Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη

© Φωτογραφία : ΕΡΤ/glomexΦώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Βρείτε μας
Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά έχει σκορπίσει τον θρήνο στον πολιτικό κόσμο, ενώ η είδηση του αδόκητου χαμού της σόκαρε τον κόσμο.
Εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ είχε παραχωρήσει στις αρχές Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, σε μία εμφάνιση που με τίποτα δεν προμήνυε τα όσα σοκαριστικά ακολούθησαν με τη νοσηλεία της στον Ευαγγελισμό και τον θάνατό της.
Η τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη ήταν το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν νοσηλευτεί, στις 12 Οκτωβρίου.
Όσα είχε πει στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο:
Ακρίβεια, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δίνουν απάντηση στο πρόβλημα;
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο. Έχουμε αναδείξει το θέμα εδώ και μήνες. Ακόμα και αυτές οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι προσωρινές και ανεπαρκείς. Οι ανακοινώσεις τους αφορούν επιδότηση τριών μηνών. Δεν αφορούν τις τιμές των προϊόντων που βρίσκονται στον Θεό. Έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις σε βασική είδη διατροφής που χτυπούν το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Δεν έχουμε ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητά τους και αναγκάζονται να μετακυλήσουν τα βάρη στους καταναλωτές και δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα και ανακοινώσεις για τους αγρότες που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ υψηλό κόστος που τους έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Μητσοτάκης: Η Φώφη Γεννηματά έμεινε όρθια ως το τέλος - Πολέμησε με αξιοπρέπεια
Θα θέλατε ένα ολιστικό πλέγμα μέτρων;
Βεβαίως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα γιατί δεν είναι ένα πρόβλημα που θα τελειώσει τον επόμενο μήνα. Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε καιρό. Τα προβλήματα είναι μεγάλα για τα νοικοκυριά για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα έπρεπε να στηρίξουν τους πάντες, όσους πλήττονται, για να μπορεί να αντέξει η κοινωνία και οικονομία μετά τη δίδυμη κρίση που έχουμε βιώσει.
Υιοθετείτε αυτό που λέγεται ότι είναι ασπιρίνη τα μέτρα των 500 εκατ. ευρώ;
Το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά πώς και πού τα διαθέτει και αν είναι αποτελεσματικά και αν στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Η απάντησή μου είναι πως είναι ανεπαρκή.
Ζητάτε και την αύξηση του κατώτερου μισθού. Πόσος πρέπει να είναι κατά το Κίνημα Αλλαγής;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει ανακοινώσει και από τη ΔΕΘ ότι υιοθετεί την πρόταση της ΓΣΕΕ ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να πάει στα 751 ευρώ. Ιδιαίτερα τώρα που είναι μεγάλες οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα προϊόντα. Το 2% αύξηση που έκανε η κυβέρνηση εξανεμίζεται από όλες αυτές τις ανάγκες
Είναι απάντηση στο πρόβλημα το 751 ευρώ κατώτατος μισθός;
Προφανώς όχι, αλλά είναι ένα σοβαρό βήμα και δεν έχει σχέση με το 2% που έδωσε η κυβέρνηση. Η δική μας θέση είναι ο κατώτερος μισθός πρέπει να καθορίζεται από τη διαπραγμάτευση κοινωνικών εταίρων. Μόνο αυτοί γνωρίζουν ποιες είναι οι δυνατότητες και οι ανάγκες που έχουν για να είναι ρεαλιστικές οι αυξήσεις. Θέλω να πω δύο λόγια για τα μέτρα της κυβέρνησης. Δόθηκε η επιδότηση στο φυσικό αέριο και ακούστηκε ότι θα είναι γύρω στο 15%, όμως, η αύξηση στις αγορές είναι στο 108%. Από την άλλη μεριά δίνουν επιδότηση για τις πρώτες 300KW όταν μία μέση τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 600KW. Η δε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αφήνει έξω ένα ζευγάρι μισθωτών με δύο παιδιά όταν το μικτό τους εισόδημα είναι λίγο πάνω από 26.000 ευρώ. Γι’ αυτό λέω ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή Το αναγνωρίζω πως είναι πρόβλημα διεθνές. Όμως, το χειρότερο είναι πως στην Ελλάδα πληρώνουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει βεβιασμένα τις λιγνιτικές μονάδες νωρίτερα από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μην παρεξηγηθώ, γιατί είμαστε οι πρώτοι που μιλάμε για την πράσινη ανάπτυξη και το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο Το έκανε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι χρειαζόταν χωρίς να έχει έναν σχεδιασμό αντικατάστασης. Την ίδια στιγμή αποκλείει από τις ΑΠΕ αγρότες, αυτοδιοίκηση, ενεργειακές κοινότητες.
Με τον λιγνίτη θα έπρεπε να πορευτούμε;
Υπάρχουν προθεσμίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει, η κυβέρνηση επέλεξε νωρίτερα να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες.
Από απόψε το βράδυ βγάζουμε τη μάσκα οι εμβολιασμένοι. Τα μέτρα χαλάρωσης έπρεπε να έρθουν ή αποτελούν ρίσκο;
Έτσι όπως το ακούμε θα μπορούσε να πει κάποιος επιτέλους. Αν σκεφτούμε ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με δεκάδες θανάτους, υπάρχει ρίσκο από τη μεριά της Κυβέρνησης. Αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι των μέτρων που εξαγγέλλονται γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, που έχουν παγώσει, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλο ρίσκο. Η πανδημία είναι εδώ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στο κόκκινο. Δεν έχουν κάνει τίποτα να το στηρίξουν. Έχουν αυξηθεί πολλοί οι άνθρωποι που προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημοσίου, γιατί υπήρχε πρόβλημα στην πρόσβαση, τα νοσοκομεία δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσεις, υπολειτουργούσαν λόγω του Covid. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα με συνωστισμό στα σχολεία, χωρίς εμβολιασμούς, τα νοσοκομεία στο κόκκινο, αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικοί μέτρα ελέγχου, τότε το ρίσκο θα είναι μεγάλο, θα επιδεινωθούν τα πράγματα στη χώρα μας. Θέλει προσοχή, γιατί στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές.
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Γνώρισε από νωρίς το «πρόσωπο» του καρκίνου - Είχε χτυπήσει και τους γονείς της
Ψηφίσατε τη συμφωνία με τη Γαλλία…
Αλίμονο, θεωρώ ότι είναι πατριωτική στάση.
Ο κ. Ερντογάν κλιμακώνει, τις προκλήσεις, δοκιμάζει τη συμφωνία;
Ο κ. Ερντογάν δεν σταμάτησε να δοκιμάζει την ισχύ του. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Η ελληνογαλλική συμφωνία θέτει κάποιες βάσεις για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τη Γαλλία που είναι ένας παραδοσιακός μας σύμμαχος. Βεβαίως είπαμε ότι έχει αρκετά θέματα και προβλήματα και θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Αυτό που λείπει κι εμένα με προβλημάτισε βαθιά στη συζήτηση στη Βουλή είναι ότι δεν έχουμε εθνική στρατηγική. Με πονάει να βλέπω την Τουρκία να έχει στρατηγική εναντίον μας και εμείς να μην μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε πως αυτήν την αναθεωρητική πολιτική απέναντι μας θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε ως Έλληνες. Έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης που το αρνείται. Του το ζητώ και το διεκδικώ εδώ και δύο χρόνια. Από τότε που ανέλαβε Πρωθυπουργός.
Δηλαδή, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Βεβαίως, χωρίς κάμερες, χωρίς κλακαδόρους και χειροκροτητές όπως είπα στη Βουλή. Δεν ενδείκνυνται τα εθνικά θέματα για να κάνουμε κόντρα και κοκορομαχίες. Δεν αξίζει αυτό στον ελληνικό λαό. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί το γεγονός και με απόφαση συνεδρίου ότι όποιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Έτσι ακριβώς είναι, έχουν λυθεί τα θέματα στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όποιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Να πάμε στο θέμα που ανακοίνωσαν υποστηρικτές σας για διενέργεια έρευνας προκατασκευασμένου αποτελέσματος εναντίον εταιρίας δημοσκόπησης. Υπήρξε και προειδοποίηση για προσφυγή στην δικαιοσύνη και υπήρξε και απάντηση της εταιρείας. Πείτε μας πως σχολιάζετε το θέμα;
Δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης. Είναι μία θλιβερή υπόθεση. Θέλω να πω μονάχα ότι η καλύτερη απάντηση είναι η κάλπη.
Άρα, όχι στα δικαστήρια;
Αυτό είναι άλλο θέμα αφορά την προσπάθεια να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Θα φτάσουμε εκεί αν συνεχιστεί η ιστορία. Όμως, η υπόθεση του Κινήματος Αλλαγής δεν θα κριθεί στα δικαστήρια, θα κριθεί στις κάλπες. Εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε μία ανοιχτή, μαζική διαδικασία τηρώντας και το καταστατικό. Προσπαθήσαμε να μην αποκλείσουμε κανένα από τους υποψηφίους με βάση το καταστατικό γιατί θέλουμε την πιο δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία. Στην κάλπη λοιπόν στις 5 Δεκεμβρίου θα κριθούν τα πράγματα. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν. Ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του χτυπά τη μεσαία τάξη και ο Σύριζα δε μπορεί ούτε ως αντιπολίτευση. Τώρα που ανακάμπτει και επιστρέφει η σοσιαλδημοκρατία και οι ιδέες της σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς, τώρα είναι η ώρα για το Κίνημα Αλλαγής να κάνει το βήμα μπροστά και το άλμα που περιμένουμε γιατί μας αξίζει σε αυτή την παράταξη.
Κυρία Γεννηματά, τώρα εν μέσω πανδημίας, τώρα έπρεπε να στηθούν οι κάλπες;
Είμαι υποχρεωμένη να τηρήσω το καταστατικό. Αλίμονο αν δεν το έκανα. Οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν και θα μας επιτρέψουν τον πολιτικό διάλογο να τοποθετηθούν όλοι για τις απόψεις τους, τι σημαίνει συνεργασίες στον τόπο, τις προγραμματικές μας επεξεργασίες για το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και το αφήγημα που έχω παρουσιάσει. Θέλουμε διαδικασία βαθιά πολιτική και όχι με προσωπικές διενέξεις. Θέλουμε να ξαναγίνουμε ελκυστικοί.
Δεν βλέπετε πρόωρες εκλογές;
Οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη φέρνουν τις εθνικές εκλογές πιο κοντά. Γι’ αυτό ζήτησα την επίσπευση των δικών μας διαδικασιών για να ασχοληθούμε με την κοινωνία και τη χώρα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала