Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυστηρή γλώσσα της ΕΕ κατά Τουρκίας - Τι αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

© AFP 2021 / Olivier MatthysΣύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Βρείτε μας
Την εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζητά από την Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νέο μήνυμα προς την Τουρκία αποστέλλει η Ευρώπη, με σαφείς αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία «να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016, και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».
Παράλληλα, σημειώνεται: «Βάσει και της δήλωσης του Μαρτίου του 2021 και των συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι η χρηματοδότηση για τους Σύριους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, θα κινητοποιηθεί εγκαίρως».
Επίσης, στα συμπεράσματα που κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, τονίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα δεχθεί καμία απόπειρα από τρίτη χώρα να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως επισημαίνει, «καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι «θα απαντήσει αναλόγως».
 Συνάντηση Λαβρόφ - Χριστοδουλίδη στη Μόσχα.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.10.2021
Κόσμος
Λαβρόφ - Χριστοδουλίδης: «Απαράδεκτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια»
Επιπροσθέτως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προτείνει κάθε αναγκαία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που θα υποστηρίζονται από κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη για να διασφαλιστεί μια άμεση και κατάλληλη απάντηση, σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Ακόμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στα συμπεράσματα, τονίζουν ότι «η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της».

«Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της»

Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος, μετά το πέρας της Συνόδου, δήλωσε ότι έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας: «Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η παρέμβαση της Ελλάδας στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ρητή αναφορά και επίκληση στην Τουρκία για την ανάγκη να τηρήσει τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 2016 με την ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Μία δεύτερη παρέμβαση της ελληνικής πλευράς που αφορά την Τουρκία, είναι να υπάρχει ρητή αναφορά στη μη αποδοχή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλα ζητήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Ελλάδα
Μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών της
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала