Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ βρήκε τρόπο να «εγκατασταθεί» στη Μαύρη Θάλασσα

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUΠλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να «εγκατασταθούν» στη Μαύρη Θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ώρα που ο 6ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προετοιμάζεται να αποκρούσει τη «ρωσική επιθετικότητα», οι ΗΠΑ ζητούν αναθεώρηση της Σύμβασης του Μοντρέ. Τι αποτέλεσμα όμως μπορεί να έχει αυτό;

Ο σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ, το πλοίο διοίκησης και ελέγχου κατηγορίας Blue Ridge «USS Mount Whitney», το οποίο ανέλαβε την ηγεσία των ασκήσεων για τρίτη φορά από το 2014, εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα.
Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα πλωτό αρχηγείο, με τον πιο σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό επικοινωνιών και αναγνώρισης.
Με τη βοήθειά του, η διοίκηση λαμβάνει άμεσα τις τακτικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική διαχείριση ολόκληρου του σχηματισμού.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Κόσμος
Πούτιν σε Μέρκελ: Αποσταθεροποιητικές ενέργειες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Η ναυαρχίδα συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό πλοίο «Porter» κατηγορίας Arleigh Burke και το τάνκερ «John Lenthall».
Στις κοινές ασκήσεις με χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχουν πλοία των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, ενώ η κάλυψη από αέρος πραγματοποιείται από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ καθώς και με αεροπλάνα από τις βάσεις τους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας θεωρεί ότι οι απρογραμμάτιστες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι αποσταθεροποιητικές.
«Ένας από τους στόχους των ασκήσεων είναι η στρατιωτική εξερεύνηση του εδάφους της Ουκρανίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να συμμετέχουν και οι δυνάμεις της τακτικής, στρατηγικής αεροπορίας και αεροπορίας περιπολίας καθώς και στρατεύματα των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, πιθανών πρόκειται για μελέτη του υποτιθέμενου μετώπου στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που το Κίεβο προβεί σε μια στρατιωτική λύση στα νοτιοανατολικά».
Πριν από τις κοινές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, τα δυτικά ΜΜΕ πραγματοποίησαν μια σειρά συντονισμένων «επιθέσεων».
Στα τέλη Οκτωβρίου, η εφημερίδα «Politico» δημοσίευσε μια είδηση «εντυπώσεων» σχετικά με τη συγκέντρωση των στρατευμάτων του Κρεμλίνου στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, με ξεκάθαρο σκοπό την εισβολή.
Προς επίρρωσιν του γεγονότος δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή Γιέλνια της περιφέρειας του Σμολένσκ.
Στην πραγματικότητα, όμως, «ξέχασε» να αναφέρει ότι η απόσταση από αυτή την πόλη μέχρι την Ουκρανία είναι πάνω από 250 χιλιόμετρα. Άλλα δυτικά μέσα διέδωσαν άμεσα την προκλητική είδηση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επισκέφτηκε τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με το CNN, ήθελε «να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των ΗΠΑ».
Προφανώς, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν τα πάει και πολύ καλά με τη γεωγραφία όπως εξάλλου και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Politico».
Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει και το Πεντάγωνο.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ανησυχητικές κινήσεις του ρωσικού στρατού στη δυτική Ρωσία και γύρω από την Ουκρανία. Καλούμε τη Ρωσία να διευκρινίσει για ποιο λόγο πραγματικά βρίσκονται εκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε όλα αυτά ως ψεύτικη εκστρατεία.
Ωστόσο, η αντιρωσική ρητορική στη Δύση έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό και δεν υπάρχει κανείς για να τη σταματήσει.
Πρόσφατα, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές των ΗΠΑ, Μάικ Ρότζερς και Μάικ Τέρνερ, τόνισαν την ανάγκη της Ουκρανίας να προμηθευτεί όπλα μεγάλης ισχύος καθώς και να αποσταλούν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για «τον περιορισμό και την απόκρουση της επιθετικότητας».
Ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Κόσμος
Παιχνίδια πολέμου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα: «Επικίνδυνη προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας»

Συγκέντρωση πλήθους

Η Σύμβαση του Μόντρεο, που επικυρώθηκε το 1936 επιβάλλει ορισμένους συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς που σχετίζονται με την κατηγορία και τη χωρητικότητα των στρατιωτικών σκαφών.
Οι χώρες που δεν ανήκουν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν το δικαίωμα να εισπλεύσουν εκεί μέσω των στενών μόνο με μικρά πλοία επιφανείας, ενώ η συνολική χωρητικότητά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30.000 τόνους.
Σήμερα, η χωρητικότητα των πλοίων του 6ου στόλου μετά βίας είναι μέσα στο προκαθορισμένο όριο.
Αλλά, ακριβώς εξαιτίας των νομικών περιορισμών οι Αμερικανοί δεν έχουν καταφέρει να περάσουν μέσω του Βοσπόρου τη βασική τους δύναμη, τα πυρηνικά αεροπλανοφόρα δηλαδή τα οποία έχουν εκτόπισμα 80.000 τόνους.
Η Ουάσιγκτον σαφώς δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό το γεγονός, επειδή ξέρει πολύ καλά ότι τρία πλοία είναι απίθανο να νικήσουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Κριμαία.
Δεν είναι πιθανό οι ΗΠΑ να τολμήσουν να παραβιάσουν τη Σύμβαση του Μοντρέ, τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Για παράδειγμα, η «The Hill», μία από τις μεγαλύτερης ανεξάρτητες εφημερίδες της Ουάσιγκτον, δημοσίευσε ένα άρθρο του Πλωτάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Μπράιαν Χάρινγκτον με τίτλο «Η Αμερική και το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι τα πυραυλικά συστήματα «Bastion» και «Caliber» που αναπτύσσονται στην Κριμαία, αλλά και σε πλοία του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και μια δυνατή αεροπορική ομάδα, επιτρέπουν στη Μόσχα να «καλύψει» μια τεράστια περιοχή με τη λεγόμενη «άρνηση πρόσβασης και άρνηση περιοχής (Anti-Access/Area Denial, A2AD)».
Με αυτόν τον όρο, το Πεντάγωνο ορίζει τις περιοχές στις οποίες τα αμερικανικά στρατεύματα θα υποστούν υψηλές απώλειες σε περίπτωση άμεσης ένοπλης σύγκρουσης.
Σε γενικές γραμμές, οι πιο σημαντικές δυνατότητες του Α2ΑD είναι η χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα διοίκησης και ελέγχου τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή της.
Η καταστροφή του ίδιου του A2AD μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με το σημαντικό, αριθμητικά και τεχνολογικά, πλεονέκτημα των όπλων. Ο Χάρινγκτον κατέθεσε πρόταση παράκαμψης των περιορισμών της Σύμβασης του Μοντρέ.
Σύμφωνα με αυτή, κάθε χώρα, μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διαθέτει δυνατό πολεμικό ναυτικό πρέπει να στείλει δύο ή τρία πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Θεωρεί ότι μια τέτοια δύναμη θα είναι πρακτικά ανίκητη.
Ρωσικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Κόσμος
Ρώσος αξιωματούχος: Κλιμακώνεται ο κίνδυνος συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα - Το ΝΑΤΟ μάς «δοκιμάζει»

Έχει κάτι ως απάντηση

Η θρασεία έλλειψη σεβασμού για τις διεθνές συνθήκες, όμως, δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Η Ρωσία θα το θεωρήσει άμεση προετοιμασία για έναν περιφερειακό πόλεμο που γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο με την ανταλλαγή πυρηνικών πυραύλων στο φινάλε.
Δεν είναι προς όφελος της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών η κλιμάκωση της κατάστασης. Ωστόσο, οι προσπάθειες διερεύνησης των ρωσικών συνόρων στη Μαύρη Θάλασσα θα γίνουν πιο συχνές.
«Δεν θα είναι μόνοι κατά τη διάρκεια τέτοιων ελέγχων και εκστρατειών. Στο μέλλον, όπως καταλαβαίνω, θα κάνουν ασκήσεις με τους γείτονές μας, με το Πολεμικό Ναυτικό της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Μάλιστα, και εμείς διεξάγουμε και θα διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις» σχολίασε για τις ενέργειες των πλοίων του 6ου στόλου των ΗΠΑ ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Πραγματικά, καθώς κάθε φορά η Ρωσία οργανώνει δικές της ασκήσεις, ως απάντηση στη διεξαγωγή ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των δυτικών χωρών.
Πρόσφατα, η φρεγάτα «Admiral Essen» πραγματοποίησε ασκήσεις για την κάλυψη της βάσης των πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.
Το πλοίο ανέλαβε τη συνοδεία και κατέστρεψε με επιτυχία όλους τους εκπαιδευτικούς στόχους με αντιαεροπορικά όπλα.
Τα ρωσικά μαχητικά SU-57 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.11.2021
Κόσμος
Ρωσικά ραντάρ εντόπισαν έξι πτήσεις αναγνωριστικών του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
Επιπλέον, στη Μαύρη Θάλασσα εισήλθαν ανθυποβρυχιακές δυνάμεις, συγκεκριμένα τα πλοία «Yeisk» και «Kasimov». Το πρόγραμμα των υποβρυχίων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί μυστικό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι τα πληρώματα των έξι ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων του προγράμματος 636.3 «Varshavyanka» της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο όλους εκείνους που επιδεικνύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала