Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πέραμα: Οι καταθέσεις των συλληφθέντων αστυνομικών και η αναφορά σε ένα δεύτερο αυτοκίνητο

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos MyrillasΟμάδα ΔΙΑΣ
Ομάδα ΔΙΑΣ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Βρείτε μας
Τι ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους οι επτά συλληφθέντες αστυνομικοί για την καταδίωξη μετά φόνου στο Πέραμα.
Συνολικά 10 ήταν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην καταδίωξη του οχήματος στο Πέραμα, ωστόσο επτά εξ αυτών χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 20χρονος.
Όπως ενημερώνει το dikastiko.gr, πρόκειται για δύο ομάδες ΔΙΑΣ, αποτελούμενες η καθεμία από δύο μηχανές με δύο επιβαίνοντες αλλά και τη μηχανή του υπαστυνόμου με τον οδηγό του.

Οι καταθέσεις των επτά

Στις καταθέσεις τους οι επτά κρατούμενοι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως οι επιβαίνοντες στο όχημα επιχείρησαν να διαφύγουν πάση θυσία. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό δείχνουν οι ελιγμοί που έκανε αφότου εγκλωβίστηκε από αστικό λεωφορείο στην οδό Ελπίδος και ο εμβολιασμός των μοτοσικλετών της ΕΛΑΣ.
Οι συλληφθέντες ανέφεραν, κατ' επανάληψη, πως ζήτησαν από τα τρία άτομα να βγουν από το όχημα αλλά δεν υπάκουσαν. Όσον αφορά στους πυροβολισμούς ισχυρίστηκαν πως άρχισαν να ρίχνουν στα λάστιχα και το καπό όταν το αυτοκίνητο συμπαρέσυρε μία μηχανή πάνω στην οποία ήταν ακόμα ένας αστυνομικός.
«Όταν εμβόλισε τα δύο πρώτα δίκυκλα, καταλάβαμε ότι ο οδηγός του οχήματος θα έκανε τα πάντα για να διαφύγει, ακόμη και να σκοτώσει αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στην πορεία του. Τότε, από τον φόβο μου και την ταραχή μου ότι θα σκότωνε τους συναδέλφους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή τους και μη έχοντας άλλο τρόπο να σταματήσουμε το όχημα, εφόσον δεν υπάκουε στις εντολές μας, πυροβόλησα σημαδεύοντας τα ελαστικά του αυτοκινήτου προκειμένου να ακινητοποιηθεί. Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, βγήκε ο συνοδηγός από το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει στην οδό Ελπίδος προς τα κάτω. Τότε εγώ, ευρισκόμενος στη δεξιά μεριά του αυτοκινήτου, δηλαδή της μεριάς του συνοδηγού, πυροβόλησα ξανά σημαδεύοντας το αυτοκίνητο, προκειμένου να το ακινητοποιήσω και να σώσω τη ζωή των συναδέλφων μου καθώς δεν είχε σταματήσει την πορεία του. Θέλω να σας πω ότι εκτός από εμένα και άλλοι συνάδελφοί μου πυροβόλησαν το αυτοκίνητο με σκοπό να το ακινητοποιήσουν» ανέφερε στην κατάθεσή του ο υπαστυνόμος.
Άγρια καταδίωξη στο Πέραμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Ελλάδα
Πέραμα: Η ιατροδικαστική στον 20χρονο και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι - Νύχτα έντασης στα Μέγαρα
«Ήταν ξεκάθαρο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου μαζί με τους επιβαίνοντες, είχαν σκοπό να μας εμβολίσουν, προκειμένου να μας σκοτώσουν για να ξεφύγουν» σημείωσε στην κατάθεσή του ένας από τους έτερους συλληφθέντες.
Άλλος αστυνομικός είπε: «Καθώς βλέπαμε τον οδηγό να προσπαθεί να χτυπήσει τον συνάδελφό μας με ξεκάθαρη πρόθεση να τον σκοτώσει. Προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον καλέσαμε πολλές φορές να σταματήσει το όχημα, πράγμα που δεν έκανε, αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Απ’ όσο θυμάμαι εκτός από μένα πρέπει να έριξαν και άλλοι 6 ή 7 συνάδελφοί μου νομίζω».
Σε άλλη κατάθεση, ένας από τους συλληφθέντες σημείωσε: «Φωνάζαμε όλοι οι συνάδελφοι σε αυτούς που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο «Αστυνομία – ακίνητοι», αλλά αυτοί συνέχιζαν τις προσπάθειες τους να μας εξουδετερώσουν. Εκείνη την ώρα άκουσα ήδη τους πρώτους πυροβολισμούς από τους συναδέλφους προς το αυτοκίνητο. Πάγωσα. Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς τη δεξιά εμπρόσθια ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σταματήσει το αυτοκίνητο. Άμα συνέχιζε και δεν σταματούσε, σίγουρα θα είχε χτυπήσει και τους άλλους συναδέλφους που ανέβαιναν την Ελπίδος και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αυτός ο οδηγός από την κίνηση που ακολουθούσε, φάνηκε εξαρχής ότι είχε προφανή σκοπό να διαφύγει, σκοτώνοντας, αν χρειαζόταν και όποιον αστυνομικό από εμάς».
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Ο καρκίνος τη νίκησε, αλλά ποτέ δεν τη λύγισε - Ο άνισος αγώνας, το μεγαλείο ψυχής

Το διαβιβαστικό της δικογραφίας

«Προκειμένου να διαφύγουν οι επιβαίνοντες στο όχημα, έχοντας προφανή ανθρωποκτόνο δόλο, πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν με μεγάλη ταχύτητα εμβολίζοντας αρχικά δύο δίκυκλα της ΔΙΑΣ και στη συνέχεια άλλα τρία δίκυκλα που ακολουθούσαν από πίσω, ενώ επέβαιναν κατά τη στιγμή εκείνη αστυνομικοί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο τραυματισμός (σ.σ. των αστυνομικών)» σημειώνεται, παράλληλα, στο διαβιβαστικό της δικογραφίας.
«Ειδικότερα, αφού το όχημα εμβόλισε τα πρώτα τρία δίκυκλα, πραγματοποίησε ελιγμό κάνοντας αναστροφή και ακολούθως κινήθηκε προς τα εμπρός, περνώντας δίπλα από το τέταρτο δίκυκλο, ενώ στη συνέχεια εμβόλισε και το πέμπτο δίκυκλο, στο οποίο επέβαινε ως οδηγός ο υπαρχιφύλακας. Ο ανωτέρω εγκλωβίστηκε ανάμεσα στο δίκυκλο και στο εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου, το οποίο συνέχιζε να πραγματοποιεί κίνηση προς τα εμπρός παρασύροντας τον … και το δίκυκλό του» σημειώνεται ακόμα και συμπληρώνεται:
«Διαρκούσης της επίθεσης σε βάρος των αστυνομικών και επειδή υπήρχε άμεσος κίνδυνος της ζωής τους, κάποιοι εξ αυτών (κατηγορούμενοι) έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους οπλισμού και πυροβόλησαν προς το αυτοκίνητο, με σκοπό να το ακινητοποιήσουν και να αποτρέψουν τον επικείμενο κίνδυνο της ζωής τους».
Επίθεση με βιτριόλι: Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Ελλάδα
Επίθεση με βιτριόλι: Μία «ανάσα» από την απόφαση - Αγορεύσεις συνηγόρων σήμερα
Στο διαβιβαστικό υπάρχει και η κατάθεση του οδηγού του λεωφορείου, ο οποίος έκανε λόγο για «γρήγορη και επικίνδυνη» κίνηση του οχήματος και δήλωσε βέβαιος πως «ο οδηγός είχε σκοπό να χτυπήσει τους αστυνομικούς».
Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί πως στις καταθέσεις κάποιων αστυνομικών γίνεται αναφορά και σε ένα άλλο όχημα το οποίο, όπως ανέφεραν, επιχείρησε να ανακόψει την ταχύτητα του οχήματος των υπόπτων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, θεώρησαν πως επρόκειτο για κάποιο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Ασφάλειας, που τους συνέδραμε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала