Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αλτσχάιμερ: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να δώσουμε προσοχή

CC0 / / Ηλικιωμένη
Ηλικιωμένη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.10.2021
Βρείτε μας
Η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα μια ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων. Πρέπει να δώσετε τη δέουσα προσοχή έτσι ώστε να υπάρξει ιατρική αξιολόγηση.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ, που αφορά στην απώλεια μνήμης, έχει αυξητική τάση. Εκτιμάται πως μέχρι το 2025, το ποσοστό του Αλτσχάιμερ στην Αμερική προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12,5% καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Για τον λόγο αυτό οι νευρολόγοι προτρέπουν όλους μας να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εντοπίσουμε τα πιθανά πρώιμα συμπτώματα, καθώς έτσι με την κατάλληλη αξιολόγηση και αγωγή των γιατρών μπορούμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου έχοντας μια όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ;

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας που περιλαμβάνει αλλαγές στη μνήμη, τη σκέψη και την κρίση που τελικά παρεμποδίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αυτόνομα.
Περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ, σήμερα. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 65 ετών και η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αν και το Αλτσχάιμερ δεν έχει επί του παρόντος καμία θεραπεία, ένα φάρμακο που ονομάζεται aducanumab* (εμπορικό σήμα Aduhelm) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου (σ.σ. Η αντουκανουμάμπη* σύμφωνα με τη wilkipedia είναι μία νέα δραστική φαρμακευτική ουσία -είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα- η οποία εγκρίθηκε για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τον Ιούνιο του 2021.Το εν λόγω φάρμακο θα χορηγείται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Biogen σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία Eisai).
Σκυλάκι ρομπότ κρατάει παρέα σε ασθενείς με άνοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.10.2021
Άνοια: Το συμπλήρωμα βιταμινών που αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να επιστήσετε την προσοχή

«Τα προβλήματα μνήμης είναι συνήθως ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένισης που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
Τα σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου
Ξεχνάτε πρόσφατες πληροφορίες.
Λησμονείτε πρόσφατα γεγονότα όπως μια συζήτηση.
Ξεχνάτε σημαντικές ημερομηνίες.
Κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις επανειλημμένα.
Κρατάτε σημειώσεις ή ζητάτε την αρωγή της οικογένειάς σας προκειμένου να σας υπενθυμίσουν ένα γεγονός.

Πού διαφέρει το Αλτσχάιμερ από τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου

Το είδος της λήθης που μπορεί να σημαίνει Αλτσχάιμερ είναι πιο σοβαρό ή συχνό από τη λήθη που μπορεί να συμβεί με τη φυσιολογική γήρανση. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό να ξεχνάτε περιστασιακά πού βάζετε τα κλειδιά σας. Αλλά αν έχετε συχνά πρόβλημα να τα εντοπίσετε, θα μπορούσε ίσως να είναι ένα σημάδι άνοιας.

Άλλα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δυσκολία στον σχεδιασμό ή την επίλυση προβλημάτων.
Δυσκολία ολοκλήρωσης γνωστών εργασιών στο σπίτι, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο..
Σύγχυση σχετικά με τον χρόνο ή τον τόπο.
Προβλήματα ισορροπίας ή συντονισμού.
Δυσκολία στην εύρεση μιας σωστής λέξης ή προβλήματα στην ομιλία και στη γραφή.
Μειωμένη ή κακή κρίση.
Οικειοθελή απόσυρση από κοινωνικές δραστηριότητες ή εργασία.
Αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παρουσιάζει συμπτώματα Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να ζητήσετε μια διεξοδική ιατρική αξιολόγηση από έναν γεροντολόγο ή έναν νευρολόγο. Πιθανώς η απώλεια μνήμης να μην οφείλεται στην άνοια και η ρίζα του προβλήματος να έχει σχέση με την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη. Όπως και να έχει, η ιατρική αξιολόγηση αποτελεί μονόδρομο όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας eatthis.com.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала