Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Squid Game: Γιατί όλος ο κόσμος έχει κολλήσει με τη σειρά του Netflix

© Φωτογραφία : Instagram/squidgame_netflixΗ δεύτερη δοκιμασία του Squid Game με το μπισκότο
Η δεύτερη δοκιμασία του Squid Game με το μπισκότο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Βρείτε μας
Σε παγκόσμιο φαινόμενο έχει εξελιχθεί το «Squid Game» («Παιχνίδι του καλαμαριού»), δηλαδή η νοτιοκορεάτικη σειρά του Netflix.
Η νοτιοκορεάτικη σειρά «Squid Game» («Παιχνίδι του καλαμαριού») έχει κατακτήσει τον κόσμο και έγινε η πιο δημοφιλής σειρά του Netflix.
Στην πραγματικότητα, πάνω από 111 εκατομμύρια χρήστες του Netflix έχουν παρακολουθήσει την τηλεοπτική σειρά.
Ως εκ τούτου, το Sputnik προσπαθεί να εξηγήσει γιατί οι χρήστες του Netflix ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το φύλο τους, την ηλικία του, την εκπαίδευσή τους και του πολιτικού υπόβαθρου.

Παιδικά παιχνίδια

Σε ένα απομακρυσμένο νησί, 456 παίκτες κλεισμένοι σε ένα ασυνήθιστο κτίριο που φυλάσσεται από ένοπλους με τα πρόσωπά τους καλυμμένα παίζουν παιδικά παιχνίδια.
Μάλιστα, όποιος χάνει σε αυτά τα παιχνίδια, δολοφονείται, ακόμα και με αρκετά βίαιους τρόπους και μερικές φορές ακριβώς μπροστά σε άλλους παίκτες.
Ωστόσο, οι παίκτες επιλέγουν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, καθώς όλοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, χρέη και ζουν με πλήρη φτώχεια και μοναξιά.
Έτσι, ο αγώνας για το τεράστιο χρηματικό έπαθλο, που λαμβάνει ο τελευταίος επιζών, εγγυάται ένας μεγάλος αριθμός παρακινητικών παραγόντων.
Στιγμιότυπο από το «Squid Game» («Παιχνίδι του Καλαμαριού») [Netflix] - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.10.2021
Κόσμος
Squid Game: Βορειοκορεάτικα καρφιά για τη σειρά - «Τρομακτική Κόλαση που μετρούν μόνο τα χρήματα»
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πλοκή της σειράς «Squid Game» από τη Νότια Κορέα, που δημιουργήθηκε από το Netflix και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, αλλά στο διαδίκτυο γίνεται πολύς λόγος για τη βία στη σειρά.
Οι πολιτικοί προσπαθούν, επίσης, να εκμεταλλευτούν τη σειρά προς όφελός τους συνθέτοντας μεταφορές: Οι Βορειοκορεάτες υποστηρίζουν ότι η σειρά καταδεικνύει την απελπισία και την αδιαφορία της ζωής στη Νότια Κορέα και επιβεβαιώνει την παρακμή της καπιταλιστικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί πολιτικοί έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, προτείνοντας στους Ρώσους να παίξουν ένα από τα παιχνίδια της σειράς: δηλαδή να χαράξουν το εθνόσημο της Ουκρανίας σε μια καραμέλα εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.
Πολλοί φοβούνται για τα παιδιά: Η σειρά, στην πραγματικότητα έχει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των νέων.
Τα παιδιά, ωστόσο, επαναλαμβάνουν τα παιχνίδια από τη σειρά στην πραγματική ζωή, ευτυχώς χωρίς θύματα, αν και μερικά από αυτά τα παιχνίδια -ειδικά το τελευταίο που δίνει και το όνομά του στη σειρά- είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Ο δημιουργός του έργου Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι κανόνες του «Squid Game» δεν χρειάστηκε να εφευρεθούν επειδή απλώς τους δανείστηκε από παιχνίδια που έπαιζε ως παιδί με φίλους.
Μάλιστα, ο ίδιος έπαιζε πάντα αυτό το παιχνίδι το βράδυ και ήταν το τελευταίο παιχνίδι γιατί τότε αναπόφευκτα ξεφλούδιζε τα γόνατα και τους αγκώνες του.
Squid Game: Το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» σε ρωσική έκδοση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.10.2021
Squid Game: Το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» σε ρωσική έκδοση

Η πυραμίδα της επιτυχίας

Ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ ακολουθεί τα βήματα παλαιότερων σειρών, καθώς το «Squid Game» δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτότυπο προϊόν.
Επί της ουσίας, για παράδειγμα, ανάλογη πλοκή έχουν το «Battle Royale», το «Hunger Games», το «Game of Thrones».
Ωστόσο, σύντομα γίνεται σαφές ότι ο πρωταγωνιστής του «Squid Game» Γκι-χουν προορίζεται για τη νίκη και, ως εκ τούτου, δεν θα πεθάνει σε καμία περίπτωση.
Ακόμα, είναι σαφές ποιος είναι ο υποκινητής του παιχνιδιού και ποιος δημιούργησε τον κύκλο σφαγής.
Πάντως, το μόνο που δημιουργεί αναμονή είναι το φινάλε μόνο και μόνο για το αν θα υπάρξουν κάποια καινοτόμα και εξεζητημένα στοιχεία.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πιο ενδιαφέροντα συμβολικά στοιχεία στη σειρά απ' ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.
Το Netflix την εποχή χωρίς Διαδίκτυο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Αυτή είναι η δημοφιλέστερη σειρά στην ιστορία του Netflix
Για παράδειγμα, ο Χουάνγκ Ντονγκ-χιουκ έχει βρει ένα υπέροχο κόλπο για τους κρυμμένες «διασημότητες», δηλαδή τους κουρασμένους πλούσιους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τεράστια ποσά για να διασκεδάσουν βλέποντας τη βία.
Επίσης, σημαντικό, οι VIP μιλούν μόνο στα Αγγλικά, αν και με τρομερή προφορά, ενώ το αφεντικό του παιχνιδιού μιλά πολύ καλύτερα τη γλώσσα.
Αυτό δείχνει την παραξενιά τους και είναι μια μάλλον άμεση κριτική για τη δυτική τάση για βία και την επιθυμία της Δύσης να ελέγξει την Ανατολή, παρ' όλο που το παιχνίδι επινοήθηκε στην πραγματικότητα από Κορεάτες.
Το «Squid Game» είναι ένα γραμμικό και κάπως δίκαιο παιχνίδι καθώς στην πραγματικότητα, προβλέπει την ελεύθερη και ανοιχτή ψηφοφορία σε όλους, το δικαίωμα διακοπής του παιχνιδιού και τη δυνατότητα, εάν το επιθυμεί κάποιος, να επιστρέψει σε αυτό.
Υπάρχει, επίσης, η αίσθηση συμπόνιας προς τους περιθωριοποιημένους εφόσον οι κοινωνικές ανισότητες καταδικάζονται και ελπίζουμε στην ηθική σωτηρία του κοινωνικού συνόλου.
Άλλωστε, η τελευταία φάση της σειράς στην οποία ο Γκι-χουν συγκρούεται με τον δημιουργό του παιχνιδιού βασίζεται στις προαναφερθείσες αρχές.
Φώτα LED στα πεζοδρόμια της Σεούλ για όσους περπατούν με το κινητό στο χέρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.10.2021
Σεούλ: Στα πεζοδρόμια έχει LED για όσους περπατούν αφηρημένοι με το κινητό - Βίντεο

Είναι όλοι μαριονέτες

Πάντως, η πλοκή του «Squid Game» φαίνεται πρωτοποριακή, πρωτότυπη και συναρπαστική, με τη σειρά να χαρακτηρίζεται ως ένα φαινόμενο που είναι αποτελεσματικά ικανό να προκαλέσει μια αντανάκλαση κοινωνικής φύσης.
Το αίμα στην οθόνη είναι ένα γραφικό τέχνασμα, οι κακοί είναι άθλιοι και φρικιαστικοί, η βία είναι ρεαλιστική, αλλά μοιάζει με... καρικατούρα.
Αντίθετα, η αδυναμία ανάγνωσης και η επιπολαιότητα του μέσου θεατή που εντυπωσιάστηκε από την πρωτοτυπία αυτής της σειράς είναι, δυστυχώς, πραγματικότητα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала