Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΟ Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Οι δολοφονίες γυναικών από συντρόφους και συζύγους, αλλά και η αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Άμεση σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο των δραστών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ανήλικων, υπερηλίκων και γυναικών και άμεση εκδίκαση των σοβαρών υποθέσεων δολοφονίας γυναικών και ενδοοικογενειακής κακοποίησης τους καθώς και επαγρύπνηση των εισαγγελέων όλης της χώρας, ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.
Σε σχετική εγκύκλιό του, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ζητά από τους εισαγγελείς να κινούνται άμεσα και να παρέχουν κάθε νομική δυνατότητα στα θύματα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης σε συνεργασία με αρμόδιες δομές και κρατικές αρχές.

Όπως σημειώνει στην εγκύκλιο ο κ. Πλιώτας «διαπιστώνεται, δυστυχώς, έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, όπως προαναφέρεται, σε βάρος των γυναικών. Με συχνότητα πλέον, σχετικές απαξιολογικές συμπεριφορές διακρίνονται από ανησυχητική, εντεινόμενη και άμετρη βία. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξελίσσονται ακόμη και σε κατάφωρη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής, με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στην Ελλάδα «οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, “λόγους τιμής”, σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο “γυναικοκτονία” και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ».
Ιεράπετρα: Συνελήφθη ο 54χρονος που δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.11.2021
Ελλάδα
Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: «Προσχεδιασμένο έγκλημα - Το Αστυνομικό Τμήμα γνώριζε»
Κάνει λόγο για θλιβερή πραγματικότητα που αξιώνει «υπερβάλλουσα εγρήγορση, σημαντική παρέμβαση και συμβολή».
«Ενεργώντας, οιονεί προληπτικά και συνεπώς και αποτρεπτικά, πρέπει να εξαντλείτε κάθε νομική σας δυνατότητα με επιδίωξη να αντιμετωπίζονται με τον αρμόζοντα δραστικό τρόπο και με ικανοποιητικά αποτελέσματα οι εκδηλώσεις ενδοοικογενειακής βίας, ήδη από το πρώιμο στάδιο εμφάνισής τους, κυρίως, εκτός των άλλων, και με τη δημιουργία όρων αποφόρτισης, μείωσης της έντασης και παρεμπόδισης δυσμενέστερης εξέλιξης» σημειώνει.
Μάλιστα, επισημαίνει την ανάγκη να κάνει σαφές προς τους υποψήφιους δράστες ότι εφόσον παραβούν τον νόμο «θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους, θα συλληφθούν, θα δικαστούν σύντομα και θα τους επιβληθεί η προβλεπόμενη προσήκουσα ποινή, η οποία, οπωσδήποτε θα εκτελεστεί».
Ζητεί να επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσοχή σε αιτιάσεις και «παράπονα» προσώπων, που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, όταν εμφανίζονται ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Γυναίκα Αστυνομικός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.10.2021
Ελλάδα
Ιεράπετρα: Σήμερα κηδεύεται η 48χρονη - Η 13η γυναικοκτονία για το 2021
Η προσέγγισή τους θα πρέπει, όπως επισημαίνει, να γίνεται με «διακριτικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στην καταγγελία βίαιης σε βάρος τους συμπεριφοράς».
Στις περιπτώσεις τέλεσης στα όρια του αυτοφώρου πλημμελημάτων ενδοοικογενειακής βίας (σωματικής βλάβης, απειλής, παράνομης βίας) «πρέπει να ακολουθείται ως κανόνας η διαδικασία, με τη σύλληψη δηλαδή του δράστη, την προσαγωγή του στον εισαγγελέα, την άσκηση εναντίον του ποινικής δίωξης (εφόσον συντρέχουν οι για τούτο αξιούμενες από το νόμο προϋποθέσεις) και την άμεση παραπομπή του στο ποινικό ακροατήριο».

«Στην αυτόφωρη διαδικασία προσφέρονται, από τη μη διαδρομή του χρόνου, αναλλοίωτα τα αποδεικτικά στοιχεία (=πρωτογενής απόδειξη) και συνεπώς είναι δυνατή η αμεσότητα της ποινικής προστασίας των θυμάτων. Σε περίπτωση μη εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας, ο δράστης δεν αποθαρρύνεται ούτε αποτρέπεται αποτελεσματικά από το να υπερβαίνει τους φραγμούς της νομιμότητας και είναι πιο ευχερές πλέον σ' αυτόν, να εκδηλώνει, για ακόμη μια φορά, τη βίαιη-αξιόποινη συμπεριφορά του εναντίον αδύναμων ατόμων με τα οποία (θα συνεχίσει να) συνοικεί» αναφέρεται.

«Ο αρμόδιος για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας εισαγγελικός λειτουργός παρακολουθεί επισταμένως την τήρηση των τεθέντων όρων από τον φερόμενο ως υπαίτιο ενδοοικογενειακής βίας και θα πρέπει να επιλαμβάνεται τάχιστα όταν αυτός δεν συμμορφώνεται με τους όρους» προσθέτει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала