Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΝΦΙΑ: Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια – Χαμηλότερος για τους περισσότερους

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΑκίνητα.
Ακίνητα. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.11.2021
Βρείτε μας
Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι υπόχρεοι καταβολής ΕΝΦΙΑ το 2022 αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι χαμηλότερος για την συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων.
Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.
Πάντως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αν ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 ή σε 12 δόσεις. Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.
Οι τελικές προτάσεις της ομάδας εργασίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο αναμένονται μέσα στον μήνα και κατόπιν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για την δομή και την διάρθρωση του νέου ΕΝΦΙΑ.
Ακίνητα στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.10.2021
Ελλάδα
ΕΝΦΙΑ: Ανοικτή η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών στο Ε9 - Τα βήματα και όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».
Η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και όπως αναφέρουν οι τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ό,τι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις.
Κατά συνέπεια η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.
Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο MEGA - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.11.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης: Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 - Δεν θα ξανακλείσουμε με lockdown
Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον να σημειωθεί ότι αυξημένα έσοδα θα προκύψουν, για τον ΕΝΦΙΑ και από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες.
Τα επιπλέον αυτά έσοδα, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου όχι μόνο να μηδενίσουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις, από την αύξηση των αξιών, αλλά και να μειώσουν όπου αυτό είναι εφικτό, την συνολική επιβάρυνση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала