Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ελλάδα - Σαουδική Αραβία: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη

© Φωτογραφία : Γραφείο του Πρωθυπουργού / Δημήτρης ΠαπαμήτσοςΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.10.2021
Βρείτε μας
Κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ.
Η ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου διατυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, υπογραμμίζονται οι δεσμοί φιλίας των δύο χωρών, ενώ όπως γίνεται γνωστό, επί τάπητος τέθηκαν οι τρόποι ενίσχυσής τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρεται η συνομολόγηση των κοινών ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα.
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας δεν περιορίζονται στο πολιτικό πεδίο αλλά διαπνέουν θέματα οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων, άμυνας, ασφάλειας, πολιτισμού και τουρισμού. Γι' αυτό και στο πλαίσιο των διμερών επαφών αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των δεσμών αυτών και εξειδίκευσης των πεδίων της συνεργασίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και επισημαίνεται ότι εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας. Αναφορά γίνεται βεβαίως και στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Και οι δυο πλευρές, όπως αναφέρεται, επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας και της σταθερότητας με βάση τις θεμελιώδεις αρχές σεβασμού του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας καθώς και την υποχρέωση αποχής από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ακόμα, και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.
Πρωτοβουλίες για τον Τουρισμό αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν, τέλος, ψηλά στην ατζέντα των διμερών επαφών, όπως σημειώνεται.
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν - Τι συζητήθηκε
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала