Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ποινικός Κώδικας: Αποσύρθηκε το άρθρο 30 μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - Τι προέβλεπε

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΣυνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλή, Αθήνα 15 Φεβρουαρίου, 2018
Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλή, Αθήνα 15 Φεβρουαρίου, 2018 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Βρείτε μας
«Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετώπισε με μεγάλη υπευθυνότητα την κριτική της και το αποσύρει προκειμένου να εξετάσει εκ νέου το θέμα μέχρι την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τον σωφρονιστικό κώδικα», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας.
Στην απόσυρση του άρθρου 30, το οποίο τροποποιούσε το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα και προέβλεπε την κατάργηση της δυνατότητας περιορισμού των νεαρών ανηλίκων σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας έκανε δεκτές τις ενστάσεις που εξέφρασε η αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο άρθρο, υποστηρίζοντας, από το βήμα της Βουλής, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετώπισε με μεγάλη υπευθυνότητα την κριτική της και το αποσύρει προκειμένου να εξετάσει εκ νέου το θέμα μέχρι την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τον σωφρονιστικό κώδικα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα, το δικαστήριο είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει στον δράστη, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είτε τον περιορισμό του σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων είτε μειωμένη ποινή.
Το άρθρο 30, ωστόσο, που τελικά αποσύρθηκε, καταργούσε αυτήν τη δυνατότητα.

Κακούργημα η παρασκευή και χρήση μολότοφ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε κακούργημα μετατρέπεται η κατασκευή, προμήθεια ή κατοχή εκρηκτικών ή εμπρηστικών υλών όπως οι μολότοφ, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.
Βάσει μάλιστα της νέας ρύθμισης, η κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι μολότοφ σε συναθροίσεις, πορείες κλπ. επιφέρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.
Η προωθούμενη διάταξη:
Άρθρο 272
Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών
1.
Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
2.
Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων
3.
Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ' αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι' αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала