Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Έρευνα: Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία ίσως είναι πιο ευγενικοί και φιλάνθρωποι

CC0 / / Ζευγάρι ηλικιωμένων
Ζευγάρι ηλικιωμένων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.10.2021
Βρείτε μας
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η ηλικία, όπως καταδεικνύει σχετική μελέτη, ως προς την ευγένεια και τη φιλανθρωπία με τους μεγαλύτερους ανθρώπους να είναι περισσότερο προσεκτικοί και δοτικοί.
Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία είναι πιο πιθανό να κάνουν πράγματα που ωφελούν τους άλλους, όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι φιλανθρωπικές δωρεές, σε σχέση με τους νεότερους σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ακόμα, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευγενικές από τους άνδρες, ενώ ο πλούτος φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση στη φιλανθρωπία, με εκείνους να θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να δωρίζουν λιγότερο σε καλούς σκοπούς.
Λάδι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Ελιξίριο ζωής: Ανακαλύφθηκε διατροφική ουσία που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτια
Υπάρχει, επίσης, ένα μεγάλο χάσμα στους τύπους φιλανθρωπικών οργανώσεων που προτιμούν να βοηθούν οι ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Έτσι, οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να δωρίσουν σε διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία προτιμούν να προσφέρουν σε σκοπούς στη χώρα τους.

Τι έδειξε η έρευνα για την ευγενία και τη φιλανθρωπία ανά ηλικιακή ομάδα

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και στο πλαίσιο αυτής αναλύθηκαν δεδομένα από μια παγκόσμια έρευνα σε 46.576 άτομα, ηλικίας από 18 έως 99 ετών, σε 67 χώρες.
Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, στο «Nature», πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2020 και χρησιμοποιήθηκε για να εξεταστεί εάν η ηλικία μπορεί να προβλέψει το κατά πόσο ήταν διατεθειμένος να τηρήσει κάποιος την κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την προθυμία του να δωρίσουν σε υποθετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ηλικία προέβλεπε ευγενική συμπεριφορά και στις δύο παραμέτρους, με τους μεγαλύτερους ανθρώπους σε ηλικία να είναι πρόθυμοι να τηρήσουν περισσότερο τόσο την κοινωνική αποστασιοποίηση κατά την πανδημία όσο και το να δωρίσουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις σε σχέση με νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Μάλιστα, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Δρ. Τζο Κάτλερ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ επεσήμαναν στα ευρήματά τους: «Η μεγαλύτερη ηλικία συνδέθηκε με μεγαλύτερη προκοινωνική συμπεριφορά σε δύο ισχυρές, συμπληρωματικές και έντονα συναφείς παραμέτρους. [...] Ωστόσο, η ηλικία συσχετίστηκε, επίσης, με μεγαλύτερη εστίαση εντός της ομάδας ως προς το ποιος λαμβάνει βοήθεια. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σε ηλικία δωρίζουν περισσότερο σε εθνικές, αλλά λιγότερο σε διεθνείς, υποθετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε σχέση με τους νεότερους ενήλικες».
Ακόμα, οι ερευνητές συμπλήρωσαν: «Ο σοβαρός κίνδυνος για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από τη νόσο COVID-19 μπορεί να έχει αποτρέψει προσωπικές προκοινωνικές συμπεριφορές όπως ο εθελοντισμός. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να βοηθήσουν άλλους κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης όσον αφορά στη συμμόρφωση με τα μέτρα δημόσιας υγείας και στην υποστήριξη των φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα τους».
Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώθηκε, οι ερωτηθέντες φάνηκαν διατεθειμένοι να δωρίσουν διπλάσιο ποσό σε εθνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις σε σχέση με διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανάλογα με την ηλικία
Ως εκ τούτου, για κάθε 16 χρόνια που προστίθενταν στην ηλικία, οι δωρεές αυξάνονταν κατά 1,5%, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала