Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Παρακεταμόλη: Η αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη και χρήζει προσοχής

CC0 / / Φάρμακο
Φάρμακο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.10.2021
Βρείτε μας
Η παρακεταμόλη αποτελεί λύση στους πόνους αλλά μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή. Ένα σημάδι στα χείλη θα μπορούσε να είναι η προειδοποίηση ότι μια υποκείμενη παρενέργεια προκαλεί πρόβλημα στον οργανισμό.
Η παρακεταμόλη μετά από κλινικές μελέτες παρατηρήθηκε ότι μειώνει μια μεγάλη γκάμα πόνου από πονοκεφάλους έως τον τοκετό. Το χάπι θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά ένα σημάδι στα χείλη θα μπορούσε να είναι ένδειξη που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η αλλεργική αντίδραση της παρακεταμόλης

Η ασφάλεια της παρακεταμόλης έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Αν και η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών είναι σπάνια για το εν λόγω φάρμακο, ορισμένα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να εμφανιστούν λίγο μετά την κατάποση. Συγκεκριμένα, εάν τα χείλη πρηστούν λίγο μετά τη χορήγηση, θα πρέπει να ζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Ο ιστότοπος Drugs.com εξηγεί: «Λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στην παρακεταμόλη όπως κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού σας».

Αυτό το πρήξιμο (αλλεργία) είναι γνωστό ως αγγειοοίδημα. «Είναι συνήθως μια αντίδραση «καμπανάκι» που υποδηλώνει πως ένα φάρμακο προκαλεί αλλεργική αντίδραση εξηγεί το NHS.
«Δεν είναι συνήθως σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για μερικούς ανθρώπους και μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν επηρεάζει την αναπνοή».
Η ταχεία θεραπεία θα θέσει το πρήξιμο υπό έλεγχο, εξηγεί ο οργανισμός υγείας.
«Σταματήστε να χρησιμοποιείτε παρακεταμόλη και καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε μια σοβαρή παρενέργεια, όπως χαμηλός πυρετός με ναυτία, πόνος στο στομάχι και απώλεια όρεξης, σκούρα ούρα, κόπρανα στο χρώμα του πηλού ή ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών)». Μερικές απ' αυτές τις αντιδράσεις θα εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήψη του φαρμάκου, ενώ άλλες μπορεί να προκύψουν πιο σταδιακά, αναφέρει ο ιστότοπος Drugs.com.
Μια έρευνα είχε προηγουμένως υπαινιχθεί ότι η μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία - αλλά τα στοιχεία τέτοιων ισχυρισμών παραμένουν περιορισμένα. Ο Michael Doherty του Νοσοκομείου nottingham City δημοσίευσε μια μελέτη το 2011 που προκάλεσε ανησυχίες.

Το πείραμα και τα πορίσματα

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε μετά από δείγμα 892 ανδρών και γυναικών που υπέφεραν από πόνο στο γόνατο. Σε κάποιους χορηγήθηκε παρακεταμόλη, ενώ σε άλλους δόθηκε ιβουπροφαίνη. Μια τρίτη ομάδα έλαβε χαμηλή δόση και των δύο φαρμάκων. Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες στην παρακεταμόλη παρουσίασαν ανησυχητικά αποτελέσματα. Τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, μειώνονταν γρήγορα. Στον αντίποδα τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αυξάνονταν σε χαμηλότερο ρυθμό.
Στο τέλος μιας τρίμηνης περιόδου παρακολούθησης, το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων έλαβαν παρακεταμόλη όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала