Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μακροζωία: Πέντε μέθοδοι για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια

CC0 / / Γήρανση
Γήρανση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Βρείτε μας
Στόχος είναι η μακροζωία οπότε με πέντε απλές μεθόδους μπορεί να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.
Από τις απλές αλλαγές στη διατροφή έως τις τροποποιήσεις στα κύτταρα υπάρχουν -επί του παρόντος- αρκετές μέθοδοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μακροζωία.
Μάλιστα, πέντε από αυτές τις μεθόδους είναι πολλά υποσχόμενες όσον αφορά στη μακροζωία, σύμφωνα με τους ειδικούς
Σωματικό βάρος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Σπλαχνικό λίπος: Το «μαγικό» φρούτο που «καίει» τα παχάκια στην κοιλιά

Με ποιες μεθόδους μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας

Διατροφή και τρόπος ζωής

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Plos Medicine», στο πλαίσιο της οποίας παρατηρήθηκαν οι συνήθειες μεγάλων ομάδων, όπως είναι οι απλές αλλαγές στην καθημερινότητα και το αν αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα τη μακροζωία μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση του συνιστώμενου βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων κατά 7 έως 14 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που καπνίζουν, πίνουν πάρα πολύ και είναι υπέρβαροι.
Μια ελαφρώς πιο ριζική επιλογή είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης θερμίδων, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία και παρατείνει τη ζωή στα ποντίκια και στους πιθήκους, εάν διατηρείται μια ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Conversation».
Επιπλέον, οι επιστήμονες προτείνουν ότι μερικές λιγότερο ακραίες εκδοχές της λεγόμενης διαλείπουσας νηστείας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών σε μεσήλικες.

Σωματική άσκηση

Μια σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 και δημοσιεύθηκε στο «Science Direct», αποκάλυψε ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ευθύνεται για περίπου το 10% όλων των πρόωρων θανάτων από χρόνιες παθήσεις όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2 και διάφοροι τύποι καρκίνων.
Περίπου μισή ώρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα είναι αρκετή για να διατηρήσει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς.
Εκτός από την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, μειώνονται οι φλεγμονές και βελτιώνεται ακόμα και η διάθεσή σας επομένως όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Συμπληρώματα βιταμινών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.10.2021
Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Ε: Το προειδοποιητικό σημάδι του «οξειδωτικού στρες»

Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η σωματική δραστηριότητα και η καλή διατροφή, ωστόσο, δεν αρκούν για να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα από τα είναι λιγότερο αποτελεσματικό όσο μεγαλώνουμε.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο θύμος αδένας, ένα μικρό όργανο στον λαιμό, μειώνεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή και έτσι οι ανοσολογικοί παράγοντες που ονομάζονται Τ-κύτταρα μαθαίνουν να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Επομένως, η διατήρηση του ιδανικού επιπέδου των θρεπτικών συστατικών, ιδίως των βιταμινών Α και D, είναι ένας τρόπος την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα σχετική δημοσίευση, ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που περιέχουν ένα μόριο, το οποίο ονομάζεται IL-7, που βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερα ανοσοκύτταρα.

Αναζωογόνηση των κυττάρων

Σε μια μελέτη του 2009, ένα φάρμακο που ονομάζεται ραπαμυκίνη ήταν σε θέση να κάνει τα ποντίκια να ζήσουν περισσότερο και να παραμείνουν πιο υγιή.
Το φάρμακο αυτό αναστέλλει μια βασική πρωτεΐνη που ονομάζεται mTOR, η οποία δρα στην απόκριση των κυττάρων στα θρεπτικά συστατικά, στο στρες, στις ορμόνες και στις βλάβες.
Πάντως, είναι ακόμα νωρίς για τη χρήση αυτού του φαρμάκου σχετικά με την καταπολέμηση της γήρανσης, αλλά μια νέα κλινική δοκιμή θα διεξαχθεί για να διαπιστωθεί εάν οι χαμηλές δόσεις ραπαμυκίνης μπορούν πράγματι να την καθυστερήσουν.

Αποβολή παλιών κυττάρων

Ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τρόπος για να παρατείνετε τη ζωή είναι η πλήρης εξάλειψη των γηρασμένων κυττάρων από το σώμα.
Μάλιστα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που «σκοτώνουν» αυτά τα κύτταρα σε ποντίκια, κάνουν τα τρωκτικά αυτά να έχουν γενικά βελτιωμένη υγεία και δεδομένου ότι δεν πεθαίνουν από ασθένειες, ζουν περισσότερο τελικά.
Η χρήση αυτών των φαρμάκων σε ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας μικρής κλινικής δοκιμής, έδειξε ότι μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα σε ανθρώπους.
Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εν λόγω φαρμάκων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала