Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μητσοτάκης: Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 - Δεν θα ξανακλείσουμε με lockdown

© Φωτογραφία : MEGAΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Βρείτε μας
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2022 θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν εκείνης του 2% που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μίλησε για τα εθνικά θέματα, το ενδεχόμενο lockdown και επέκτασης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού ενώ αναφέρθηκε και στην «πράσινη μετάβαση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο MEGA ανακοίνωσε πως θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022.
Η πρώτη αύξηση, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι της τάξης του 2% από 1/1/2022.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα σχέδιο επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2022 για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και για τους νέους αγρότες, ως ένα κίνητρο να συμμετέχουν σε τέτοια σχήματα.
«Η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στο 2% την 1/1/2022. Και είμαι αποφασισμένος για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 και αφού λάβουμε υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας και του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο έχει εξαντλήσει τα όριά του.
«Περισσότερες υποχρεωτικότητες φέρνουν περισσότερες αντιδράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε την σιγουριά του ότι «θα τα βγάλουμε πέρα» και σε αυτό το νέο κύμα της πανδημίας.
Απάντησε στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των εκκλησιών, λέγοντας πως οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι και πως αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί ο έλεγχος πιστοποιητικών ή rapid test, τότε θα ήταν πρόθυμος να το συζητήσει.
«Η εκκλησία είναι ανοιχτός τόπος λατρείας και δεν υπάρχει υπεύθυνος, όπως στα εμπορικά καταστήματα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κώστας Καραμανλής στον σταθμό του τραμ στο Σύνταγμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Κώστας Αχ. Καραμανλής: Θετικό και το μοριακό τεστ που έκανε - Έχει ήπια συμπτώματα
Συμπλήρωσε επίσης πως ««ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί» γιατί τότε θα διαπίστωνε ότι «είναι ανοιχτές, δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει» ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ήταν που έκλεισε τις εκκλησίες.
«Εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες, δεν κάναμε Πάσχα, ήρθαμε σε σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία που τελικά πείσθηκε ότι αυτό ήταν το σωστό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσο για την τακτική ενίσχυσης των εμβολιασμών, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, παραδεχόμενος ότι στους υγειονομικούς όπου εφαρμόστηκε διαπιστώθηκε πως μερίδα παραμένει ανεμβολίαστη και σε διαθεσιμότητα.
«Διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα τους πείσει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της.

«Έχει αντοχές το ΕΣΥ»

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα ξανακλείσουμε», μιλώντας για ένα ενδεχόμενο lockdown.
«Εξαγγείλαμε την Τρίτη ένα πακέτο μετρων για την υποχρεωτικότητα των τεστ. Δεν θα ξανακλείσουμε. Μην μετράτε τα κρούσματα όταν έχουμε 400 χιλιάδες τεστ ημερησίως. Να μετράμε την θετικότητα και την πίεση στο ΕΣΥ. Ακόμα έχει αντοχές το σύστημα και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα».
Ηλίας Μόσιαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Ελλάδα
Μόσιαλος: Αιχμές για ειδικούς «επιδημιολόγους» υπουργούς - «Να επικεντρωθούν στα καθήκοντά τους»
Ο Πρωθυπουργός είπε για ακόμα μία φορά πως «τώρα που έχουμε τα εμβόλια, δεν θα ξανακλείσουμε».
Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία εξαντλεί τα όρια της πειθούς και πως «δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα».
«Δεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα. Κάθε μέρα συζητάμε με τους επιστήμονες. Τι θα πει "επιτροπή κοινή αποδοχής"; Θα ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες που έχει η χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα κάνουμε την «πράσινη μετάβαση» στις πλάτες των πολιτών

Με αφορμή τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τέτοιες διασκέψεις αποτελούν μοναδική ευκαιρία «να αναλάβει κάθε χώρα δεσμευτικούς όρους για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου».
«Υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας. Θα καθοριστεί το μέλλον τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε σε πολιτικές που απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε την "πράσινη μετάβαση" στις πλάτες των πολιτών. Ειδικά για τη δυτική Μακεδονία, έχουμε στην διάθεσή μας 5 δισ. ευρώ. Θα δημιουργήσουμε πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα, μόλις κλείσουν τα λιγνιτορυχεία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και αγροτικές παραγωγές. Την ίδια λογική της μετάβασης, την υλοποιούμε παντού» δήλωσε.

Η Ελλάδα προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, με αφορμή και την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία θα μας συνδράμει, εάν η Τουρκία μας επιτεθεί».
«Για πρώτη φορά η χώρα πετυχαίνει έναν διακαή πόθο σαράντα ετών. Επενδύσαμε σε υπερσύγχρονα πλοία που ζητούσε το Ναυτικό μας. Εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις, εάν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Στο επίπεδο των συμμαχιών, η Ελλάδα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο MEGA - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Μητσοτάκης για ΕΛΑΣ: Πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά - Δεν ακυρώνουν τη συνολική προσφορά
«Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες Οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Έχουμε μία στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο. Έχουμε αγοράσει 24 ραφάλ, έχουμε παραγγείλει τρεις φρεγάτες. Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα, αλλά προβάλλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».
Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ και τη στάση της Γερμανίας, δήλωσε ότι «Την είχα πιέσει να είναι πιο αυστηρή με την Τουρκία. Δεν μπορώ να δεχτώ από καμία ευρωπαϊκή χώρα την έννοια της ουδετερότητας».
Όσο για το ενδεχόμενο «να τα βρούμε» με την Τουρκία, «αυτό θα γίνει μόνο χάρη σε έναν ειλικρινή διάλογο σε ανώτατο επίπεδο για το μείζον ζήτημα εδώ και σαράντα ετών της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
Σχολιάζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε πως οι «συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις. Είμαι υποχρεωμένος να την εφαρμόσω».

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».
Ερωτηθείς για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι: «θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η "προοδευτική διακυβέρνηση"' είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала