https://sputniknews.gr/20211112/covid-19-i-oysia-se-pasignosto-mpahariko-poy-empodizei-tin-exaplosi-toy-ioy--apokalyptiki-meleti-20093299.html
COVID-19: Η ουσία σε πασίγνωστο μπαχαρικό που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού – Αποκαλυπτική μελέτη
COVID-19: Η ουσία σε πασίγνωστο μπαχαρικό που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού – Αποκαλυπτική μελέτη
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσαν ότι μια ουσία σε ένα πασίγνωστο μπαχαρικό εμποδίζει την ανάπτυξη της... 12.11.2021, Sputnik Ελλάδα
2021-11-12T10:38+0200
2021-11-12T10:38+0200
2021-11-12T10:38+0200
υγεία
κορονοϊός
φάρμακο
μπαχαρικό
πιπέρι
έρευνα
επιστήμη
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/563/24/5632485_0:67:1280:787_1920x0_80_0_0_5b6c56a503a72226581498421ced0f84.jpg
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Αγίας Πετρούπολης διαπίστωσαν ότι η ουσία πιπερίνη που περιέχει το μαύρο πιπέρι μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση της COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Biomedicines».Η Όλγκα Οστροούμοβα, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνέντευξή της στο «Vedomosti» εξήγησε ότι ένας από τους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι η δημιουργία φαρμάκων που μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου κυττάρου, στα οποία προσκολλάται ένας μολυσματικός παράγοντας για περαιτέρω διείσδυση.Ταυτόχρονα, η COVID-19 μεταλλάσσεται συνεχώς και γρήγορα με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες, με τη βοήθεια των οποίων ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα, να αλλάζουν συνεχώς, κάνοντας τα φάρμακα αναποτελεσματικά.Ως εκ τούτου, Ρώσοι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν όχι την αλληλεπίδραση πρωτεϊνών, αλλά τη σύντηξη λιπιδικών μεμβρανών ανθρώπινων κυττάρων και κορονοϊού που είναι η προϋπόθεση για τη διείσδυση του ιού στο κύτταρο, εξήγησε η ειδικός.Στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν τα φυτικά αλκαλοειδή και πιο αποτελεσματική αποδείχθηκε η πιπερίνη, μια ουσία η οποία περιέχεται στο μαύρο πιπέρι. Είναι αρκετά γνωστή και χρησιμοποιείται σε βιοενεργά προσθετικά για διάφορους ιατρικούς σκοπούς.Πώς έγινε η μελέτηΓια το πείραμα επιλέχθηκαν 20 διαφορετικά αλκαλοειδή. Όταν δοκιμάστηκαν σε μοντέλα ιικών και κυτταρικών μεμβρανών, η πιπερίνη έδειξε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.Αργότερα, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Αγίας Πετρούπολης δοκίμασαν την ουσία στο στέλεχος του κορονοϊού της Γουχάν και στα κύτταρα πιθήκων.Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιπερίνη μεταβάλλει τις ιδιότητες της ιικής λιπιδικής μεμβράνης, η οποία χάνει την ικανότητά της να συγχωνεύεται με τις ανθρώπινες κυτταρικές μεμβράνες και ως αποτέλεσμα ο ιός COVID-19 δεν μπορεί πλέον να διεισδύσει στα κύτταρα.Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να γίνει ανθεκτικός στην πιπερίνη, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού δεν επηρεάζουν τη λιπιδική του μεμβράνη.Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι τα αλκαλοειδή μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία αποτελεσματικών συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης από κορονοϊό.
https://sputniknews.gr/20211104/simantiki-exelixi-ereynites-entopisan-tis-proteines-tis-covid-poy-prokaloyn-emfragma-kai-egkefaliko-19792190.html
https://sputniknews.gr/20211107/egkefaliko-to-ygieino-trofimo-poy-katanalonoyme-sto-proino-kai-ayxanei-ton-kindyno-nosisis-19904890.html
https://sputniknews.gr/20211109/koronoios-se-katoikidia-etsi-tha-katalavoyme-oti-nosoyn--ta-symptomata-poy-proeidopoioyn-19868360.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2021
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/563/24/5632485_72:0:1209:853_1920x0_80_0_0_64305daa8177c6542d2c829a5b4ea79f.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
υγεία, κορονοϊός, φάρμακο, μπαχαρικό, πιπέρι, έρευνα, επιστήμη
υγεία, κορονοϊός, φάρμακο, μπαχαρικό, πιπέρι, έρευνα, επιστήμη
COVID-19: Η ουσία σε πασίγνωστο μπαχαρικό που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού – Αποκαλυπτική μελέτη
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσαν ότι μια ουσία σε ένα πασίγνωστο μπαχαρικό εμποδίζει την ανάπτυξη της COVID-19.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Αγίας Πετρούπολης διαπίστωσαν ότι η
ουσία πιπερίνη που περιέχει το
μαύρο πιπέρι μπορεί να
εμποδίσει την εξάπλωση της COVID-19. Τα αποτελέσματα της
μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Biomedicines».
Η Όλγκα Οστροούμοβα, επικεφαλής ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνέντευξή της στο «Vedomosti» εξήγησε ότι ένας από τους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι η δημιουργία φαρμάκων που μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου κυττάρου, στα οποία προσκολλάται ένας μολυσματικός παράγοντας για περαιτέρω διείσδυση.
Ταυτόχρονα, η COVID-19 μεταλλάσσεται συνεχώς και γρήγορα με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες, με τη βοήθεια των οποίων ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα, να αλλάζουν συνεχώς, κάνοντας τα φάρμακα αναποτελεσματικά.
Ως εκ τούτου, Ρώσοι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν όχι την αλληλεπίδραση πρωτεϊνών, αλλά τη σύντηξη λιπιδικών μεμβρανών ανθρώπινων κυττάρων και κορονοϊού που είναι η προϋπόθεση για τη διείσδυση του ιού στο κύτταρο, εξήγησε η ειδικός.
Στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν τα φυτικά αλκαλοειδή και πιο αποτελεσματική αποδείχθηκε η πιπερίνη, μια ουσία η οποία περιέχεται στο μαύρο πιπέρι. Είναι αρκετά γνωστή και χρησιμοποιείται σε βιοενεργά προσθετικά για διάφορους ιατρικούς σκοπούς.
Πώς έγινε η μελέτη
Για το πείραμα επιλέχθηκαν 20 διαφορετικά αλκαλοειδή. Όταν δοκιμάστηκαν σε μοντέλα ιικών και κυτταρικών μεμβρανών, η πιπερίνη έδειξε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αργότερα, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Αγίας Πετρούπολης δοκίμασαν την ουσία στο στέλεχος του κορονοϊού της Γουχάν και στα κύτταρα πιθήκων.
Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιπερίνη μεταβάλλει τις ιδιότητες της ιικής λιπιδικής μεμβράνης, η οποία χάνει την ικανότητά της να συγχωνεύεται με τις ανθρώπινες κυτταρικές μεμβράνες και ως αποτέλεσμα ο ιός COVID-19 δεν μπορεί πλέον να διεισδύσει στα κύτταρα.
Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να γίνει ανθεκτικός στην πιπερίνη, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού δεν επηρεάζουν τη λιπιδική του μεμβράνη.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι τα αλκαλοειδή μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία αποτελεσματικών συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης από κορονοϊό.