Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λονδίνο: Οι υπουργοί Εμπορίου της G7 συναντώνται εν μέσω παγκόσμιου χάους στην αλυσίδα εφοδιασμού

© AFP 2022 / LEON NEALAnne-Marie Trevelyan
Anne-Marie Trevelyan - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Οι υπουργοί Εμπορίου της ομάδας των πλούσιων εθνών της G7 θα συναντηθούν στο Λονδίνο σήμερα, Παρασκευή, καθώς παλεύουν με τις παγκόσμιες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη από την πανδημία.
Στην πρώτη τους συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Mansion House, οι υπουργοί Εμπορίου της G7 θα συζητήσουν πώς να συγκεντρώσουν πόρους για να ξεμπλοκάρουν τα σημεία συμφόρησης στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια για τη συγκέντρωση κρίσιμων πόρων για την αντιμετώπιση της COVID-19, όπου χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G7, αποθήκευαν εξοπλισμό ατομικής προστασίας, εμβόλια και φάρμακα.
Οι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν, υποστηρίζουν ότι η πανδημία έχει αποκαλύψει θεμελιώδεις αδυναμίες στους μηχανισμούς διεθνούς συνεργασίας, με τις υπό ανάπτυξη χώρες να στερούνται εμβολίων ενώ οι πλούσιες χώρες να αναπτύσσουν αναμνηστικές δόσεις.
Ωστόσο, αυτή η εμπορική σύνοδος αποσκοπεί στην προσπάθεια αύξησης της ανταλλαγής κρίσιμων δεδομένων προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο και να διευκολύνει τη μετάβαση προς καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Τα προβλήματα της διαταραχής, από τη ναυτιλία έως τις μεταφορές, είναι τόσο έντονα που έχουν αυξήσει τις τιμές σε μια σειρά οικονομιών της G7, ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη έχει χαλαρώσει.
Η υπουργός Εμπορίου Anne-Marie Trevelyan δήλωσε: «Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Έχουμε δει από την πανδημία COVID-19 πόσο εύθραυστες μπορεί να είναι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με την G7 και τους εμπορικούς εταίρους μας για την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο πράσινων αλυσίδων εφοδιασμού και μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας».
Για να πλαισιώσουν τις συνομιλίες, τα μέλη θα παρουσιάσουν τον Λόρδο Mark Sedwill, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Ανθεκτικότητας που δημιουργήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στον ρόλο του οικοδεσπότη της G7. Ο Sedwill, πρώην ανώτερος δημόσιος υπάλληλος των ΗΑΚ, μοιράστηκε επίσης τα πορίσματα σχετικά με τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού με την G7 τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στην Κορνουάλη. Σε αυτή τη συνεδρίαση εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες για ορισμένες από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου που εξαρτώνται υπερβολικά από κρίσιμες προμήθειες από την Κίνα.
Οι συνομιλίες θα καλύψουν επίσης το ψηφιακό εμπόριο. Οι προσπάθειες για την αποφυγή λιγότερων εμπορικών φραγμών για τις ψηφιακές υπηρεσίες έχουν γίνει όλο και πιο ευαίσθητες καθώς αυξάνεται η απειλή του κυβερνοπολέμου και καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει τις επιθετικές του δυνατότητες κυβερνοεπίθεσης.
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία κατέληξαν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ρυθμίσεων για τις ψηφιακές υπηρεσίες μόλις τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που συμφωνήθηκε από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε θεωρήσει τις πρώτες προσπάθειες ψηφιακής φορολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων, ως διακρίσεις σε αντίθεση με τους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, όπως η Google και το Facebook, και είχε απειλήσει με αντίποινα.
Γενικότερα όσον αφορά το ψηφιακό εμπόριο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να οικοδομήσει συναίνεση της G7 σχετικά με τον τρόπο «να αντιταχθεί στον ψηφιακό προστατευτισμό και τον αυταρχισμό» και να επιτρέψει «τη ροή δεδομένων ελεύθερα διασυνοριακά». Θα επιδιώξει επίσης να μειώσει τη στήριξη για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών θα περιλαμβάνεται επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Οι εμπορικοί δεσμοί με την Ινδία θα βρεθούν στο προσκήνιο την Παρασκευή. Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους επισκέπτεται το έθνος για να χτίσει οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας. Πρόκειται επίσης να προσπαθήσει να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ινδίας για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα παρευρεθεί στο συνέδριο στη Γλασκώβη.
Η κα Τρους επισκέφθηκε την Ινδία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός Εμπορίου πριν ακυρωθεί νωρίτερα αυτό το έτος ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι που είχε προγραμματιστεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός μιας δεκαετίας.
Οι ειδικοί του εμπορίου είναι επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να επιτευχθεί όσον αφορά τη χαλάρωση των προκλήσεων στο διμερές εμπόριο, ιδιαίτερα όταν η χώρα εμπόδισε τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19 σε πλήθος χωρών νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όπως αναφέρει δημοσίευμα της independent.co.uk.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала