Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Οι δύο λόγοι που πλημμυρίζει η Αθήνα: Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές

© Φωτογραφία : SOOCΕκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από το πέρασμα της κακοκαιρίας « Μπάλλος », Κιφισός, στην Αθήνα, στις 14 Οκτωβρίου, 2021
Εκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από το πέρασμα της κακοκαιρίας « Μπάλλος », Κιφισός, στην Αθήνα, στις 14 Οκτωβρίου, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.10.2021
Βρείτε μας
Δύο είναι τα προβλήματα, σύμφωνα με τον δρ. Γεωλογίας, Μιχάλη Διακάκη, που κρύβονται πίσω από τις πλημμύρες στην Αθήνα.
Η κακοκαιρία «Μπάλλος» ήρθε να αποδείξει ότι εκτός από περιοχές στην ύπαιθρο, σωρεία προβλημάτων και κινδύνων μπορούν να υπάρξουν ακόμα και στην καρδιά ενός μεγάλου αστικού κέντρου όπως είναι η Αθήνα.
Και η ερώτηση είναι απλή όσο και αγωνιώδης: Γιατί πλημμύρισαν περιοχές της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους; Φταίει η ποσότητα του νερού που έπεσε από τους ουρανούς; Ή έχουμε κάνει λάθη στη δόμηση της;
Για τον δρ. Γεωλογίας, Μιχάλη Διακάκη, επιστημονικό συνεργάτη του πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή σε θέματα φυσικών καταστροφών, η πρόσφατη κακοκαιρία στην Αθήνα ήταν «μεσαίας έντασης».
«Από μια έμπειρη ματιά και καταγράφοντας στην Αθήνα εδώ και δεκαετίες τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα έλεγα ότι δεν υπήρξε κάποιο συμβάν το οποίο ήταν πολύ καταστροφικό ή προκάλεσε εκτεταμένες επιπτώσεις σε περιουσίες ή σε θανάτους κλπ. Προσωπικά, θα το ενέτασσα σε μια γνωστή παθογένεια που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα στις έντονες βροχοπτώσεις. Αυτή ήταν μια έντονη βροχόπτωση αλλά μέσης έντασης όχι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο ή εξαιρετικά ακραίο» δήλωσε ο κ. Διακάκης στο Sputnik.
Τα ευτράπελα της κακοκαιρίας Μπάλλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Ελλάδα
Για γέλια και για κλάματα: Τα ευτράπελα της κακοκαιρίας Μπάλλος - Σουρεαλιστικές σκηνές

Οι δύο αιτίες για τις πλημμύρες

Ο κ. Διακάκης επισημαίνει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταγράφτηκαν στην Αθήνα οφείλονται σε μια παθογένεια των αστικών κέντρων εξαιτίας δύο ζητημάτων:
«Το πρώτο ζήτημα, είναι γιατί είναι στρωμένα με αδιαπέραντες επιφάνειες (σ.σ. άσφαλτο και τσιμέντο) πολύ μεγάλης έκτασης οπότε στις λεκάνες απορροής έχουμε πολύ μεγάλα ποσά νερού αντί αυτά να οδεύουν στο υπέδαφος και να εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά μπαίνουν μέσα στα ρέματα και κυλάνε. Άρα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού στα ρέματα» εξήγησε.
Το δεύτερο ζήτημα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι «ότι έχουμε τόσες πολλές κατασκευές και υποδομές στην πορεία του νερού που αυτό δεν μπορεί να πάει απρόσκοπτα προς τη θάλασσα, αλλά εμποδίζεται συνεχώς από διάφορα πράγματα« ενώ παράλληλα υπάρχουν «περιοχές που χαρακτηρίζονται από τεχνικά έργα που είναι ελαττωματικά».
Ένα τέτοιο παράδειγμα ελαττωματικού έργου, όπως είπε, είναι «η λεωφόρος Χαμοστέρνας και η υπόγεια διάβασή της που με την παραμικρή βροχή πλημμυρίζει».
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
Μετά τη φωτιά, οι πλημμύρες: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν σε Αττική και Εύβοια

Φρεάτια και ρέματα

Εκτός από τα φρεάτια που πρέπει να είναι καθαρά, ο κ. Διακάκης επισημαίνει ότι «κυρίως πρέπει να είναι καθαρισμένα τα ρέματα».
«Είναι σημαντικό να συντηρούνται τα φρεάτια γιατί αν δεν γίνεται η συντήρηση, τότε θα έχουμε προβλήματα και με ακόμα μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις. Σε αυτού του είδους την ένταση κακοκαιρίας θα έλεγα ότι τα φρεάτια παίζουν έναν μικρό ρόλο αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ. όπως ο Μπάλλος) θα πρέπει να βλέπουμε αν έχουμε φερτά υλικά και να είναι καθαρά τα ρέματα» ανέφερε.
Σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων είναι οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι «για να μην μπαίνουν σε καταστάσεις κινδύνου».
Την ίδια στιγμή, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες «θα πρέπει να έχουμε σήμανση, να έχουμε ενημερώσει τις Αρχές και να προσπαθούμε να λύνουμε τις παθογένειες που προκύπτουν από τεχνικά έργα».
Κακοκαρία Μπάλλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.10.2021
Ελλάδα
Πλημμυρισμένο σχολείο στη Νέα Φιλαδέλφεια: Οι εξηγήσεις του δημάρχου και η δραματική προειδοποίηση

Οι περιοχές στην Αθήνα που κινδυνεύουν από πλημμύρες

Σύμφωνα με τον κ. Δρακάκη περιοχές που είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν και να κινδυνεύσουν άνθρωποι είναι οι αυτές κοντά στα ρέματα, όπως:
η Εσχατιά στα δυτικά προάστια
η περιοχή του Ποδονίφτη, κοντά στα Άνω Πατήσια
η περιοχή του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη και
οι περιοχές πέριξ του Κηφισού.
«Αυτές οι περιοχές είναι προβληματικές και για την ασφάλεια των ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε ότι «ο αστικός χώρος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα από τυχαίο λόγο, δηλαδή μπορεί να φράξει ένας αγωγός ή ένα αυτοκίνητο να μπει σε ένα πλημμυρισμένο δρόμο και να χαθεί ένας άνθρωπος όπως είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013 με μια κοπέλα στο Χαλάνδρι σε ένα δρόμο που δεν είχαμε υποψία ότι ήταν προβληματικός».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала