Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Twitter: Παραδέχθηκε ότι ο αλγόριθμος εστιάζει σε δεξιές πολιτικές θέσεις

CC0 / / Το λογότυπο του Twitter
Το λογότυπο του Twitter - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Βρείτε μας
Για τον αλγόριθμο του Twitter έγινε σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία ο αλγόριθμος εστιάζει κυρίως σε δεξιές πολιτικές θέσεις.
Μια ανάλυση του Twitter δείχνει ότι τα συντηρητικά μηνύματα ενισχύονται σε πολλές χώρες και πρόκειται για ένα συμπέρασμα που αντιτίθεται στη θεωρία ότι υπάρχουν ακραία προφίλ ή με μια περί «ανεπίσημης» ιστορίας που αποσιωπά η εταιρεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια σχετική εσωτερική αναφορά του Twitter, το σύστημα συστάσεών του δίνει έμφαση στο πιο συντηρητικό περιεχόμενο και αυτό συμβαίνει τόσο με συγκεκριμένα μηνύματα όσο και με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Εικονίδιο με το λογότυπο του facebook - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Κόσμος
Αλλάζει όνομα το Facebook; Ο στόχος δημιουργίας του «metaverse» και το κρίσιμο συνέδριο
Ειδικότερα, στο εν λόγω κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου, οι ιθύνοντες του Twitter διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης, αλλά επισημαίνουν ότι θα εμβαθύνει στους λόγους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν αφού άρχισαν αυτήν την «ανάλυση» το 2016, αφιερώνουν το πρώτο μέρος σε επτά χώρες (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).
Χαρακτηριστικά, οι ιθύνοντες του Twitter αναφέρουν: «Δεν είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Για να είμαστε ξεκάθαροι, η ενίσχυση θα μπορούσε να προκληθεί από τους χρήστες, τις ενέργειες των ανθρώπων στην πλατφόρμα, αλλά είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες».
Όπως εξηγεί η εταιρεία, στην προβολή χρονολογίου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αντίστροφη χρονολογική σειρά ή έναν εκ των αλγόριθμου.
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, οι χρήστες βλέπουν tweets από τους λογαριασμούς που ακολουθούν αλλά και περιεχόμενο που μπορεί να τους ενδιαφέρει με βάση τις συχνές αλληλεπιδράσεις τους .
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.10.2021
Κόσμος
Το περιοδικό «TIME» διαγράφει τον Ζούκερμπεργκ – Όταν ένα εξώφυλλο δεν είναι για καλό
Για το Twitter, αυτό που βλέπει ο χρήστης σε αυτή τη λίστα μπορεί να περιγραφεί ως «συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρά με το αλγοριθμικό σύστημα» και αυτό συνήθως περιλαμβάνει κυρίως πολιτικό περιεχόμενο, ακόμα και αν είναι ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου.
Οι ιθύνοντες του Twitter το επιβεβαίωσαν χάρη στη συμπεριφορά «εκατοντάδων εκατομμυρίων μηνυμάτων» που γράφτηκαν μεταξύ 1ης Απριλίου και 15ης Αυγούστου 2020 από τους εκλεγμένους πολιτικούς στο προαναφερθέν δείγμα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μια ενίσχυση στην προβολή του χρονολογίου, που δημιουργείται από τον αλγόριθμο, ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκει ο πολιτικός ή αν είναι ή όχι στην εξουσία.
Σε έξι από τις χώρες που αναλύθηκαν (σε όλες εκτός από τη Γερμανία), η ενίσχυση ήταν μεγαλύτερη στα tweets που κοινοποιήθηκαν από λογαριασμούς της Δεξιάς όταν μελετήθηκαν ως ομάδα, «σε σύγκριση με αυτό το περιεχόμενο στο χρονολόγιο αντίστροφης χρονολογικής σειράς».
Χαρακτηριστικά, οι ιθύνοντες του Twitter επεσήμαναν: «Οι ομαδικές επιπτώσεις δεν μεταφράστηκαν σε μεμονωμένες επιδράσεις. Με άλλα λόγια, εφόσον η κομματική ή η ιδεολογία δεν είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη τα συστήματά μας όταν προτείνουν περιεχόμενο , δύο άτομα στο ίδιο πολιτικό κόμμα δεν θα βλέπουν απαραίτητα την ίδια ενίσχυση. [...] Όπως ορίζεται από τις ανεξάρτητες οργανώσεις που αναφέρονται, βλέπουν μεγαλύτερη αλγοριθμική ενίσχυση στο Twitter σε σύγκριση με τα αριστερά μέσα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ανάλυσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή που χρησιμοποιείται».

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Στην περίπτωση της Ισπανίας, η σχετική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Λαϊκό Κόμμα είναι αυτό που λαμβάνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση του μηνύματός του από τους αλγόριθμους του Twitter, ακολουθούμενο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSOE), το Podemos και το Vox.
Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τη Wikipedia ως αναφορά, ισχυριζόμενοι ότι έχουν «επιλέξει καταχωρίσεις για τη σύνδεση (των κομμάτων) με ιδεολογίες της Ακροδεξιάς ή της Άκρας Αριστεράς».
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα προαναφερθέντα αποκαλύφθηκαν την ίδια ημέρα που ο Μανουέλ Μαρισκάλ, βουλευτής του Vox, ρώτησε τον εκπρόσωπο Δημόσιας Πολιτικής του Twitter Ισπανίας Καμίνο Ρόχο στο Κοινοβούλιο για την «ιδεολογική προκατάληψη» του κοινωνικού δικτύου, διασφαλίζοντας ότι «χιλιάδες χρήστες αναφέρουν ότι έχουν υποστεί λογοκρισία στην πλατφόρμα του για ιδεολογικούς λόγους».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала