Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΚΙΝΑΛ: Τι εξελίξεις φέρνει το σενάριο νίκης Παπανδρέου – Πόσο πιθανή είναι η συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ

© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOCΟ Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021
Βρείτε μας
Ποια είναι τα προγνωστικά στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και ποια τα σενάρια συμμαχιών στην περίπτωση που αναδειχθεί επικεφαλής ο Γιώργος Παπανδρέου;
Με μπαλωθιές υποδέχτηκαν τη χτεσινοβράδινη είδηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τους δέκτες των ανοικτών τηλεοράσεων καφενεία παραδοσιακά «πράσινων» κρητικών χωριών.
Κάτι που ακουγόταν μέρες τώρα και δεν γινόταν πράξη, καθώς φαίνεται πώς ζύγιζε τα «κουκιά» κι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, αμφιταλαντευόμενος, τελικά στα παρά πέντε, έγινε πράξη ανατρέποντας τους συσχετισμούς που επικρατούσαν στο πολιτικό σύστημα, και ειδικότερα στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στην ευρύτερη αντιπολίτευση.
Τι περίμενε και δεν άνοιξε αμέσως τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας αν θα είναι υποψήφιος ή όχι; Γιατί χρονοτρίβησε και δεν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την επέτειο του ΠΑΣΟΚ;
«Γιατί δεν ήταν τόσο σίγουρος. Έκανε τις διερευνητικές με τους άλλους υποψηφίους. Περίμενε να κάνουν πίσω. Δεν έκαναν. Θα είχε οπωσδήποτε άλλο συμβολισμό η υποψηφιότητά του ανήμερα της επετείου» σχολιάζει πηγή μέσα από το ΚΙΝΑΛ, που ωστόσο προεξοφλεί τη νίκη του.
Γιώργος Παπανδρέου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.10.2021
Ελλάδα
Πηγή ΚΙΝΑΛ για Παπανδρέου: «Θέλει να επιστρέψει ως Μεσσίας - Ούτε στο 3% η παράταξη μαζί του»

Τι θα σήμαινε για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Το μεγάλο ερώτημα πλέον στα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα: Θα συγκυβερνούσε ο γιος του Ανδρέα και πρωθυπουργός που έφερε το 1ο μνημόνιο μαζί τον Αλέξη Τσίπρα, που αρχικώς δήλωνε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, σε ρόλο υπουργού; Θα οδηγηθούν ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ σε σύμπλευση ή σε ανοικτό ευθύ ανταγωνισμό; Το ερώτημα είναι πιο σοβαρό για το ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται πως αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας και για την ώρα δεν κατορθώνει να κεφαλοποιήσει τις κυβερνητικές φθορές.
Πιθανή σύμπλευση με τον Γιώργο Παπανδρέου θα μπορούσε να «βλάψει σοβαρά την ηγετικότητα του Αλέξη Τσίπρα», εκτιμούν πηγές από τη ΝΔ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, και θεωρούν μη εφικτή τη δημιουργία κυβέρνησης ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, με το σύστημα της απλής αναλογικής, ακόμη και στο ενδεχόμενο να «τα βρουν μεταξύ τους».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη ως αντιμνημονιακή δύναμη και ξαφνικά θα συμπορευτεί με τον πρωθυπουργό των μνημονίων;» είναι το ρητορικό ερώτημα που μας θέτει πηγή από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο ο Παπανδρέου να τραβήξει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που απορρόφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διαφορετική είναι η εκτίμηση πηγής από το ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την οποία «το όνομα Παπανδρέου λειτουργεί ταυτοτικά και καταγωγικά και μπορεί να τραβήξει πάλι παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ» παρόλο που παραδέχεται ότι για κάποιους «ο Παπανδρέου ευθύνεται για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και δεν θα τον συγχωρήσουν».
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.10.2021
Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: «Θα κερδίσω κι αυτή τη δύσκολη μάχη» - Κύμα συμπαράστασης στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

«Ο Παπανδρέου δεν θα δεχτεί να γίνει υπουργός υπό τον Τσίπρα»

Το «ορθόδοξο» ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα του 2015 κατά πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΔΗΣΟ ήταν διχασμένοι, με κλίση υπέρ του ΟΧΙ. Αυτοί οι συσχετισμοί θα παίξουν άραγε ρόλο στις δυνάμεις που θα επικρατήσουν σήμερα στο ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, που για να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο κόμμα, μαζί με ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 θα πρέπει να συγκεντρώνει ποσοστό 45%;
Οι νέες ισορροπίες προβληματίζουν το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει ξαφνικά ένα κόμμα του 8% να εξελίσσεται σε καταλύτη των εξελίξεων στην αντιπολίτευση, χωρίς να αγγίζει σε αυτή τη φάση τη ΝΔ.
Έχει ενδιαφέρον πάντως το ότι κύκλοι του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας αυτοκριτική εκ των υστέρων, θεωρούν ότι ήταν λάθος τους το ότι δεν πήραν αποστάσεις και δεν αμφισβήτησαν τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου.
Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στην ορκωμοσία της νέας Βουλής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021
Ελλάδα
Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ: «Ύποπτος ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση» λέει ο Λοβέρδος
«Σαμαράς και Τσίπρας δικαίωσαν τις μνημονιακές πολιτικές του Γιώργου υιοθετώντας τις. Αλλά και στο ΚΙΝΑΛ δεν διαφοροποιήθηκαν ούτε ο Λοβέρδος ούτε η Φώφη Γεννηματά. Αυτό θα το πληρώσουν σήμερα οι συνυποψήφιοι του Γιώργου. Διότι προκύπτει ότι δικαιωματικά πρέπει και μπορεί ο Παπανδρέου να επιστρέψει» μας σχολιάζουν.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο Γ. Παπανδρέου να γίνει υπουργός υπό τον Τσίπρα», επισημαίνουν πηγές από το ΚΙΝΑΛ, που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου, αλλά παραδέχονται ότι με τον «μηχανισμό που έχει» και με τα αισθήματα που εκλύει «και μόνο λόγω ονόματος» (είναι εξάλλου ενδεικτικός ο αυθόρμητος τρόπος με τον οποίο αντέδρασε εχτές η Κρήτη στο άκουσμά του) θα καταφέρει να εκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι μαζί του «το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπορέσει να αναδειχτεί σε ρυθμιστή των εκλογών» αφού «κινδυνεύει να μην μπει καν στη Βουλή».
«Είναι δύσκολο ούτως ή άλλως, γιατί τα ποσοστά που θέλει η απλή αναλογική, δύσκολα βγαίνουν αθροιστικά, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25» αναφέρει σχετικά πηγή που συνομιλεί απευθείας με το Μαξίμου.
Συνέδριο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021
Ελλάδα
ΚΙΝΑΛ: Επτά οι «μνηστήρες» για την ηγεσία μετά την υποψηφιότητα Παπανδρέου

Τα προγνωστικά για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Ποια είναι τα προγνωστικά στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;
«Θα κερδίσει ο Παπανδρέου» μας απαντά συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, που διαβλέπει ότι κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης) πιθανώς θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα στο πλευρό του κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Λοβέρδος τι θα κάνει αν ηττηθεί; «Θα συστρατευτεί με τη ΝΔ ή θα δημιουργήσει κάτι νέο», μας απαντά πηγή από τη Χαριλάου Τρικούπη. Το ίδιο εκτιμά ότι θα πράξει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Αν δεν πάρει 49% ο ΓΑΠ, τότε η νίκη του θα είναι πύρρειος, ό,τι και αν αυτό σημαίνει» σχολιάζει πηγή από την Κουμουνδούρου, που θεωρεί επίσης «μη εφικτή» τη σύμπλευση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη ημέρα της εκλογής του κ. Παπανδρέου.
Την ίδια στιγμή, πηγή από το καραμανλικό στρατόπεδο, που δεν θεωρεί αυτονόητη τη νίκη του κ. Παπανδρέου στην κούρσα ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, αναρωτιέται τι μπορεί να υποδηλώνει η σχεδόν ταυτόσημη φρασεολογία Παπανδρέου-Τσίπρα:
«Ο ένας μιλά για προοδευτική παράταξη, ο άλλος για προοδευτική συμμαχία. Κινούνται παράλληλα. Αυτό γίνεται σε συνεννόηση; Απομένει να φανεί το προσεχές διάστημα» υπογραμμίζει.
Και προσθέτει: «Αν πάντως επικρατήσει ο Γιώργος στο ΚΙΝΑΛ, τουμπάρει το τραπέζι ανάποδα, και η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες-συμπράξεις με άλλα κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала