Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νότης Μαριάς: Το Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο ακυρώνει στην πράξη το τουρκικό casus belli

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis/SOOCΟ Νότης Μαριάς
Ο Νότης Μαριάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.11.2021
Βρείτε μας
Ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ.
Το Ελληνογαλλικό Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής ακυρώνει στην πράξη το τουρκικό casus belli δήλωσε στο Sputnik ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Όπως επισήμανε ο Καθηγητής, στην παρούσα φάση και ενόψει του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου η Αθήνα οφείλει αμέσως μετά την κύρωση του παραπάνω Συμφώνου και από τη Γαλλία, να προχωρήσει στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια καθ΄ άπασα την Ελληνική επικράτεια.
Άλλωστε αν η Άγκυρα τολμήσει να υλοποιήσει το casus belli προχωρώντας σε ένοπλη επίθεση κατά ελληνικών πλοίων εντός των επεκταθέντων ελληνικών χωρικών υδάτων των 12 ναυτικών μιλίων τα οποία θα αποτελούν πλέον μέρος της ελληνικής επικράτειας, τότε σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου η Γαλλία θα παράσχει στην Ελλάδα βοήθεια και συνδρομή με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της και εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας.
Χουλουσί Ακάρ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.10.2021
Κόσμος
Ακάρ για ελληνογαλλική συμφωνία: Μάταιες προσπάθειες - Δεν θα νικήσουν την Τουρκία
Έτσι πλέον η Τουρκία θα πρέπει να σκεφτεί διπλά πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία κατά της επικράτειας της Ελλάδας καθώς θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Απριλίου 2018 με την οποία είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαντήσει κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να συνάψει με την Ελλάδα ένα Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής για εγγύηση των ελληνικών συνόρων σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Ελληνικής επικράτειας, με τον Μακρόν να απαντά θετικά σε μια τέτοια προοπτική.

«Ιστορική» η σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Κατόπιν ο Καθηγητής τόνισε την τεράστια ιστορική σημασία του Ελληνογαλλικού Συμφώνου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά εντός του ΝΑΤΟ δύο χώρες-μέλη της Συμμαχίας υπογράφουν διμερές Αμυντικό Σύμφωνο με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής η οποία ενεργοποιείται είτε έναντι τρίτων χωρών είτε έναντι άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως είναι εν προκειμένω η Τουρκία.
Και αυτό έγινε γιατί η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, προχωρά σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά μια ολόκληρη αποβατική στρατιά, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τόσο σε ύδατα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο στην Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Καθώς λοιπόν η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ δεν ενεργοποιείται για προστασία της Ελλάδας έναντι των απειλών και των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, πλέον η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Συμφώνου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης της Τουρκίας κατά της Ελληνικής επικράτειας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.11.2021
Κόσμος
Ερντογάν για Rafale: Είπα στον Μακρόν «οι Έλληνες σε ξεγελάνε, δεν έχουν χρήματα, χρωστάνε 400 δισ.»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο πλέον δημιουργείται «ένα μικρό ΝΑΤΟ» εντός του ΝΑΤΟ ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι αυτό οφείλεται στις αβελτηρίες της ίδιας της Συμμαχίας και στη μη εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Τουρκία, κατά άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η ρήτρα συνδρομής του άρθρου 2 του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου είναι σύμφωνη και με το άρθρο 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ που ομοίως προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στην επικράτειά του.
Σε ερώτηση ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ δεν είναι καθόλου ευτυχής από την υπογραφή του Ελληνογαλλικού Συμφώνου, ο Νότης Μαριάς απάντησε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε την ευκαιρία εδώ και πολύ καιρό να λάβει τα μέτρα του και να βάλει στη θέση της την Άγκυρα μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις επιθετικές ενέργειας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Πλην όμως δεν το έπραξε.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ παρατήρησε ότι η υπογραφή του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής έγινε εφικτή για δύο επιπλέον λόγους.
Πρώτον γιατί πλέον η Μέρκελ έχασε την εξουσία και ως εκ τούτου δεν μπόρεσε να τορπιλίσει το Σύμφωνο όπως ήδη είχε κάνει στο παρελθόν.
Και δεύτερον γιατί οι ΗΠΑ έχοντας πλέον επικεντρώσει την προσοχή τους στον Ειρηνικό με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Aukus προκειμένου να περιορίσουν την Κίνα, μείωσαν πλέον την επιρροή τους στη Μεσόγειο αφήνοντας σχετικό χώρο στη Γαλλία.

«Ορμητήριο των ΗΠΑ» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε σχέση με την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι παρά τις υποσχέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, τελικά η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν περιέχει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία.
Αντίθετα οι ΗΠΑ αποκτούν τεράστιες στρατιωτικές διευκολύνσεις και στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η πιο σημαντική βάση βεβαίως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, δηλαδή η Σούδα, η οποία αποτελεί τη μοναδική βάση στη Μεσόγειο η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τα τεράστια αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ η γεωγραφική της θέση την καθιστά βάση στρατηγικής σημασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα με τη Συμφωνία οι ΗΠΑ αποκτούν μια εξαιρετικά σημαντική βάση στην Αλεξανδρούπολη.
Μπλίνκεν - Δένδιας ελληνοαμερικανική συμφωνία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.10.2021
Ελλάδα
Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Πώς (δεν) σταματούν τα «τύμπανα πολέμου»
Έτσι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε ένα ορμητήριο των ΗΠΑ για την άσκηση της αντιρωσικής τους πολιτικής στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορούν πλέον απρόσκοπτα να οδεύουν προς Βουλγαρία, Ρουμανία και εν συνεχεία προς Ουκρανία και να αναπτύσσονται ανενόχλητες στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.
Επιπλέον οι ΗΠΑ εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις που αποκτούν σε Κρήτη και Έβρο αποκτούν βάσεις σε Λιτόχωρο και σε Βόλο.
Η τροποποιημένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει πενταετή αρχικά ισχύ και εν συνεχεία θα μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, εκτός και αν κάποιο από τα δύο μέρη καταγγείλει τη συμφωνία αυτή.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала