Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ντομάτα: Το ισχυρό όπλο κατά του κρυώματος που ενισχύει αθόρυβα το ανοσοποιητικό

CC0 / / Ντομάτες
Ντομάτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.11.2021
Βρείτε μας
Η κατανάλωση ντομάτας ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
«Ένα λαχανικό που είναι γνωστό σε όλους βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος την εποχή που εμφανίζονται τα κοινά κρυολογήματα και αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης από COVID-19» δήλωσε η διατροφολόγος Ναταλία Κρουγκλόβα σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Sputnik.
Ο Νίκος Ευαγγελάτος δείχνει τη μάσκα του σε αρνητή του κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Ελλάδα
Κακός χαμός on air με τον Ευαγγελάτο και αρνητή γονέα: «Είστε κάτω από τη σκεπή των πολιτικών»
Οι ντομάτες αποτελούν μέρος πολλών πιάτων στο καθημερινό μενού και όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση του φαγητού, αλλά το κάνουν και πιο υγιεινό.
Περιέχουν πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού - λυκοπενίου, το οποίο ενεργοποιεί τα αμυντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Το λυκοπένιο, επίσης, προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Ντομάτες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2019
Ντομάτες για πιο καλό σπέρμα: Πιο γρήγοροι και δυνατοί οι «μικροί κολυμβητές» με το λυκοπένιο
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στις ώριμες ντομάτες, οι οποίες έχουν έντονο χρώμα και πλούσιο άρωμα.
Χάρη στη μοναδική του σύνθεση, το λαχανικό είναι καλό για τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
«Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτίνη που είναι μια προβιταμίνη Α σημαντική για την καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και της όρασης» τόνισε η Ναταλία Κρουγκλόβα.
Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής τους.
Έτσι, η βιταμίνη C καταστρέφεται όταν θερμαίνεται, αλλά το λυκοπένιο διατηρείται καλά κατά τη θερμική επεξεργασία. Στον πελτέ ντομάτας και στην κέτσαπ βρίσκονται μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου.
Διατροφή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.09.2021
Ειδικός συμβουλεύει: Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα
«Επειδή ο πελτές ντομάτας είναι ένα συμπυκνωμένο προϊόν και περιέχει λιγότερα υγρά από μια φρέσκια ντομάτα, έχει και μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου απ' ό,τι τα φρέσκα λαχανικά» εξήγησε η διατροφολόγος.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πελτές ντομάτας είναι προτιμότερος από την κέτσαπ διότι δεν περιέχει υπερβολικό αλάτι.
«Στην κέτσαπ πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα σε αλάτι, επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τον πελτέ ως βάση, προσθέτοντας μπαχαρικά και αλάτι για γεύση» συνιστά η Ναταλία Κρουγκλόβα.
Οι ντομάτες δεν συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του γαστρεντερικού σωλήνα ή έχουν δυσανεξία σε αυτό το προϊόν.
Επίσης, πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή κατά την επιδείνωση των ασθενειών του πεπτικού συστήματος και των φλεγμονωδών ασθενειών όπως η γαστροδωδεκαδακτυλίτιδα και το πεπτικό έλκος.
«Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα μπορούν να καταναλώνουν ντομάτες» είπε καταλήγοντας η Ναταλία Κρουγκλόβα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала