Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Χριστούγεννα με ελλείψεις λόγω ενεργειακής κρίσης; Ποια προϊόντα μπορεί απουσιάζουν από τα ράφια

CC0 / / Καταστήματα Χριστούγεννα
Καταστήματα Χριστούγεννα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.11.2021
Πόσο πιθανό είναι το σενάριο η ενεργειακή κρίση να οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων από την ελληνική αγορά; Ποια είναι αυτά και πού οφείλεται το φαινόμενο.
Ανησυχία για... μισογεμάτα ράφια και πιθανές ελλείψεις σε είδη υπόδησης, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιχνίδια, αξεσουάρ-μικροείδη και εποχικά προϊόντα εκφράζεται από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου στη χώρα.
Ο Νοέμβριος φαίνεται ότι είναι «ο μήνας των καθυστερήσεων». Συνεπώς, στοίχημα για τον εμπορικό κόσμο αποτελούν οι έγκαιρες παραλαβές που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, τη Black Friday και την εορταστική περίοδο.
Αυτό εκτίμησε στο Sputnik ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.
«Βασικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα αισθητές. Καθότι όμως υπάρχουν καθυστερήσεις 30 ημερών από την Κίνα, υπάρχει η ανησυχία για την έγκαιρη παραλαβή των προϊόντων. Η κατάσταση που βιώνουμε αφορά τη χρονική περίοδο έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού τότε σημειώνεται το "peak" της αγοράς. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν τις ελλείψεις κι όχι οι αυξήσεις τιμών» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Black Friday - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.10.2021
Ελλάδα
Οι αυξήσεις στην ενέργεια «παρασύρουν» εκπτώσεις και Black Friday; Τι φοβούνται οι έμποροι

Ενεργειακή κρίση κι άλλες αιτίες μπλοκάρουν τα εμπορεύματα

Αιτία των καθυστερήσεων φαίνεται πως είναι η μειωμένη παραγωγή στο 70% των εργοστασίων της Κίνας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Τα εργοστάσια δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα, εξηγεί ο κ. Κορκίδης επισημαίνοντας ότι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη πρώτων υλών.
«Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε πλοία κοντέινερ στην Κίνα και στις ΗΠΑ σε μια ουρά που ξεκινά από το 15ήμερο και φτάνει στις 30 ημέρες. Συνεπώς έχει δημιουργηθεί αρρυθμία σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας» συμπληρώνει.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαταράσσονται η παραγωγή, η φόρτωση, η μεταφορά, η εκφόρτωση και τελικώς η παράδοση.
Σε κάθε περίπτωση ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος στις γιορτές να έχουμε μισογεμάτα ράφια, οι ελλείψεις είναι ίδιες για όλες τις χώρες της Ευρώπης, συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη.
Πιθανή λύση για τους εμπόρους ενδεχομένως να αποτελέσει η χρήση των προϊόντων της περσινής χρονιάς καθότι αρκετά εκτιμάται έχουν περισσέψει λόγω lockdown.
Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, το πρόβλημα ελλείψεων από την Κίνα θα μας ταλαιπωρήσει και το 2022.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала