Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βλαντίμιρ Τσιζόφ: Ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο σταθερό θεμέλιο στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ

© Sputnik / Sergey GuneevΕΕ Ρωσία
ΕΕ Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.11.2021
Βρείτε μας
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, πρέσβης Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε πως «είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο σταθερό θεμέλιο στις σχέσεις μας με την Ένωση», μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021.
Ο πρέσβης Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο Thessaloniki Summit 2021 και μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια «ευκαιρία να δημιουργήσουμε (σ.σ. η Ρωσία) ένα νέο σταθερό θεμέλιο στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Τσιζόφ αναφέρθηκε στη διάσκεψη που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη πριν από 18 χρόνια, τον Ιούνιο του 2003, δηλαδή την Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιων βαλκανικών χωρών που υπέβαλλαν αίτηση για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι χώρες ήταν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σερβία και το Μαυροβούνιο και η Κροατία. Στη δήλωση που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αποφασίστηκε, πιθανόν και για πρώτη φορά, ότι η μόνη λύση για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι η ένταξή της στην Ε.Ε», ανέφερε ο Τσιζόφ και πρόσθεσε:
«Θα ήθελα να σας θυμίσω και κάποια άλλα γεγονότα που συνέβησαν λίγο αργότερα. Στο Λουξεμβούργο, στις 27 Απριλίου του 2004, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν την κοινή δήλωση σχετικά με την επέκταση της Ε.Ε. και τις μεταξύ τους σχέσεις. Επίσης, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν "να διασφαλίσουν ότι η επέκταση της Ε.Ε. θα φέρει τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά, και ταυτόχρονα εντός των ορίων της Ευρώπης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, δημιουργώντας ένα κοινό περιβάλλον ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης"».
Συνεχίζοντας, ο Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε πως έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Μαΐου του 2005, η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. στη Μόσχα ενέκρινε τον «Οδικό Χάρτη», προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό περιβάλλον εξωτερικής ασφάλειας, στον οποίο επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Ρωσία και η Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης [...] παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Συμφωνούν να προωθήσουν ενεργά αυτές τις διαδικασίες με αμοιβαίο επωφελή τρόπο μέσω στενής συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, με στόχο να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές…».
«Πολλά συνέβησαν, βέβαια, από τότε», προσθέτει και ο κ. Τσιζόφ και συνεχίζει:
«Μόνο ένα από τα κράτη που είχε καταθέσει αίτηση για την ένταξή του στην Ε.Ε. στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, η Κροατία, έγινε τελικά μέλος της. Κάποιες άλλες από τις χώρες που είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα όπως για παράδειγμα η ΠΓΔΜ, η Ενωμένη Σερβία και Μαυροβούνιο, δεν βρίσκονται στον πολιτικό χάρτη της ενωμένης Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν επετεύχθη και δεν έγινε πανάκεια όλων των προβλημάτων στα Βαλκάνια. Σήμερα, είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα τολμούσε να χαρακτηρίσει την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή, εντελώς σταθερή και προβλέψιμη».

«Να προχωρήσουμε προς μια πραγματική συνεργασία»

Σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ, «δυστυχώς, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αλλάξει, αλλά όχι προς το καλύτερο, και δυστυχώς, έχουν γίνει όμηροι μιας εσωτερικής σύγκρουσης σε τρίτη χώρα».
«Τώρα, ωστόσο, θα ήθελα να πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο σταθερό θεμέλιο στις σχέσεις μας με την Ε.Ε., τις οποίες, σίγουρα, δεν έχει νόημα να επαναφέρουμε στο πρώην σύστημα συντεταγμένων, χαρακτηρίζοντάς όλη τη διαδικασία «δουλειά ως συνήθως» («business as usual»). Αντίθετα, μπορούμε να τις αναπτύξουμε χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των προηγούμενων ετών, έτσι όπως περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στα έγγραφα που παρέθεσα. Άρα, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς μια πραγματική συνεργασία και κυρίως να αναγνωρίσουμε, με σεβασμό, ο ένας τα συμφέροντα του άλλου σε βασικούς τομείς και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων».
Οι σημαίες των ΗΠΑ και Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Κόσμος
Ρωσία και ΗΠΑ έτοιμες να συμφωνήσουν στα πιο «πιεστικά» ζητήματα
Χαρακτήρισε τα Βαλκάνια ως «σημαντικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας καθώς μας συνδέει η κοινή μας ιστορία και το μακροχρόνιο ενδιαφέρον μας για τις εξελίξεις».
«Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τα Βαλκάνια ως το "αδύναμο κάτω μέρος της Ευρώπης", όπως συχνά αναφερόταν αυτή η περιοχή στη Δύση μετά τον Ουίνστων Τσώρτσιλ. Κατά την άποψή μας, είναι ένα πολύ σημαντικό κέντρο διαφορετικών πολιτισμών και μια περιοχή, που η μοναδική γεωγραφική θέση της καθόρισε για πάντα τον ιδιαίτερο και, αν θέλετε, καθοριστικό ρόλο της στην παγκόσμια ιστορία. Ταυτόχρονα, τα Βαλκάνια, παρόλο που έχουν επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς, έχουν διατηρήσει την ταυτότητα και την πρωτοτυπία τους, ένα ιδιαίτερο πνεύμα και, θα λέγαμε, "την αλήθεια τους". Η Ρωσία, αποδεχόμενη με σεβασμό τις βαλκανικές ιδιαιτερότητες, δημιούργησε αλληλεπίδραση με τις χώρες της περιοχής, ενώ ποτέ δεν προσπάθησε να αποκτήσει πολιτικά, στρατιωτικά ή οικονομικά οφέλη. Αντίθετα, μέσω της ανοικοδόμησης μιας αμοιβαίας, εποικοδομητικής, επωφελούς συνεργασίας, θέλουμε να βλέπουμε εγγύηση σταθερότητας, ασφάλεια και κοινωνικοοικονομική ευημερία στην περιοχή».

«Στη Δύση κάποιοι ωφελούνται από τη δημιουργία εντάσεων»

«Δυστυχώς, όμως στη Δύση πάντα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που, για άγνωστο λόγο, ωφελούνται από τη δημιουργία νέων εντάσεων στις σχέσεις με τη Ρωσία. Αρκεί να θυμηθούμε τα γεγονότα στις Βαλτικές χώρες, τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, την Ουκρανία, για να καταλάβουμε σε ποιες καταστροφικές συνέπειες, κυρίως για τους λαούς μας, μπορεί να οδηγήσουν τέτοιες καταστροφικές κινήσεις. Εδώ και καιρό, τα Βαλκάνια μετατρέπονται επιμελώς από κάποιους σε αρένα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Παρατηρούμε ότι οι χώρες της περιοχής, συχνά, αναγκάζονται να κάνουν μια εγγενώς ψεύτικη, τεχνητή επιλογή όπως "είτε προχωράτε μπροστά στο λαμπρό ευρωατλαντικό μέλλον είτε πηγαίνετε πίσω στο σκοτεινό παρελθόν με τη Ρωσία", είπε ο κ. Τσιζόφ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα γεγονότα στην Ουκρανία.
«Ήταν αδύνατον να μην παρατηρήσουμε πόση πίεση ασκήθηκε και συνεχίζει να ασκείται στις βαλκανικές χώρες προκειμένου να τις αναγκάσουν να συμφωνήσουν με τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας, χωρίς να λάβουν υπόψη συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα και παραδοσιακοί δεσμοί. Μια γειτονική χώρα της Ελλάδας έπρεπε να αλλάξει το όνομά της για χάρη της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, και αυτό έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη της πλειοψηφίας του πληθυσμού της. Η ελαττωματική γραμμή της Δύσης σχετικά με την προσέλκυση κρατών της περιοχής στο ΝΑΤΟ, γεγονός για το οποίο επίσης δεν υπάρχει συναίνεση στις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών, "ρίχνει λάδι στη φωτιά". Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, τέτοιες μέθοδοι οικοδόμησης πολιτικών συμμαχιών, που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, είναι απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες.
Δεν ήμασταν ποτέ κατά της επέκτασης της Ε.Ε. Για την ακρίβεια, εδώ θα παραθέσω ξανά την κοινή δήλωση που είχα αναφέρει και πριν για την επέκταση της Ε.Ε: «Κατά την άποψή μας (με την οποία συμφωνούσε πλήρως η ηγεσία της τότε Ε.Ε. το 2004), η επέκταση μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της ρωσοευρωπαϊκής συνεργασίας, επειδή η περαιτέρω ένταξη νέων μελών στην Ε.Ε., θα ενισχύσει την αλληλεξάρτηση Ρωσίας και Ε.Ε., που σχετίζεται με τη γειτνίαση, τους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς».
Sergey Naryshkin - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Κόσμος
Συναντήθηκαν οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ - Τι συζητήθηκε
Χαρακτήρισε επίσης αντιπαραγωγικό «να θεωρεί κανείς την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως σφαίρα αποκλειστικής επιρροής του και να επιβάλλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ως η μοναδική λύση».
«Από την άλλη πλευρά, εναντιωνόμαστε στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες όσων θέλουν να μετατρέψουν την κατάσταση και την ιδιαιτερότητα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε εργαλείο αδίστακτου πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού. Είναι αντιπαραγωγικό να θεωρεί κανείς την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως σφαίρα αποκλειστικής επιρροής του και να επιβάλλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ως η μοναδική λύση. Είμαστε σίγουροι ότι είναι απαραίτητο, αλλά κυρίως εφικτό, να βρεθούν μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις χώρες της περιοχής να έχουν οφέλη από τη γεωγραφική τους θέση, σε στενή συνεργασία τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή. Υπάρχουν λύσεις σχετικά με το ζήτημα τόσο της αρμονικής ευθυγράμμισης της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τα συμφέροντά τους που σχετίζονται με χώρες εκτός Ε.Ε.

«Επιτακτική η συνεργασία όλων των κρατών»

Είμαστε κατά της μετατροπής των Βαλκανίων σε πεδίο γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αντιπαράθεσης, ειδικά σήμερα, που η συνεργασία όλων των κρατών είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η πυρηνική ασφάλεια, η διεθνής τρομοκρατία, η οικολογία και η καταπολέμηση των πανδημιών. Μαζί με τις αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν τοπικές και εθνικές διαφορές. Οι ανεπίλυτες διαφορές μεταξύ των Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δημιουργούν μια επικίνδυνη, ασταθή κατάσταση και πρέπει να επιλυθούν με βάση την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι προσπάθειες εφαρμογής της ιδέας της "Μεγάλης Αλβανίας" μπορεί να οξύνουν την πορεία της προς την ανάκαμψη, μετά και τις συγκρούσεις στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι εξελίξεις, επίσης, στη Βοσνία απαιτούν προσοχή. Παρόλο που ασχολούμαι πάνω από είκοσι πέντε χρόνια με τα βαλκανικά ζητήματα, δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι τόσα χρόνια αργότερα η Ρωσία θα παραμείνει ο πιο συνεπής και ενεργός υποστηρικτής της συμφωνίας του Ντέιτον σχετικά με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση».
ΕΕ Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.11.2021
Κόσμος
Κρεμλίνο: Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιζόφ υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό της και την προσαρμογή της στα πρότυπα ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, για το οποίο εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας».
«Καμία από τις προτάσεις που προωθούνται δεν μπορεί να παρέχει τη σημαντική ισορροπία στα συμφέροντα των τριών λαών της Βοσνίας, παρά αυτή που ορίστηκε στο Ντέιτον. Οι συνέπειες νέων πειραμάτων μπορεί να είναι τρομακτικές ή απρόβλεπτες.
Η αποτελεσματική λύση αυτών και άλλων σοβαρών προβλημάτων της περιοχής και η προώθηση της ειρηνικής ανάπτυξής της μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία όλων και αποκλειστικά υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι ανοιχτή για στενή συνεργασία και αλληλεπίδραση τόσο με τους βαλκανικούς εταίρους όσο και με άλλους "παίκτες" πάντα προς τον συμβιβασμό των αντιθέσεων που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала