Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ελληνική έρευνα για εμβόλιο Pfizer: Πόσο προστατεύει από τη Δέλτα-Τι δείχνει για όσους έχουν νοσήσει

© AP Photo / Matilde CampodonicoΤο εμβόλιο της Pfizer
Το εμβόλιο της Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Βρείτε μας
Έρευνα που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» μελετά την ανοσολογική απόκριση μετά το εμβόλιο της Pfizer.
Στη δημοσιότητα έρχονται τα ευρήματα από έρευνα που διεξάγει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σχετικά με τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός απέναντι σε διάφορα στελέχη του κορονοϊού -μεταξύ των οποίων και η μετάλλαξη Δέλτα.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ξεκίνησε από την αρχή των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Σκοπός της έρευνας, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του RBD της πρωτεΐνης Spike(S-RBD)και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs)έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς, ενήλικες από 70 έως 90 ετών και ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο mRNA BNT162b2 (ComirnatyTM) των Pfizer/BioNTech.
Στη μελέτη του ΕΚΠΑ οι ερευνητές μέτρησαν το μέγεθος και το εύρος των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης Spike του κορoνοϊού και την εξουδετερωτική ικανότητά τους έναντι του αρχικού στελέχους του ιού (στέλεχος Wuhan-WA1) και τριών παραλλαγών του ιού (alpha-B.1.1.7, beta-B.1.351 και delta-B.1.617.2).
Οι μετρήσεις έγιναν σε 3 ομάδες εθελοντών:
55 υγιείς συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 mRNA (Pfizer/BioNTech), 3 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.
5 ασθενείς που ανάρρωσαν έπειτα από COVID-19 και έλαβαν την πρώτη και μόνη δόση του εμβολίου BNT162b2 mRNA σε διάστημα 6-10 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (οι μετρήσεις και εδώ έγιναν 3 μήνες μετά τη δόση του εμβολίου).
23 ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19, σε διάμεση περίοδο 2 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα ρετροϊών του National Cancer Institute των ΗΠΑ (καθηγητές Γεώργιος Παυλάκης και Barbara Felber) και τα κυριότερα αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Hematology, αναλύουν οι συντονιστές της μελέτης, καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Επιπλέον στη συγγραφή της δημοσίευσης μετείχαν και οι Margherita Rosati , Mahesh Agarwal, Ευάγγελος Καραλής, Jenifer Bear, Robert Burns, Xintao Hu, Δημήτριος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ντάνασης-Σταθόπουλος και Ιωάννης Τρουγκάκος.
Όσον αφορά στα βασικά συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός παρέχει υψηλή προστασία και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης, ο εμβολιασμός με μία δόση εμβολίου όσων έχουν νοσήσει από COVID-19, 6-10 μήνες μετά τη νόσησή τους τούς παρέχει πλήρη προστασία έναντι της Δέλτα.
Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Ελλάδα
Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson: Ποιο προστατεύει περισσότερο – Τι έδειξαν τα στοιχεία Τσιόδρα
Αναλυτικότερα:
Και στις τρεις ομάδες που μελετήθηκαν παρατηρήθηκε ισχυρή αντισωματική απάντηση έναντι της πρωτεΐνης Spike-RBD του αρχικού στελέχους.
Παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων εντοπίστηκαν στους υγιείς πλήρως εμβολιασμένους και στους ασθενείς έπειτα από ανάρρωση από COVID-19, ενώ 12 φορές υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων εντοπίστηκε στα άτομα που νόσησαν από COVID-19 και έκαναν και τη μια δόση του εμβολίου, ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής αναμνηστικής απόκρισης σε αυτήν την ομάδα.
Σε σύγκριση με τις απαντήσεις κατά του WA1, τα αντισώματα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο έδειξαν χαμηλότερη αναγνώριση του Spike-RBD στις παραλλαγές alpha και delta και μείωσαν σημαντικά τη δέσμευση του Spike-RBD στην παραλλαγή beta.
Αντίθετα, τα αντισώματα έναντι της Spike-RBD στους λήπτες του εμβολίου έπειτα από ανάρρωση από COVID-19 αλλά και σε όσους ανέρρωσαν έπειτα από λοίμωξη COVID-19 έδειξαν παρόμοια ισχυρή δέσμευση στην πρωτεΐνη Spike-RBD όλων των παραλλαγών alpha, beta και delta.
Το αίμα των συμμετεχόντων μελετήθηκε και για την εξουδετερωτική του δράση (εξουδετερωτικά αντισώματα) έναντι του αρχικού στελέχους WA1 και των τριών παραλλαγών: Βρέθηκε μια ισχυρή άμεση συσχέτιση μεταξύ των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του στελέχους WA1 και της παραλλαγής delta, δείχνοντας ότι τα άτομα με υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων (που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό) κατά του WA1 εξουδετερώνουν αποτελεσματικά και τη μετάλλαξη Δέλτα.
Εντούτοις, όπως σημειώνεται, βρέθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων που μελετήθηκαν. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τον εμβολιασμό έχουν 20% περίπου μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
Αντίθετα, τα αντισώματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 έχουν καλύτερη λειτουργία εξουδετέρωσης για τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο εμβολιασμός όσων ανάρρωσαν από COVID-19 ήταν σε θέση να αυξήσει το επίπεδο και να διατηρήσει το εύρος της εξουδετέρωσης των αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής delta, παρέχοντας πλήρη εξουδετέρωση του μεταλλαγμένου ιού.
Εμβολιασμός με Pfizer στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Εμβόλιο γρίπης και εμβόλιο κορονοϊού: Γιατρός εξηγεί με ποια σειρά πρέπει να γίνονται
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала