Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

1940: Η άγνωστη σχέση του Ιερού Λόχου και των πρώτων μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας

© Φωτογραφία : Facebook / Ιερός Λόχος
Ιερός Λόχος  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.10.2021
Βρείτε μας
Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, το 1940 οδήγησε την Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Κατοχή ένα τμήμα του ελληνικού στρατού απέδρασε στη Μέση Ανατολή. Ποιος ήταν ο Ιερός Λόχος και ποια η σχέση του με τις πρώτες μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας.
Ήταν μέσα Οκτωβρίου του 1944 όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα και αποβιβάστηκαν στον Πειραιά τα πρώτα τμήματα του ελληνικού στρατού της Μέσης Ανατολής με πρώτο τον Ιερό Λόχο.
Λίγοι θυμούνται πώς δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα και ότι συνδεόταν με τη δημιουργία των πρώτων μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας.

Η ιστορία του Ιερού Λόχου

Όταν μαινόταν ο πόλεμος κατά του Άξονα, οι Έλληνες αξιωματικοί που είχαν διαφύγει στη Μέση Ανατολή συγκρότησαν τον «Ιερό Λόχο».
Όμως ήταν λίγοι αριθμητικά και χρειάζονταν τους στρατιώτες από την κατεχόμενη Ελλάδα.
Τότε σχεδιάστηκε ένα σύστημα απόδρασης Ελλήνων στρατιωτών, μέσω κόμβων στην Ελλάδα και την Τουρκία, υπό την καθοδήγηση της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.
Για τον λόγο αυτό συστάθηκε τον Αύγουστο του 1941 η Υπηρεσία Πληροφοριών Ελληνικής Προπαγάνδας (ΥΠΕΠ) που οργάνωσε τη διαφυγή των στρατιωτών, ενώ είχε ξεκάθαρα κατασκοπικό ρόλο με αποστολή τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων πληροφοριών.
Το μήνυμα του πιλότου για την 28η Οκτωβρίου  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.10.2020
Ελλάδα
Το μήνυμα του πιλότου για την 28η Οκτωβρίου: «Το ΟΧΙ το πιο ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας»
Καθώς τα «πλοκάμια» της υπηρεσίας επεκτείνονταν στα κράτη της Μέσης Ανατολής, ο Ιερός Λόχος πραγματοποιούσε σημαντικές νίκες στο Αιγαίο και τη Βόρεια Αφρική.
Όμως κάποιοι φαίνεται ότι προσπάθησαν να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα σε θέματα κατασκοπείας, δημιουργώντας δικά τους δίκτυα. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, Εμμανουήλ Τσουδερός, διέταξε την κατάργησή της μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας.

Η δράση του Ιερού Λόχου

Ο Ιερός Λόχος πραγματοποίησε κυρίως καταδρομικές επιδρομές στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συνέβαλε στο να παραδοθούν οι Γερμανοί στην Κω και στη Ρόδο τον Μάιο του 1945.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Λόχος είχε κυρίως νησιωτική δράση και ειδικά στα Δωδεκάνησα. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος στην Ελλάδα ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Όμως τελικά διαδραμάτισε ρόλο στον Εμφύλιο Πόλεμο με την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου».
Αυτό εξήγησε στο Sputnik ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιερός Λόχος μετά το 1945 μετεξελίχθηκε σταδιακά στα Λ.Ο.Κ. που αποτελούν σήμερα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала