Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Άδειες οδήγησης: Πώς θα παίρνουν δίπλωμα οι 17άρηδες – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

CC0 / / Οδήγηση
Οδήγηση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.11.2021
Βρείτε μας
Από 17 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης οι νέοι, ωστόσο, θα ισχύουν αυστηροί όροι. Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο.
Οδήγηση από 17 ετών, αλλά υπό αυστηρούς όρους, επιτρέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι νέοι θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης από 17 ετών, υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς.
Αρχικά, θα μπορούν να οδηγούν μόνο με συνοδό, ο οποίος να είναι άνω των 25 ετών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Στην εφαρμοστική απόφαση που θα ακολουθήσει θα προβλέπεται ο συνοδός να έχει επίσης και καθαρό point system.
Οδηγός σε αυτοκίνητο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.11.2021
Ελλάδα
Άδειες οδήγησης: Ψηφιακά η ανανέωση μέχρι το τέλος του χρόνου - Τι ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης
Οι 17άρηδες θα επιτρέπεται να οδηγήσουν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα του νέου οδηγού.
Κατά τη διάρκεια του ενός έτους και εφόσον δεν εμπλακεί σε ατύχημα, ο νέος όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.

Εξετάσεις οδήγησης για δίπλωμα

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις για άδεια οδήγησης, ο υποψήφιος θα υπόκειται σε διπλό έλεγχο ταυτοπροσωπίας και θα υπάρχει και δειγματολογικός έλεγχος στις θεωρητικές εξετάσεις.
Για να μπει ο υποψήφιος στις εξετάσεις, θα γίνεται έλεγχος με ψηφιακά μέσα, με τη δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Στις γραπτές εξετάσεις θα απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις η χρήση κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή όποιας άλλης ηλεκτρονικής ή «έξυπνης» συσκευής.

Κάμερες στην πρακτική εξέταση

Επίσης, θα υπάρχει υποχρεωτικά κάμερα μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η φορητή κάμερα υψηλής ευκρίνειας, με δυνατότητα λήψης 360 μοιρών, θα καταγράφει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος και τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, αλλά και μικρόφωνο.
Η κάμερα θα διαθέτει ειδική αποσπώμενη κάρτα μνήμης, στην οποία αποθηκεύεται όλη η διαδικασία της πρακτικής δοκιμασίας. Μέσα σε μία ημέρα μετά την εξέταση, ο εξεταστής υποχρεούται να παραδώσει την κάμερα και την κάρτα μνήμης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας.
Η συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει εξασφαλιστεί, ήδη, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου .
Κώστας Καραμανλής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Κώστας Καραμανλής: Θετικός στον κορονοϊό ο Υπουργός Μεταφορών - Ένιωσε αδιαθεσία, ενώ ήταν στη Βουλή
Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό θα διατηρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι κάμερες, που θα τοποθετούνται στα οχήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ανήκουν στο Υπουργείο. Το οπτικοακουστικό υλικό θα αποθηκεύεται για διάστημα μέχρι έξι μήνες, και θα μπορεί να εξεταστεί είτε δειγματοληπτικά είτε εάν γίνει καταγγελία. Εάν σε αυτό το διάστημα ο νέος οδηγός προκαλέσει ατύχημα, τότε θα προχωρά αυτομάτως η εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού.

Όποιος δημόσιος υπάλληλος επιθυμεί θα γίνεται εξεταστής

Εξάλλου, διευρύνεται το σώμα των εξεταστών και όποιος δημόσιος υπάλληλος επιθυμεί, θα μπορεί να γίνει εξεταστής, αφού περάσει φυσικά τη σχετική εκπαίδευση και πιστοποιηθεί.
Στόχος είναι να σπάσουν τα κυκλώματα και να υπάρξει επαρκής αριθμός καλά εκπαιδευμένων εξεταστών. Δεν θα υπάρχουν ιδιώτες εξεταστές.
Κρυπτονομίσματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.11.2021
Ελλάδα
Άρπαξαν χιλιάδες ευρώ σε κρυπτονομίσματα από επιχειρηματία στη Βόρεια Ελλάδα - Πώς έστησαν την απάτη
Παράλληλα, δημιουργείται ο θεσμός των εποπτών. Επόπτες θα μπορούν να γίνουν, εφόσον το επιθυμούν, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Εάν δεν επαρκεί το προσφερόμενο προσωπικό της ΕΛΑΣ να καλύψει το έργο αυτό, στο Μητρώο Εποπτών θα μπορεί να εγγραφεί το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Οι επόπτες θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά είτε σε περίπτωση που θα υπάρχουν υπόνοιες αλλοίωσης του αποτελέσματος.
Μετά από αίτημα που κατατέθηκε, ο εκπαιδευτής θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού, ενώ η αρχική πρόταση ήταν να κάθεται στο πίσω κάθισμα.
Επίσης, με βάση τις νομοτεχνικές βελτιώσεις θα ισχύει:
Μείωση της προθεσμίας- απάντησης στην ένσταση των υποψηφίων που απέτυχαν στις εξετάσεις από 30 ημέρες σε 10 εργάσιμες.
Δυνατότητα και όχι υποχρεωτικότητα της χρήσης διερμηνέα στους κωφούς (αίτημα της Ομοσπονδίας).
Το όριο ηλικίας παραμένει για τους οδηγούς των ΚΤΕΛ στα 67 έτη, ενώ επεκτείνεται το όριο για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και φορτηγών. Επίσης, το όριο ηλικίας των οδηγών σχολικών λεωφορείων ισχύει και για τα τουριστικά λεωφορεία, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών.
Επεκτείνεται η δυνατότητα εργασίας και στους οδηγούς μετά τη συνταξιοδότησή τους μέχρι τα 67 έτη, εφόσον επιθυμούν να προσληφθούν σε άλλη εργασία και να τους αφαιρεθεί το 30% της σύνταξής τους.

Προβλέψεις για ΑΜΕΑ

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»), ώστε να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δίπλωμα οδήγησης.

Ιστορικά οχήματα

Προβλέπεται η χορήγηση της άδειας και ειδικών πινακίδων αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις Υπηρεσίες των Περιφερειών.
Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως ιστορικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιείται από τους φορείς των ιστορικών οχημάτων και για πρώτη φορά στα ιστορικά οχήματα συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά οχήματα που έχουν κατασκευασθεί για τη μεταφορά επιβατών και έχουν αξιοποιηθεί από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης, προβλέπεται άδεια κυκλοφορίας διάρκειας 5 ετών, ο ετήσιος έλεγχος από τα ΚΤΕΟ και η καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала