Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Πρόστιμα-φωτιά για όσους δεν κάνουν rapid test

© Φωτογραφία : SOOC / Dimitris KapantaisΗλιούπολη
Ηλιούπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Βρείτε μας
«Τσιμπημένος» ο «τιμοκατάλογος» με τα πρόστιμα για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους αλλά και εργοδότες, με αιχμή του δόρατος τα rapid test. Τι ισχύει.
Τσουχτερά πρόστιμα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις που δεν κάνουν rapid test, προβλέπει η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Δείτε ΕΔΩ).
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως:
Για κάθε ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν κάνει το εβδομαδιαίο rapid test πέφτει πρόστιμο 300 ευρώ εάν είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εάν είναι μερικής απασχόλησης κατά 50% και άνω.
Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ ανά εβδομάδα, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση για δυο rapid tests την εβδομάδα (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικοί που για λόγους υγείας έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση εμβολιασμού).
Για τους εργοδότες:
Πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test.
Πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, εάν απασχολεί άτομα με θετικό rapid test.
Πρόστιμο 2.000 ευρώ εάν δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων.
Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση που δηλώσει ψευδές αποτέλεσμα σε rapid test εργαζομένου.

Ποιοι κάνουν υποχρεωτικά rapid test και οι εξαιρέσεις

Υποχρεωτικό rapid test για να πάνε στη δουλειά του πρέπει να κάνουν οι εξής κατηγορίες ανεμβολίαστων:
Όλοι οι εργαζόμενοι τον ιδιωτικό τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.
Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Ποιοι εξαιρούνται:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.
Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από τον νόμο.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το rapid test

Το τεστ πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος από την τσέπη του και γίνεται μία φορά την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία.
Ωστόσο, συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να κάνουν δύο τεστ εβδομάδα, με διαφορά τουλάχιστον 48 ωρών του ενός από το άλλο.
Δύο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) κάνουν οι εργαζόμενοι σε:
Εστίαση
Τουριστικές επιχειρήσεις
Μεταφορές προσώπων
Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές
Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.) -Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από τον νόμο.
Οι εργαζόμενοι των ως άνω κλάδων που εργάζονται μία ή δυο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατά μέγιστο μίας ημέρας μεταξύ αυτών (π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη), υποχρεούνται στη διενέργεια rapid test μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στον τόπο εργασίας. Αυτοί που εργάζονται 2 φορές την εβδομάδα με χρονική απόσταση τουλάχιστον δυο ημέρες ή τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω υποχρεούνται σε διενέργεια rapid test 2 φορές την εβδομάδα.
Δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν σε περίπτωση που συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала