Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν για την Πολωνία

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΟλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Βρείτε μας
Την εντολή έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι γιατί η Κομισιόν δεν προχώρησε στο πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων προς την Πολωνία.
Να κινηθούν νομικά κατά της Κομισιόν ζήτησε από τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Νταβίντ Σασόλι, καθώς η Επιτροπή δεν ενεργοποίησε τον μηχανισμό αιρεσιμότητας στο θέμα της Πολωνίας.
Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών κονδυλίων προς μία χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου και εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Κόσμος
Τελεσίγραφο Φον ντερ Λάιεν σε Πολωνία: «Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι αξίες της ΕΕ»
Προηγήθηκε ψηφοφορία στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συνέστησε την προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Την προσφυγή συνέστησε και η πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του Σασόλι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποσύρει αυτήν τη νομική διαδικασία εάν η Επιτροπή λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Μετά τη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Σασόλι δήλωσε:
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν το κράτος δικαίου δεν πρέπει να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε σκληρά για έναν μηχανισμό που να το εξασφαλίζει αυτό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απρόθυμη να τον ενεργοποιήσει. Η ΕΕ είναι μια κοινότητα βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εάν αυτά απειλούνται σε ένα κράτος μέλος, η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προστασία τους. Επομένως, ζήτησα από τις νομικές μας υπηρεσίες να ετοιμάσουν μήνυση κατά της Επιτροπής για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες της ΕΕ εφαρμόζονται σωστά».
Οι αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά της Πολωνίας προκλήθηκαν μετά τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που δίνουν περισσότερη εξουσία στην κυβέρνηση παρά στα δικαστήρια.
Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων, η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала