Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

COVID-19: Δεν αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο, σύμφωνα με την Αμερικανική Intel Corp - Έκθεση

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΝοσοκομείο
Νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.10.2021
Βρείτε μας
Σε έκθεση που αποχαρακτηρίστηκε την Παρασκευή 29/10, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (ODNI) ανέφερε ότι ενώ η κοινότητα πληροφοριών (IC) παραμένει διχασμένη σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, αξιολόγησαν ότι δεν αναπτύχθηκε από την Κίνα ως βιολογικό όπλο.
Η έκθεση του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ φαίνεται να είναι παρόμοια με αυτή του περασμένου Αυγούστου. Ένα σημείωμα στη δεύτερη σελίδα αναφέρει ότι είναι απάντηση στην οδηγία Μαΐου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να διερευνήσει την προέλευση του SARS-CoV-2 καθώς η έκθεση «βασίζεται σε πληροφορίες μέχρι τον Αύγουστο του 2021». Επιπλέον, τα δύο έγγραφα καταλήγουν στα ίδια πορίσματα. Ωστόσο, η δημοσίευση της πλήρους έκθεσης αποκαλύπτει περισσότερα για το πώς οι αναλυτές πληροφοριών των ΗΠΑ κατέληξαν στα συμπεράσματά τους.
Το εν λόγω έγγραφο αναφέρει ότι το IC διαπίστωσε ότι ο SARS-CoV-2 «πιθανότατα εμφανίστηκε και μόλυνε ανθρώπους μέσω μιας αρχικής έκθεσης μικρής κλίμακας που συνέβη το αργότερο τον Νοέμβριο του 2019 με το πρώτο γνωστό σύμπλεγμα κρουσμάτων της COVID-19 που προέκυψε στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019».

«Δεν αποτελεί βιολογικό όπλο»

«Κρίνουμε ότι ο ιός δεν αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο», αναφέρει η έκθεση. «Οι περισσότεροι οργανισμοί αξιολογούν επίσης ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα δεν ήταν γενετικά κατασκευασμένος. Ωστόσο, δύο οργανισμοί πιστεύουν ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να προβούν σε αξιολόγηση ούτως ή αλλιώς. Τέλος, το IC αξιολογεί ότι οι αξιωματούχοι της Κίνας δεν είχαν προαναγγείλει την ύπαρξή του πριν εμφανιστεί το αρχικό ξέσπασμα της COVID-19.»

Οι υπηρεσίες του IC κατέληξαν σε ποικίλα συμπεράσματα σχετικά με διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την προέλευση του νέου κορονοϊού, όπως αν προήλθε από ζώο ή από εργαστηριακό πείραμα.
Η έκθεση σημειώνει ότι ενώ οι «περισσότεροι» αναλυτές πληροφοριών συμφώνησαν ότι ο νέος κορονοϊός δεν ήταν γενετικά κατασκευασμένος με κανέναν τρόπο, δεν μπορούσαν να δώσουν υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης επειδή «ορισμένες τεχνικές γενετικής μηχανικής μπορούν να κάνουν τις τροποποιήσεις δύσκολο να εντοπιστούν» και επειδή οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρη κατανόηση του πώς λειτουργούν οι φυσικοί κορονοϊοί. Ωστόσο, σημείωσαν ότι όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να συνδαίονται με άλλους ιούς στη φύση και να αποκτούν νέα χαρακτηριστικά, όπως η ενισχυμένη μεταδοτικότητα SARS-CoV-2 έχει συγκριθεί με άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς.
Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.10.2021
Ελλάδα
Κορονοϊός: 3.643 νέα κρούσματα σήμερα και 55 νεκροί - Στους 392 οι διασωληνωμένοι

Πιθανώς μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο

Από τον IC και το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών αξιολογήθηκε με «χαμηλή βεβαιότητα» ότι ο ιός μόλυνε τους ανθρώπους μέσω φυσικής έκθεσης κάνοντας το άλμα από ένα μολυσμένο ζώο που ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο ενώ μετέφερε έναν ιό σχεδόν πανομοιότυπο με τον SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με την έκθεση διάφορα δείγματα κορονοϊών που λαμβάνονται από ζώα σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία περιγράφεται για το πόσο πολύ μοιάζουν με τον SARS-CoV-2. Η πλησιέστερη αντιστοιχία ολόκληρου του γονιδιώματος που βρέθηκε από τον Αύγουστο του 2021 ήταν σε δείγμα του 2013 που ελήφθη από νυχτερίδα στη νότια επαρχία Yunnan της Κίνας.
Η έκθεση σημειώνει ότι οι περισσότεροι αναλυτές βρήκαν τη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο ως επικρατέστερη εκδοχή επειδή τέτοιες μεταφορές άλλων κορωνοϊών είναι γνωστό ότι έχουν συμβεί και στο παρελθόν στην Κίνα. Αυτά περιλαμβάνουν κυνηγούς, αγρότες και εμπόρους που πωλούν ζωντανά και σφαγμένα ζώα σε αγορές σε ολόκληρη τη χώρα, όπως η δημοφιλής αγορά «Huanan» στη Γουχάν, την οποία οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ως τόπο εξάπλωσης για την πρώτη επιδημία στα τέλη του 2019.

Η διαρροή εργαστηρίου αν και αληθοφανής, δεν αποδεικνύεται

Ένα στοιχείο του IC που παραμένει ανώνυμο αξιολόγησε με «μέτρια βεβαιότητα» ότι «η πρώτη ανθρώπινη λοίμωξη με SARS-CoV-2 πιθανότατα ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα ενός εργαστηριακού πειράματος που περιλαμβάνει ζώα ή δειγματοληψία από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV)». Η συζήτηση για το θέμα και το αν το Πεκίνο είχε εμπλακεί σε συγκάλυψη για να κρύψει την υπαιτιότητά του για την επιδημία, ώθησε τον Μπάιντεν να διατάξει την έρευνα.
Η θεωρία προέκυψε κατά της Κίνας στις αρχές του 2020 και χρησιμοποιήθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να αποκρούσει την ευθύνη από τις δικές του πολιτικές, οι οποίες συνέβαλαν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιστήμονες που ευνοούν ή κλίνουν προς τη θεωρία της υπόθεσης διαρροής εργαστηρίου δίνουν έμφαση σε ακαδημαϊκά άρθρα που συντάσσονται από υπαλλήλους του WIV που δείχνουν ότι οι επιστήμονες της Γουχάν διεξήγαγαν έρευνα για άλλους κορονοϊούς υπό συνθήκες που αυτοί οι αναλυτές θεωρούν ανεπαρκείς.
Η έκθεση απορρίπτει πλήρως την ιδέα ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα γρίπης μεταξύ αρκετών εργαζομένων στη Γουχάν το φθινόπωρο του 2019 θα μπορούσαν ποτέ να αποδειχθούν ότι ήταν η COVID-19.

Πώς θα επιβεβαιωνόταν η προέλευση

Η εύρεση μιας φυσικής δεξαμενής του SARS-CoV-2 ή άμεσα συνδεδεμένης με αυτό, ή ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ή στοιχεία ότι πόλεις κοντά σε έναν τέτοιο ζωικό πληθυσμό είχαν επαφή με τον ιό, θα επιβεβαίωνε τη ζωονοσογόνο μετάδοση. Ωστόσο, τα συμπεράσματα αυτά απαιτούν επιτόπια εργασία, συνεργασία και, πάνω απ' όλα, χρόνο - ο οποίος θα μπορούσε επίσης να είναι εχθρός.

Όταν πρόκειται για διαρροή εργαστηρίου, η έκθεση ODNI αναφέρει ότι «η έρευνα της Κίνας για τον κορονοϊό ή οι σχετικές πληροφορίες από έρευνες προέλευσης από το Πεκίνο ή διεθνείς οργανισμούς θα μπορούσαν να παρέχουν σαφείς ενδείξεις για ένα συμβάν που σχετίζεται με το εργαστήριο ή τουλάχιστον να δώσουν κάποιες νέες πληροφορίες».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κίνα είναι πιθανό να εμποδίσει περαιτέρω έρευνα, υποστηρίζοντας ότι «περιόρισαν την πρόσβαση της ερευνητικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε τοποθεσίες» και έχουν χαρακτηρίσει αυτές τις έρευνες πολιτικοποιημένες.
Η έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δύο μήνες πριν ο Μπάιντεν διατάξει το IC να διερευνήσει, κατέληξε ουσιαστικά στα ίδια συμπεράσματα με την έκθεση του IC: Η ζωονοσογόνος μεταφορά είναι η πιο πιθανή μέθοδος μόλυνσης, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερη έρευνα και μια εργαστηριακή διαρροή είναι η λιγότερο πιθανή εξήγηση, για την οποία υπάρχουν ελάχιστα πραγματικά στοιχεία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала