Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Οι τελευταίες διαταγές του Χίτλερ: Οι μάταιες ψευδαισθήσεις νίκης πριν την αυτοκτονία

Αδόλφος Χίτλερ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.10.2021
Βρείτε μας
Ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου που παρουσιάζει τα συγκεκριμένα ιστορικά ντοκουμέντα χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα έγγραφα ως «τους αληθινούς μάρτυρες της Ιστορίας».
Νέες λεπτομέρειες για τις τελευταίες μέρες του Αδόλφου Χίτλερ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Βερολίνου στις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έρχονται στο φως, χάρη στις προσπάθειες των ιστορικών Ζαβιέ Αϊόλφι και Πολ Βιλατό.
Περίπου 70 ντοκουμέντα ανακαλύφτηκαν τον Νοέμβρη του 1945, στο γραφείο του ιδιαίτερου γραμματέα του αρχηγού των Ναζί Αδόλφου Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, «από τον λοχαγό Μισέλ Λερουά, έναν Γάλλο στρατιώτη που «εισέβαλε στο καταφύγιο, στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και κράτησε τα ιστορικά έγγραφα μέχρι τον θάνατό του»,σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα, The Daily Mail.
«Τα πράγματα εδώ πέρα πάνε κατά Διαόλου. Ο Αρχηγός θα μείνει εδώ ό,τι κι αν γίνει. Η διάθεσή του είναι ξεκάθαρη» γράφει ένα από τα έγγραφα, ένα τηλεγράφημα που είχε στείλει ο ιδιαίτερος γραμματέας του Χίτλερ, Μπόρμαν, ανακοινώνοντας ότι ο φίρερ προτιμούσε να αυτοκτονήσει παρά να εγκαταλείψει το Βερολίνο για να σωθεί.
Ο αρχηγός των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, σε ηλεκτρονικό παιχνίδι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.07.2021
Κόλαση ή Παράδεισος: Ηλεκτρονικό παιχνίδι σε βάζει να κρίνεις τις αμαρτίες του Χίλτερ - Βίντεο
Ένα άλλο έγγραφο πρόκειται για «μια ζωγραφιά με πολύχρωμα λουλούδια και έντομα που ζωγράφισε η μικρή κόρη του Μπόρμαν τις τελευταίες μέρες στο καταφύγιο του Βερολίνου.
Σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς του βιβλίου και ιστορικό, Ζαβιέ Αϊόλφι, «σχεδόν τα πάντα στο καταφύγιο κάηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων» καθιστώντας τα συγκεκριμένα 70 έγγραφα που διασώθηκαν από τον Γάλλο στρατιώτη ως τους «αληθινούς μάρτυρες της ιστορίας».
«Περισσότερα από 75 χρόνια μετά τα γεγονότα, ακόμα μυρίζουν υγρασία και έχουν σημάδια από τη φωτιά» ανέφερε ο επιστήμονας.
«Έχουν σημαντική πολιτική σημασία, μιας και ήταν του Μάρτιν Μπόρμαν που ήταν ένας αναντικατάστατος εκτελεστής των διαταγών του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο ιστορικός επεσήμανε ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο έγγραφο που αποκάλεσε ως το πιο «εμβληματικό»: ένα τηλεγράφημα στο οποίο ο Χίτλερ έδινε τις τελευταίες του διαταγές για την άμυνα του Βερολίνου.
«Έκανε στρατιωτικές μανούβρες σε μονάδες που πλέον δεν υπήρχαν ή δεν μπορούσαν πια να φτάσουν στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά παρέμενε πεπεισμένος ότι η Θεία Πρόνοια θα σώσει τον στρατό του» αναφέρει ο ιστορικός.
«Είναι ξεκάθαρο από τις συγκεκριμένες διαταγές πως ακόμα πίστευε ότι μπορούσε να κερδίσει τη μάχη του Βερολίνου και να νικήσει τους Σοβιετικούς. Πίστευε ότι αυτή η νίκη θα τον έθετε σε θέση ισχύος για να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης και να στρέψει τους Συμμάχους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση» σχολιάζει ο Αϊόλφι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται στο βιβλίο των Αϊόλφι και Βιλατό: «The Final Archives of the Fuhrerbunker».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала