Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μεταναστευτικό: «Μόνη της η Ελλάδα - Οι Βρυξέλλες τη μετέτρεψαν στην πίσω αυλή της Ευρώπης»

© Nick Paleologos/SOOCΠρόσφυγες προσπαθούν να ανεβούν σε διερχόμενη αμαξοστοιχία για να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη, στις 19 Σεπτεμβρίου, 2021
Πρόσφυγες προσπαθούν να ανεβούν σε διερχόμενη αμαξοστοιχία για να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη, στις 19 Σεπτεμβρίου, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Βρείτε μας
Η Ελλάδα όχι μόνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ως πρώτη πύλη εισόδου, αλλά έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της, με την ΕΕ να αδιαφορεί για το ζήτημα. Τι λένε για το θέμα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογο του την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στιγματίστηκε από την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel που ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη «πότε θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τα push backs, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα;».
Στην ερώτηση της, όμως, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη: «Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;»
Εκνευρισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσιογράφο από την Ολλανδία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.11.2021
Ελλάδα
Χαμός στο Μαξίμου: Τσακωμός Μητσοτάκη με Ολλανδή δημοσιογράφο – «Δεν θα με προσβάλλετε»
Για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που ρωτήθηκε από το Sputnik εάν η Ελλάδα, παρότι μέλος της Ε.Ε., είναι μόνη της στο μεταναστευτικό, είπε «προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε, εγκατέλειψε την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη που ήταν μια πολιτική που εφαρμόστηκε πριν μερικά χρόνια».
Η συγκεκριμένη πολιτική, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, είχε «ανεπαρκή αποτελέσματα», ωστόσο «έφυγαν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Οι Βρυξέλλες έχουν σταματήσει αυτή την πολιτική, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα στην
"πίσω αυλή της Ευρώπης" έναντι κάποιων χρημάτων, και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επαναφέρει και δεν διεκδικεί αυτό που επιβάλλει η λογική και ο ανθρωπισμός: Να μοιραστούν αναλογικά το βάρος της ευθύνης τους όλα τα κράτη μέλη και να μην είναι μόνο οι χώρες που αποτελούν πύλη εισόδου αυτές που σηκώνουν μόνες τους το βάρος της ευθύνης. Η μη απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το σκέλος της ερώτησης της Ολλανδής δημοσιογράφου επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές και πολύ περισσότερο που έχασε την ψυχραιμία του, γιατί δέχτηκε μια ερώτηση που δεν την είχε δώσει προηγουμένως ο ίδιος σε χαρτάκι όπως έχει συνηθίσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Πλοίο με μετανάστες από Τουρκία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Ελλάδα
Γιατί η Σικελία αντιμετωπίζει μεταναστευτικό κύμα - Ο ρόλος της Ελλάδας και οι φόβοι για την Κύπρο

Νότης Μαριάς: Μόνη η Ελλάδα - Αδιαφορία από την Ε.Ε.

Για το ίδιο θέμα, αν δηλαδή η Ελλάδα είναι μόνη της στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αν όντως οι Βρυξέλλες έχουν εγκαταλείψει αβοήθητη τη χώρα σε αυτό το μείζον θέμα, μίλησε στο Sputnik και ο καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος», Νότης Μαριάς, που τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα είναι μόνη της στο μεταναστευτικό, αλλά βρίσκεται απέναντι στην Τουρκία που εργαλειοποιεί -όπως είπε- το θέμα, με την Ε.Ε. να αδιαφορεί.
«Η Ελλάδα στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού βρέθηκε κυριολεκτικά μόνη. Και μάλιστα απέναντι σε μια Τουρκία η οποία εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό έστελνε συνεχώς χιλιάδες πρόσφυγες και κυρίως παράνομους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Επανειλημμένα στην Ευρωβουλή ως ευρωβουλευτής είχα καταγγείλει την αδιαφορία της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό. Αλλά αντί να διευκολύνει την Αθήνα μέσω ενός συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., δρομολόγησε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Και όταν τελικά η Ε.Ε. αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το σύστημα των μετεγκαταστάσεων, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις. Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Γερμανία δέχθηκε για μετεγκατάσταση μόνο το 40% των προσώπων που έπρεπε να έχει δεχθεί και η Γαλλία μόνο το 25%, ενώ η Πολωνία δεν πήρε για μετεγκατάσταση ούτε έναν πρόσφυγα. Και όλα αυτά παρότι η Frontex έχει την έδρα της στη Βαρσοβία» τόνισε ο κ. Μαριάς.
Πολωνοί αστυνομικοί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.11.2021
Κόσμος
Μεταναστευτικό κύμα στην Πολωνία: Χιλιάδες άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν, κατήγγειλε ο Ντούντα
Περαιτέρω, επισήμανε ότι το οικονομικό κόστος που έχει επωμιστεί η χώρα είναι τεράστιο, ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν το καλύπτουν.
«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν στην Αθήνα λόγω μεταναστευτικού όχι μόνο δεν μπόρεσαν να καλύψουν το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών από το 2015, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να αποτελέσουν πανάκεια δεδομένου ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που έχουν πλέον εγκλωβιστεί εδώ -ξεπερνώντας τις 100.000- κατά βάση επιθυμούν να πάνε στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και όχι να παραμείνουν στην Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η προάσπιση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας έναντι παράνομων εισόδων υπηκόων τρίτων χωρών είναι σύννομη και σύμφωνη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο με απόφασή του στις 13/2/2020 αποφάνθηκε ότι όσοι εισέρχονται παράνομα σε χώρες Σένγκεν πρέπει να επαναπροωθούνται άμεσα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала