Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μούχλα στο φαγητό: Τρώγεται ή πρέπει να πεταχτεί;

© Φωτογραφία : PixabayΜούχλα σε πορτοκάλι
Μούχλα σε πορτοκάλι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.11.2021
Βρείτε μας
Εάν το τρόφιμο είναι μουχλιασμένο, τότε δεν πρέπει να καταναλωθεί. Είναι αρκετά γνωστό γεγονός. Πολλές νοικοκυρές όμως δεν θέλουν να πετάξουν κανένα τρόφιμο, οπότε απλώς κόβουν τα σημεία που έχουν μουχλιάσει. Έτσι, αφαιρούν την κρούστα του ψωμιού και συνεχίζουν να το καταναλώνουν. Είναι σωστό να το κάνουν;
Ο Μιχαήλ Κουτουσόφ, γιατρός, τοξικολόγος, διδάκτωρ ιατρικών επιστημών δεν συνιστά να τρώμε κάποιο τρόφιμο που είχε μουχλιάσει ενώ αφαιρούμε το επίμαχο «κομμάτι».
«Η μούχλα είναι ένα καταπληκτικό δημιούργημα της φύσης. Πρόκειται για μικροσκοπικούς μύκητες που είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί σε όλες τις συνθήκες. Για παράδειγμα, η μαύρη μούχλα αναπτύσσεται εκεί που δεν μπορεί να επιβιώσει τίποτα άλλο. Και δεν ενδείκνυται για κατανάλωση. Μπορεί να μην έχει έντονες τοξικές ιδιότητες, αν κάποιος όμως την καταναλώνει πού και πού, μπορεί να βιώσει αλλεργικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα υγείας» επισήμανε ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αν σε κάποιο χώρο εμφανίζεται μούχλα και κανείς δεν την καταπολεμάει, τότε διεισδύει σχεδόν παντού, επειδή είναι ικανή να σκορπάει τα σπόρια της.
Κατά την άποψη του ίδιου, τα προϊόντα που έχουν αναπτύξει μούχλα δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
«Ακόμη και αν δεν πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μαύρη μούχλα, αλλά για τη λευκή. Μπορεί να μην είναι ορατή, τα τρόφιμα όμως θα έχουν επηρεαστεί παντού από αυτή, καθώς τα σπόρια της είναι τόσο μικρά που δεν φαίνονται με το μάτι» εξήγησε ο τοξικολόγος.
Όποτε είναι καλύτερα να πετάξετε τα μουχλιασμένα τρόφιμα και να μην τα χρησιμοποιείτε ακόμη και μετά την αφαίρεση των αλλοιωμένων σημείων.
«Αν πρόκειται για ψωμί, τότε είναι καλύτερα να κόψετε την κρούστα, να το κάνετε παξιμάδια και στη συνέχεια να το τρίψετε και να το χρησιμοποιήσετε για πανάρισμα. Αυτό όμως μόνο σε περίπτωση ανάγκης» τόνισε ο Κουτουσόφ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала