef ήταν 8% λιγότερες από τον μέσο όρο του περασμένου Σεπτεμβρίου και «οι εισαγωγές καυσίμων ήταν 64 % χαμηλότερες», είπε.
Προέτρεψε άμεσα μέτρα για να σταματήσει η οικονομική κατάρρευση της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εγχύσεων συναλλάγματος μέσω της Κεντρικής Τράπεζας που θα μειώσουν γρήγορα τις τιμές, όπως έκαναν στο παρελθόν, καθώς και το πλήρες άνοιγμα όλων των λιμένων, άρση των περιορισμών εισαγωγής στην Hodeida και το Saleef , και καταβολή μισθών δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει δημοσίευμα του aljazeera.com.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала