Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Sputnik Light: Ελπίδες για το μονοδοσικό εμβόλιο της Ρωσίας - «Εξαιρετικό» λένε Έλληνες επιστήμονες

© Sputnik / Aleksej DanicevTo ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light
To ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.11.2021
Βρείτε μας
Νέες σημαντικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως αναφορικά με το μονοδοσικό εμβόλιο Sputnik Light. Ποια η άποψη Ελλήνων επιστημόνων για το νέο εμβόλιο.
Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας, ένα από τα πλέον έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του δυτικού κόσμου, το Lancet, δημοσιεύει τη ρωσική μελέτη για το Sputnik light, το μονοδοσικό εμβόλιο της Ρωσίας.
«Το εμβόλιο μιας δόσης Sputnik Light έχει καλό προφίλ ασφάλειας και προκαλεί ισχυρές χημικές και κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις τόσο σε οροαρνητικούς όσο και σε οροθετικούς συμμετέχοντες» αναφέρεται στα ευρήματα της μελέτης.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ οι περισσότερες από αυτές ήταν ήπιες.
Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που κλήθηκαν από το Sputnik να σχολιάσουν τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet.
«Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ρώσοι κατάφεραν να κάνουν έναν ανασυνδυασμό του φορέα του DNA στο Sputnik light» τονίζει από την πλευρά του στο Sputnik o Πνευμονολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Δρόσος Τσαβλής.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα. Το χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου υπάρχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 91% σε αντισώματα ενώ το προηγούμενο ανερχόταν στο 62% σύμφωνα με κάποιες μελέτες» προσθέτει ο καθηγητής.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλό εμβόλιο για το οποίο υπάρχει δημοσίευση σε ένα έγκριτο περιοδικό» τονίζει από την πλευρά της στο Sputnik η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Πού «μπλοκάρει» η διαδικασία

Κατά καιρούς κάποιοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μη έγκριση του εμβολίου οφείλεται σε γεωπολιτικά παιχνίδια.
Όμως πέρα από αυτό, υπάρχει και η δυτική γραφειοκρατία καθώς, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, τα Sputnik V και Sputnik Light καλούνται να προσαρμοστούν στον δυτικό τρόπο συλλογής δεδομένων ώστε να φτάσουν στην έγκριση.
«Τα δεδομένα για την έγκριση δεν μπορούν να προκύψουν μόνο από τη δημοσίευση σε ένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Εξετάζονται εξονυχιστικά. Πρόκειται για μια σειρά από εξειδικευμένες μελέτες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, διαθέτουν πολλές παραμέτρους. Ανάμεσα σε αυτές οι ηλικιακές ομάδες, οι παρενέργειες, οι νοσήσαντες, ακόμα και τα στοιχεία των όσων περιλαμβάνονται στον φάκελο ώστε να γίνει η απαραίτητη εξακρίβωση» τονίζει η κα Μαστοράκου.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υποστηρίζει ότι υπέβαλε όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στον EMA από τον περασμένο Μάρτιο.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik Light - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Sputnik Light VS Μετάλλαξη Δέλτα: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από το ρωσικό μονοδοσικό εμβόλιο

Η τρίτη δόση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρή ανοσολογική αντίδραση απέναντι στη μόλυνση από κορονοϊό προσφέρει ο συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca και Sputnik Light μετά από μελέτες στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αργεντινή.
Από την πλευρά του ο κ. Τσαβλής τονίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα να πραγματοποιηθεί mRΝΑ εμβόλιο ως τρίτη δόση, όμως προσθέτει ότι με την τρίτη αναμνηστική δόση θα ήταν καλό να κάνει όποιο εμβόλιο θέλει ο κάθε πολίτης και «το κράτος θα πρέπει να εξοπλίσει τη φαρέτρα του με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».
Επίσης αναφέρεται σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό με παραδοσιακά εμβόλια.
Από την πλευρά της η κα Μαστοράκου επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περισσότεροι συνδυασμοί εμβολίων καθώς έχει φτάσει ο καιρός για την τρίτη αναμνηστική δόση. Ήδη συλλέγονται τα δεδομένα για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ειδικό.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала