Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός: Τι κάνουμε σε περίπτωση επαφής με κρούσμα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΈλεγχοι του ΕΟΔΥ
Έλεγχοι του ΕΟΔΥ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Με τα χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα, η ανησυχία όλων είναι αυξημένη. Τι προβλέπει ο ΕΟΔΥ.
Η επαφή με κρούσμα κορονοϊού είναι ένας ορατός κίνδυνος τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα και όχι μόνο «απειλώντας» τα Χριστούγεννα.
Το πρωτόκολλο απομόνωσης του ΕΟΔΥ για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) είναι ΕΔΩ.
Σημαντική επισήμανση είναι πως οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσούντες το προηγούμενο εξάμηνο Έλληνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά ελέγχονται με μοριακό τεστ.
Ελαιόλαδο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Καρκίνος: Ποιο λάδι που ίσως καταναλώνουμε καθημερινά, μπορεί να ευθύνεται για το 90% των μολύνσεων
Ταυτόχρονα, οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας που διαγιγνώσκονται ως κρούσματα COVID-19 με ήπια νόσηση και δεν χρειάζονται νοσηλεία, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Η άρση της απομόνωσης των ατόμων αυτών (ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κάλυψη ή προηγηθείσα νόσησή τους), απαιτεί τα ακόλουθα:
Ασυμπτωματικός: 10 ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία λήψης δείγματος.
Συμπτωματικός: εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, απαιτούνται 10 ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία λήψης δείγματος και 3 ημέρες απυρεξίας και ύφεσης των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα.
Ένα αρνητικό άμεσο τεστ αντιγόνου – RAT. Εάν το RAT παραμένει θετικό επαναλαμβάνεται σε 48 ώρες.
Ωστόσο, οι παραπάνω οδηγίες δεν ισχύουν σε περίπτωση κρούσματος με στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος/ υπό παρακολούθηση καθώς αξιολογούνται από τον ΕΟΔΥ και δίνονται οι σχετικές οδηγίες.
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Υψηλή πίεση: Αυτή είναι η πιο απλή μέθοδος για να πέσει γρήγορα
Για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες, που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων COVID-19 και δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπαίνουν σε καραντίνα και η άρση της γίνεται:
Στις 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα χωρίς εργαστηριακό έλεγχο
ή
στις 10 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μοριακό τεστ (RT-PCR) ή άμεσο τεστ αντιγόνου (RAT) για τον ιό SARSCoV. Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της καραντίνας αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.
Εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, για τους οποίους η άρση της καραντίνας γίνεται μετά από 7 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο.
Κάνιε Γουέστ - Ye - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Κόσμος
Κάνιε Γουέστ: Νιώθω σαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στα νιάτα του
Στενές επαφές κρουσμάτων COVID-19 που είτε έχουν εμβολιαστεί για τον ιό είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει από τον ιό και παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.
Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και φιλοξενούμενους εκτός από τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο, συστήνεται επιπλέον ο διαχωρισμός τους (cohorting) και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
«Χαλάρωσε ή θα σε πνίξω» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Κόσμος
«Χαλάρωσε ή θα σε πνίξω»: Αστυνομικός διώκεται για βίαιο κεφαλοκλείδωμα σε σύλληψη
Οι επισκέπτες - στενές επαφές κρουσμάτων, φιλοξενούνται και αυτοί σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Η άρση της καραντίνας στενών επαφών επισκεπτών, που διαγνώστηκαν ως κρούσματα COVID-19 στις πύλες εισόδου ή κατά την παραμονή τους στη χώρα, απαιτεί:
Επτά ημέρες καραντίνα από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και ένα αρνητικό μοριακό τεστ την έβδομη ημέρα καραντίνας. Εάν το τεστ είναι αρνητικό συστήνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους μέχρι και την 14η ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
ή
14 ημέρες καραντίνας χωρίς εργαστηριακό έλεγχο
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала