Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Εγκεφαλικό: Μια μόνο μερίδα ενός συγκεκριμένου φαγητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο

© Φωτογραφία : Pixabay/TheDigitalArtistΑνθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση)
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Βρείτε μας
Συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και κατά 8%, σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες.
Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο αναφορικά με το εγκεφαλικό και μια νέα μελέτη έδειξε ότι μόνο μία μερίδα ενός συγκεκριμένου φαγητού καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 8%.
Επισημαίνεται πως το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση όπου η παροχή αίματος προς αυτή την περιοχή περιορίζεται ή διακόπτεται, επομένως απαιτείται μια γρήγορη απόκριση για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που προκαλείται στο σώμα.
Αλάτι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Μαγειρικό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων; Ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μας
Τα αρχικά προειδοποιητικά σημάδια του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν μούδιασμα του προσώπου και αδυναμία να χαμογελάσετε αλλά, ευτυχώς, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο βελτιώνοντας τη διατροφή σας σε περίπτωση που ισχύει το αντίστροφο.

Ποιο τρόφιμο αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη στο πλαίσιο των Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2021, η κατανάλωση ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και μη ζωικού λίπους αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ή πολυακόρεστων λιπαρών τον μειώνει.
Πάντως, η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που αναλύει διεξοδικά τον αντίκτυπο στον κίνδυνο εγκεφαλικού από το λίπος που προέρχεται από φυτικές, γαλακτοκομικές και μη γαλακτοκομικές ζωικές πηγές.
Ο Φενγκλέι Γουάνγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός υποψήφιος στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επεσήμανε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο τύπος του λίπους και οι διαφορετικές πηγές λίπους έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη συνολική ποσότητα διατροφικού λίπους ως προς την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού».

Τι έχουν δείξει σχετικές μελέτες

Επισημαίνεται ότι οι ερευνητές ανέλυσαν σε 27 χρόνια παρακολούθησης τα δεδομένα από 117.136 συμμετέχοντες στις μελέτες «Nurses' Health Study» (1984-2016) και «Health Professionals Follow-up Stud» (1986-2016), δύο από τις μεγαλύτερες έρευνες για την εξέταση των παραγόντων κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Γλώσσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.11.2021
Σημάδια στη γλώσσα: Γιατί μπορεί να σημαίνουν θανατηφόρο κίνδυνο
Οι συμμετέχοντες ήταν 50 ετών κατά μέσο όρο, το 63% ήταν γυναίκες, το 97% λευκοί και δεν είχαν νοσήσει είτε από καρδιακές παθήσεις είτε από καρκίνο κατά την εγγραφή τους στην έρευνα. Εν συνεχεία, οι ερευνητές υπολόγισαν τον σωρευτικό μέσο όρο των διατροφικών δεδομένων με την πάροδο του χρόνου, ώστε να αντικατοπτρίζεται η μακροπρόθεσμη διατροφική πρόσληψη.
Στις προαναφερθείσες μελέτες, το κόκκινο κρέας περιελάμβανε βόειο κρέας, χοιρινό ή αρνί ως κύριο πιάτο, σε σάντουιτς ή ανάμεικτα πιάτα και επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα.
Μάλιστα, τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα περιελάμβαναν μπέικον, λουκάνικο, χοτ ντογκ, σαλάμι και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα που προέκυψαν από τη μελέτη ήταν ότι μόνο μια μερίδα κόκκινου κρέατος σε καθημερινή βάση αύξανε κατά 8% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και όσοι κατανάλωναν ακόμα μια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала