Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Εγκεφαλικό: Το υγιεινό τρόφιμο που καταναλώνουμε στο πρωινό και αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης

CC0 / / Πρωινό
Πρωινό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.11.2021
Βρείτε μας
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια νόσος όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Υπάρχουν δύο τύποι Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων: το Αγγειακό Αιμορραγικό Επεισόδιο και το Αγγειακό Ισχαιμικό Επεισόδιο. Ευτυχώς, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απειλητικό για τη ζωή του ανθρώπου και συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου κόβεται απότομα. Ένα ενδεικτικό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε είναι η αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου. Η επιπλοκή απαιτεί ταχεία αντίδραση: όσο πιο γρήγορα ένα άτομο λάβει θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο λιγότερες ζημιές είναι πιθανό να συμβούν. Φυσικά, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και μπορείτε να τροποποιήσετε τον κίνδυνο αναθεωρώντας τη διατροφή σας.

Η σημασία της διατροφής

Το να γνωρίζετε τι να φάτε και τι πρέπει να αποφύγετε μπορεί να φαίνεται πασιφανές αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά όσο φαίνονται. Σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας αποδείχτηκε τα αυγά μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk. Αυτό προκύπτει από το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.Το εύρημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό επειδή τα αυγά είναι μια άφθονη πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη D, Α και Β2.
Πώς θα αναγνωρίσετε το εγκεφαλικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.10.2021
Εγκεφαλικό: Τα τρία βασικά σημάδια για να το αναγνωρίσετε

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ σημαντικών τροφίμων και διαιτητικών ινών με υποτύπους εγκεφαλικού επεισοδίου σε μια μεγάλη μελλοντική αορτή. Ανέλυσαν στοιχεία για 418.329 άνδρες και γυναίκες από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με μέσο όρο παρακολούθησης 12,7 έτη. Η διατροφή αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας επικυρωμένα ερωτηματολόγια ανά χώρα, τα οποία ρωτούσαν για τη συνήθη κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών τροφών, αυγών, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων και διαιτητικών ινών.
Αναφορικά με το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρατηρήθηκαν χαμηλότεροι κίνδυνοι στα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με τις διαιτητικές ίνες γάλακτος και τυριού. Το κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο, «για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο υψηλότερος κίνδυνος συσχετίστηκε με υψηλότερη κατανάλωση αυγών», παρατήρησαν οι ερευνητές.
«Ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου συσχετίστηκε αντίστροφα με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διαιτητικών ινών και γαλακτοκομικών τροφών, ενώ ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου συσχετίστηκε θετικά με την κατανάλωση αυγών», κατέληξαν.
Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια (επίσης γνωστά ως εγκεφαλικές αιμορραγίες ή ενδοκρανιακές αιμορραγίες) είναι λιγότερο συνηθισμένα από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Αντικρουόμενα αποδεικτικά στοιχεία

Τα ευρήματα δεν είναι καθόλου πειστικά. Η μελέτη δεν δημιουργεί αιτιώδη συνάφεια, αλλά απλώς μια συσχέτιση. Επιπλέον, άλλες μελέτες δεν έχουν βρει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Διατροφής ανέφερε ότι η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% Τα ευρήματα προέρχονται από την ανασκόπηση και την ανάλυση μελετών από το 1982 έως το 2014, οι οποίες αξιολόγησαν τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης ωαρίων και της στεφανιαίας νόσου (συμπεριλαμβανομένων συνολικά 276.000 ατόμων) και του εγκεφαλικού επεισοδίου (συνολικά 308.000 άτομα).
Διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας ένα αυγό την ημέρα, σε σύγκριση με δύο αυγά ή λιγότερο την εβδομάδα συνδέθηκε με 12% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι μειώσεις του κινδύνου συνδέθηκαν με τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικούς και αιμορραγικούς) καθώς και με θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, τα πορίσματα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. «Μπορεί να είναι πιθανό όσοι καταναλώνουν αυγά τακτικά να έχουν συνολικά άλλες διατροφικές συνήθειες ή να ασκούνται περισσότερο και εν γένει να έχουν έναν άλλο τρόπο ζωής» ανέφερε το έγγραφο της μελέτης.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала