Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σκοτωμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Πάιατ: «Διγλωσσία του Τσίπρα» - «Fake news» της κυβέρνησης

© Φωτογραφία : Menelaos MyrillasΟ Τζέφρι Πάιατ
Ο Τζέφρι Πάιατ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021
Βρείτε μας
Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ.
Αρχικά, με ανακοίνωσή της η Πειραιώς, κάνει λόγο για «διγλωσσία και ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία.
«Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για "σοβαρότατες παραχωρήσεις" και για συμφωνία "που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία"».
Συνεχίζοντας, η ΝΔ συμπληρώνει πως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλώνει «έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι “οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί” από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Καταλήγοντας, η Πειραιώς απευθύνεται στην Κουμουνδούρο, ρωτώντας: «Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Fake news» της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για «fake news» της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι η ΝΔ διαστρεβλώνει τις θέσεις του Αμερικανού πρέσβη, στη γνωστή τακτική των fake news. Προσπαθεί να συσκοτίσει έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που υπογράφει επ' αόριστον συμφωνία με τις ΗΠΑ για χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα» και προσθέτει πως «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΝΔ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα έμπαινε ποτέ σε συζήτηση για επ' αόριστον συμφωνία, αλλά είχε απορρίψει ακόμα και 5ετή ανανέωση».
Μπλίνκεν - Δένδιας ελληνοαμερικανική συμφωνία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.10.2021
Ελλάδα
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Πώς (δεν) σταματούν τα «τύμπανα πολέμου»
Συνεχίζοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει πως «για να συσκοτίσει, δε, την πραγματικότητα, τα χαλκεία της ΝΔ διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα του πρέσβη, που είπε επί λέξει: "Θα ήθελα να τονίσω προς τους συναδέλφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η γλώσσα της συμφωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ("is not exceptional"). Αποτελεί λεκτικό που ευθυγραμμίζει τη συμφωνία με τους άλλους μας συμμάχους στο ΝΑΤΟ". Από τη ΝΔ αυτό μεταφράζεται "οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως επί κυβέρνησής του, «αναβάθμισε τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου και προώθησε την αμυντική συνεργασία στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων, όχι στη λογική του "πιστού και δεδομένου συμμάχου"» και καταλήγει:
«Ποτέ δεν θα διαπραγματευόμασταν νομικά δεσμευτική συμφωνία που παραχωρεί επ' αόριστον δικαίωμα χρήσης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μόνιμη δέσμευση για εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ, στην πρώτη γραμμή, σε μία περίοδο ψυχροπολεμικών εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση για αμερικανική στήριξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε πώς «έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια».
Όσο για τη συμφωνία καθαυτή, τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις».
Σημαίες Ελλάδας και ΗΠΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.10.2021
Ελλάδα
Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ: Η Τουρκία, ο εξευτελισμός σε Αφγανιστάν, οι ανταγωνισμοί
«Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό. Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».
Αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην συμφωνία, ο κ. Πάιατ απάντησε ότι «μένω λίγο έκπληκτος».
«Μένω λίγο έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ... Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη συμφωνία δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι η γλώσσα που ευθυγραμμίζει τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала