Υψηλή χοληστερίνη: Μία «πολύ κοινή» ανεπάρκεια βιταμίνης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο

CC0 / / Το κόκκινο κρέας έχει πολύ περισσότερη χοληστερόλη από τα ψάρια.
Το κόκκινο κρέας έχει πολύ περισσότερη χοληστερόλη από τα ψάρια. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα (λιπίδιο). Όλοι χρειαζόμαστε λίγη στο αίμα μας για να παραμείνουμε υγιείς, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η υψηλή χοληστερόλη, αν και είναι γενικά ακίνδυνη στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συχνά παράγοντες κινδύνου που προκαλεί η πάθηση. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος, κάποια άλλα -που περιέχουν μία βασική βιταμίνη- μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ευεξία, με μία πληθώρα μελετών να υπογραμμίζουν τον ρόλο της στο ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών.
Αλλά η βιταμίνη, που παράγεται στο σώμα μέσω της δράσης του ηλιακού φωτός, σχετίζεται επίσης με τη χοληστερόλη.
Σύμφωνα με το Heart UK, που επικαλείται η Express, το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη στα κύτταρα του δέρματός του για να παράγει βιταμίνη D από το ηλιακό φως.
Φρούτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.11.2021
Το «μαγικό» φρούτο που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και κατά το ήμισυ
«Η βιταμίνη D αργότερα μετασχηματίζεται στο ήπαρ και τα νεφρά, αλλά η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για το πρώτο βήμα» εξηγείται έπειτα στο δημοσίευμα του Heart UK.
Μέχρι σήμερα, οι αναλύσεις μετά έχουν δείξει πως άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή δυσλιπιδαιμία.
Η δυσλιπιδαιμία αναφέρεται σε ένα μη φυσιολογικό επίπεδο χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων, που ονομάζονται επίσης λίπη, στο αίμα.
Ωστόσο, ενώ οι ερευνητές έχουν υπογραμμίσει μια συσχέτιση μεταξύ των δύο συνθηκών, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία σχέση «αιτίας και αποτελέσματος».
Πάντως, όπως γράφει η Healthline: «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης στο αίμα».
Συμπληρώματα βιταμινών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.10.2021
Βιταμίνη Α: Τα ανησυχητικά σημάδια στα μάτια, στο στόμα και στα μαλλιά που δείχνουν την έλλειψή της
Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης D πιστεύεται ότι έχουν πέσει λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού. Όταν το θρεπτικό συστατικό δεν μπορεί να ληφθεί μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, μπορεί να προέρχεται από τρόφιμα.
Καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι και εμπλουτισμένα προϊόντα όπως τα δημητριακά, το γάλα σόγιας και ο χυμός πορτοκαλιού.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала