Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μοναδικό ιατρικό επίτευγμα: Μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά νεφρό από χοίρο σε άνθρωπο

CC0 / / Χειρουργείο
Χειρουργείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Βρείτε μας
Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται ωστόσο να εγείρει ζητήματα βιοηθικής.
Νέους ορίζοντες όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις, δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς, ανοίγει μία πρωτοφανής για τα ιατρικά χρονικά επιτυχία χειρουργών στη Νέα Υόρκη.
Ομάδα γιατρών κατάφερε να μεταμοσχεύσει σε άνθρωπο νεφρό που αναπτύχθηκε στο σώμα γενετικά τροποποιημένου χοίρου.
Το γεγονός ότι ο νεφρός λειτούργησε κανονικά, γεννά αισιοδοξία στους επιστήμονες ότι εντόπισαν νέα «πηγή» οργάνων προς μεταμόσχευση από ζώα που ενδεχομένως σώσει ζωές τα επόμενα χρόνια.
Και μπορεί οι επιπτώσεις σε βάθος χρόνου να μην μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν, ωστόσο το μοναδικό επίτευγμα δεν παύει να αποτελεί ορόσημο στον τομέα της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων).
Ο Pavel Shuvalov - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Κόσμος
Μανιακός δολοφόνος 150 κιλών βίασε 60 γυναίκες – Κοιμόταν πάνω τους για να μην μπορούν να ξεφύγουν
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο νεφρός προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε το ζωτικής σημασίας όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα.
Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά «συνδέθηκε» με αιμοφόρα αγγεία εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου, ο οποίος υποστηριζόταν μηχανικά και ήταν δηλωμένος δωρητής οργάνων.
Ο νεφρός ξεκίνησε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.
Από την πλευρά του, ο Μοντγκόμερι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το όργανο θα δουλέψει το ίδιο καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά.
«Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως», τόνισε.
«Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για τη μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα», πρόσθεσε ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς
Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες εργάζονται εδώ και χρόνια πάνω στην ανάπτυξη κατάλληλων για μεταμόσχευση οργάνων σε ανθρώπους μέσα σε χοίρους, καθώς η αναμονή για όργανα όπως νεφρά, καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ είναι πολύ μεγάλη.
Εξαιτίας επίσης της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η πλειοψηφία των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορεί να αποκτήσει νέα όργανα.
Όπως ωστόσο στα περισσότερα τέτοια εμβέλειας ζητήματα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς η προοπτική μεταμόσχευσης οργάνων από χοίρους εγείρει ζητήματα βιοηθικής, αναφορικά κυρίως με τον βαθμό της εκμετάλλευσης των ζώων από τους ανθρώπους.
Ενώ έτσι πολλοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η μεταμόσχευση νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να «αντισταθούν» μπροστά σε αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα.
Επίσης εκφράζουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала