Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Έκτακτο σχέδιο για επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος - Σε ετοιμότητα μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOCΑΗΣ Πτολεμαϊδας
ΑΗΣ Πτολεμαϊδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Βρείτε μας
Έκτακτο σχέδιο για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, με φόντο την ενεργειακή κρίση.
Σε πλήρη ετοιμότητα ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με φόντο τους φόβους για ελλείψεις στην αγορά ενέργειας λόγω της υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση.
Σε σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής και της δημοσιογράφου Χρύσας Λιάγγου, σημειώνεται πως ο ΑΔΜΗΕ έβαλε σε ετοιμότητα όλες τις θερμικές μονάδες, φυσικού αερίου και λιγνίτη.
Οι μεν πρώτες κλήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να δουλέψουν στο «κόκκινο» ώστε να καλύψουν τη ζήτηση σε περιόδους υψηλής ζήτησης που θα δημιουργήσει πιθανή κακοκαιρία. Ακόμα, υπήρξαν συστάσεις στους ηλεκτροπαραγωγούς των μονάδων φυσικού αερίου να διασφαλίσουν εγκαίρως συμβόλαια προμήθειας καυσίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες αυτές κλήθηκαν να διασφαλίσουν ικανά αποθέματα.
Οι μονάδες φυσικού αερίου καλούνται να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο, ώστε εάν υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου να διασφαλιστεί συνολική ισχύς 1.790 MW.
Παράλληλα, προχώρησαν, με ταχείς ρυθμούς, οι επισκευές σε παροπλισμένα μηχανήματα της ΔΕΗ και άρχισαν οι εργασίες για την επαναλειτουργία των τριών ορυχείων Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας.
ΔΕΗ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Ελλάδα
ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Φθηνή λύση ο λιγνίτης

Οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου καθιστούν την παραγωγή από λιγνίτη φθηνότερη, γεγονός που έχει θέσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε συνεχή λειτουργία το τελευταίο διάστημα. Σε ετοιμότητα παραμένει και η Μεγαλόπολη 3, σε περίπτωση που απαιτηθεί η λύση αυτή.
Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε αξιολόγηση την κατάσταση του συστήματος, ύστερα από σχετική έκκληση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), και σημείωσε πως υπό κανονικές συνθήκες δεν υπάρχει κίνδυνος επάρκειας, αλλά εάν υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω κακοκαιρία, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.
Τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας, λοιπόν, η συνεισφορά των ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η κάλυψη των περιόδων υψηλής ζήτησης να είναι οριακή και πιθανόν να χρειαστούν μέτρα περικοπών ηλεκτροδότησης.
«Είμαστε οριακά για την αντιμετώπιση υψηλής αιχμής, που δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι όλες οι θερμικές μονάδες διαθέσιμες όχι μόνο από θέμα συντήρησης και βλαβών αλλά και διαθεσιμότητας καυσίμου» επεσήμανε πηγή του ΑΔΜΗΕ στην εφημερίδα.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί, όμως, η γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε σχέση με την επάρκεια αερίου.
Μεταξύ άλλων, εξετάζεται να μπει πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος σε περίπτωση που το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας βρεθεί υπό απειλή κατάρρευσης.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала