Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Φώφη Γεννηματά: Οι νέοι του Κινήματος Αλλαγής την αποχαιρετούν - «Έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη μας»

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/SOOCΦώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.10.2021
Βρείτε μας
Μια γενιά 30άρηδων που πίστεψαν στην «Αλλαγή» αποχαιρετά την πρόεδρο του κινήματος Φώφη Γεννηματά. Τρεις νέοι άνθρωποι, στελέχη του ΚΙΝΑΛ, θυμούνται πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και τον θαυμασμό τους η γυναίκα που έγραψε σημαντική ιστορία στο πολιτικό στερέωμα και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μια γενιά νέων παιδιών στην Κεντροαριστερά εξέθρεψε το όραμα της Φώφης Γεννηματά για την ανανέωση του χώρου.
Οι νέοι του χώρου ακολούθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που μετεξελίχθηκε σε Κίνημα Αλλαγής και σκοπεύουν να διαφυλάξουν την πολιτική της παρακαταθήκη. Τρεις νέοι του ΚΙΝΑΛ θυμούνται πώς η Φώφη Γεννηματά κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και μοιράζονται τις αναμνήσεις που έχουν απ' αυτή.
Ανεξίτηλη θα μείνει στη μνήμη του η πρώτη φορά που γνώρισε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, σημειώνει στο Sputnik ο Στέργιος Κωνσταντίνου, δικηγόρος, ακτιβιστής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και υπεύθυνος του Κινήματος Αλλαγής για τον συγκεκριμένο τομέα.
«Σπούδαζα και εργαζόμουν στις Βρυξέλλες όταν η Φώφη Γεννηματά είχε έρθει στο πλαίσιο της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Έτσι, ανέλαβα την πρωτοβουλία να μαζέψω νέους συντρόφους που ζούσαν στο Βέλγιο, για να τη γνωρίσουμε και να μας μιλήσει. Το πρώτο σοκ ήταν στην πρώτη επαφή μαζί της, στην πρώτη χειραψία. Η αμεσότητά της, η γλυκύτητά της, το χαμόγελό της με κέρδισαν αμέσως», υπογραμμίζει.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη του προκάλεσε η συμπεριφορά της όταν κάθισαν όλοι μαζί να την ακούσουν.
«Αντί να κάνει μια παραδοσιακού τύπου ομιλία ενός κλασσικού πολιτικού, εκείνη συζήτησε μαζί μας. Μας άκουσε όλους και τον καθένα χωριστά. Μια διαδραστική συζήτηση την οποία δεν είχα συνηθίσει, μέχρι τότε, από πολιτικούς» τονίζει χαρακτηριστικά.
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.10.2021
Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που βρέθηκε στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ-Αγωνίστρια στην πολιτική της σταδιοδρομία
Αν κάτι του έμεινε πιο έντονα από τα λόγια της, ήταν το δέος που του προκάλεσε η φράση «να ξαναχτίσουμε το "σπίτι" μας (εννοώντας τη Δημοκρατική Παράταξη,) ώστε να μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά μας».
«Πίσω από μια πρόταση, κρύβονται τα μεγαλύτερα οράματα. Και το όραμα της ήταν το "σπίτι" του κάθε Δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη να ξαναγίνει αυτό που ήταν, ώστε να παίξει τον ρόλο που οφείλει για τη χώρα. Και το όραμα αυτό, με τη δράση της και τη στάση της το έκανε πραγματικότητα. Ήταν επιλογή της και απόφασή της. Ο ιστορικός αντίκτυπος του οράματος της θα ακολουθήσει τόσο τη γενιά μας όσο και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Είναι άλλωστε, ο λόγος που ο χώρος έμεινε όρθιος και ενωμένος για τις επόμενες γενιές».
Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντίνου, απευθύνεται στους συντρόφους του, αλλά και στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά:
«Σήμερα, όλοι όσοι προσδιοριζόμαστε πολιτικά στον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο, συνεχίζουμε να έχουμε "σπίτι" χάρη σε εκείνη. Χάρη σε εσένα, πρόεδρε. Το ευχαριστώ μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μου, είναι και αυτό κάτι που, μεταξύ άλλων, θα σε κρατά αθάνατη! Καλό ταξίδι».
Η Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Ελλάδα
Η άγνωστη συγκινητική ιστορία για τη Φώφη Γεννηματά: «Ήσουν η μόνη που με την αγκαλιά σου, ήξερες…»

«Ένας μικρός διάλογος μου έδειξε το ήθος της»

«Όσοι είχαμε την τιμή να βρεθούμε κοντά της, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, θυμόμαστε κι όλες εκείνες τις μικρές στιγμές μαζί της που κατάφεραν να μας σημαδέψουν» εξηγεί στο Sputnik o Μανώλης Αννέτης, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος νεολαίας για την κλιματική αλλαγή.
«Για εμένα, μία τέτοια στιγμή ήταν λίγες ημέρες μετά το 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, λίγα χρόνια πίσω, όπου είχαμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας μία πολύ δύσκολη και πρωτοφανή πολιτική διαδικασία για τα δεδομένα μας - ως μόλις 25 χρονών παιδιά. "Εσύ είσαι ο Μανώλης ο Αννέτης, λοιπόν" είπε και σφίγγοντάς μου το χέρι, με ευχαρίστησε. Ένας μικρός διάλογος έπειτα ήταν αρκετός για να καταλάβω το ήθος της, το ενδιαφέρον που έδειχνε από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, και τις αγωνίες της για τη νέα γενιά».
Όπως προσθέτει:
«Η Φώφη Γεννηματά δεν είχε χάσει μάχη… Μέχρι την τελευταία. Για όλους εμάς που μένουμε πίσω, δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε και να τιμούμε το ήθος της, την ακεραιότητά της, και την τεράστια προσφορά στον πολιτικό μας χώρο, τον οποίο κατάφερε να ενώσει και να διασώσει, δίνοντάς του ξανά προοπτική. Της το οφείλουμε… Να μείνουμε πιστοί στο όραμά της, και παίρνοντας τη σκυτάλη, να οδηγήσουμε τον πολιτικό μας χώρο ακόμα ψηλότερα».
Φώφη Γεννηματά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.10.2021
Ελλάδα
Λιάνης για Φώφη Γεννηματά: Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν και έλεγε «όχι ακόμα»

«Το χαμόγελό της σε γέμιζε αισιοδοξία»

«Στην είδηση του θανάτου της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, πέρα από το σοκ και τη λύπη, άρχισαν να περνούν από μπροστά μου πολλές αναμνήσεις. Αναμνήσεις που δεν θα ξεχαστούν ποτέ, γιατί ήταν συνοδευμένες από αγώνα, πάθος και όνειρα».
Αυτό εξηγεί στο Sputnik ο Νίκος Σ. Ντούρος, γραμματέας Τ.Ο Παπάγου-Χολαργού και στέλεχος Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, που περιγράφει τη δική του ανάμνηση από τη Φώφη Γεννηματά.
Ήταν Νοέμβριος του 2017. Λίγες μέρες από τη μεγάλη εκλογή της στη θέση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής.
«Είχαμε προσέλθει σε έναν χώρο διάφοροι υποστηρικτές της, όλων των ηλικιών, που είχαμε δώσει μαζί τον αγώνα ώστε να αποφορτιστούμε από μια σκληρή εκλογική διαδικασία. Κάπου εκεί εμφανίζεται και εκείνη, με το απλό-αρχοντικό στιλ της, το αληθινό-ζεστό χαμόγελο που σε γέμιζε αισιοδοξία» θυμάται.
Αφού τους χαιρέτησε όλους εγκάρδια, σαν να τους ήξερε χρόνια, ήρθε στην παρέα του που απαρτιζόταν από νεολαίους του κινήματος. Κάθισε μαζί τους.
«Θυμάμαι σαν τώρα να τη συγχαίρουμε τόσο για τη πρωτοβουλία της ίδρυσης της προοδευτικής παράταξης όσο και για την εκλογή της. Εκείνη λοιπόν αφού μας ευχαρίστησε, μας κοίταξε στα μάτια και μας είπε ότι "τώρα είναι η δική σας σειρά να πάτε την παράταξη πιο πέρα". Εμείς αμήχανα γελάσαμε και εκείνη μας απάντησε απόλυτα φυσιολογικά "μην γελάτε, δεν κάνω πλάκα, το εννοώ και θα το κάνω γιατί μόνο με τη βοήθεια της νέας γενιάς μπορεί να αλλάξει αυτός ο τόπος"» προσθέτει.
Όπως το είπε, έτσι έπραξε «σεβόμενη την Ιστορία και την άποψη των παλαιών, με ελπίδα και προοπτική για το μέλλον σε πολλές καίριες θέσεις πάντα η επιλογή της ήταν ένας νέος άνθρωπος. Γιατί τα όνειρα της Φώφης Γεννηματά ήταν πιο δυνατά από τις αναμνήσεις της» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала