Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Ισόβια για τους βιαστές ανηλίκων

CC0 / / Δικαιοσύνη
Δικαιοσύνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Βρείτε μας
Αλλαγές έρχονται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, καθώς -μεταξύ άλλων- προβλέπεται η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνει νέες αλλαγές στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η ρητή πρόβλεψη για ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 336 και στην παράγραφο 3, «αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη».
Δικαστική αίθουσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.11.2021
Ελλάδα
Νέος Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές για ειδεχθή, σεξουαλικά εγκλήματα – Όλες οι τροποποιήσεις
Η παράγραφος 1 λέει πως «όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».
Πιο αναλυτικά, το άρθρο 336 για τον βιασμό, αναφέρει:
1.
Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
2.
Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3.
Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
4.
Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
Οι ποινές που προβλέπονται για ειδεχθή και σεξουαλικά εγκλήματα όπως και για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ανηλίκων, είναι αυστηρότερες μετά τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Όλες τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα, μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Προβλέψεις για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο, «το επίμαχο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, ενώ καλύπτει το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Μεταξύ άλλων, για τα ενήλικα θύματα και αδικήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, εισάγεται πρόβλεψη για την εξέταση τους παρουσία ψυχολόγου, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο αφενός να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους και αφετέρου η χώρα να είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς την αποτελεσματική και επαρκή προστασία τους.
Επίσης, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων κατηγορουμένων με τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου χωρίς δικαίωμα παραίτησης για τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα.
Ενισχύεται πρωταρχικώς η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί αδυνατούν να καταθέσουν χωρίς την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνολικά με το νομοσχέδιο, προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και του ομαδικού βιασμού.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала