https://sputniknews.gr/20211115/karkinos-toy-prostati-to-fainomenika-ygieino-trofimo-poy--diplasiazei-ton-kindyno-nosisis-20188013.html
Καρκίνος του προστάτη: Το φαινομενικά υγιεινό τρόφιμο που «διπλασιάζει» τον κίνδυνο νόσησης
Καρκίνος του προστάτη: Το φαινομενικά υγιεινό τρόφιμο που «διπλασιάζει» τον κίνδυνο νόσησης
Ο καρκίνος παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις του αιώνα και η επιρροή που έχει η διατροφή στην εμφάνιση της νόσου είναι αδιαμφισβήτητη. Ενώ... 15.11.2021, Sputnik Ελλάδα
2021-11-15T04:57+0200
2021-11-15T04:57+0200
2021-11-15T12:23+0200
καρκίνος
φαγητό
υγεία
τρόφιμα
κορονοϊός
covid-19
πανδημία
γαλακτοκομικά προϊόντα
καρκίνος του προστάτη
καρκίνος του μαστού
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0b/0e/20189559_0:31:600:369_1920x0_80_0_0_aeedc7c176e5edb8ff95985d97987e15.jpg
Υπάρχουν συντριπτικές ενδείξεις ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα ποσοστά επιβίωσης ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται καθώς το NHS παλεύει να ξεπεράσει τις δυσκολίες στον κλάδο υγείας. Δεν μπορεί να μη δοθεί έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η διατροφή για να αποτρέψει την ασθένεια. Μια σειρά ερευνών δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η πρόοδος της ιατρικής ανοίγει σιγά-σιγά τον δρόμο για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου, αλλά ορισμένοι τύποι επιβιώνουν περισσότερο από άλλους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της express.co.uk.Σύμφωνα με το WebMD, ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται από τις πέντε πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, μαζί με τον καρκίνο των πνευμόνων, του μαστού, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.Τα γαλακτοκομικά στο «μικροσκόπιο»Η έρευνα δείχνει ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή είναι υπόλογοι για έως και το 80% των περιπτώσεων - και ευτυχώς, αυτές είναι τροποποιήσιμες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiological Reviews παρουσίασε εκπληκτικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη διπλασιάστηκε σε άνδρες με υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων.«Παραμένει άγνωστο ποια ένωση στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτή τη συσχέτιση. Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες μελέτες που ήταν σε θέση να διερευνήσουν τα θρεπτικά συστατικά πιο διεξοδικά υποδηλώνουν ότι το ασβέστιο και ίσως ο φώσφορος μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο». Ενδέχεται να παίζει ρόλο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά που εμπεριέχει το γάλα. Εναλλακτικά, η γαλακτική ζύμωση (σ.σ. ζύμωση της λακτόζης του γάλακτος) στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μέσω της επίδρασής του στο εντερικό μικροβίωμα.Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», δήλωσαν: «Η πρόσληψη γάλακτος μπορεί να πολλαπλασιάσει τα καρκινικά κύτταρα μέσω ενός αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με την ινσουλίνη, ο οποίος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη».Ποιοι κινδυνεύουνΟ λόγος που μερικοί άνδρες αναπτύσσουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής, της γενετικής προδιάθεσης, έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο.Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών και ευτυχώς, το 98% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται όταν η ασθένεια εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη. Για άτομα με πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης είναι 30%. Η «επικίνδυνη» φύση του οφείλεται στην ικανότητά του να εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος (σ.σ. μετάσταση), αλλά η πλειοψηφία των καρκίνων του προστάτη είναι αργά αναπτυσσόμενοι και ασυμπτωματικοί. «Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν κάποια καρκινικά κύτταρα στους προστατικούς αδένες τους», εξηγεί το Harvard Health.Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να πεθαίνουν από άσχετες αιτίες, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό που φαίνεται συντριπτικά προφανές, ωστόσο, είναι ότι ένας τρόπος ζωής που δίνει έμφαση στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες αποφυγής της νόσου. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες γεμάτες με μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών και άλλων φυτικών τροφών βοηθούν στη μείωση του κινδύνου.
https://sputniknews.gr/20210907/ayximeni-testosteroni-kai-ygiis-prostatis-okto-trofes-gia-mpoystarisma-tis-ygeias-toy-andra-17439265.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2021
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/0b/0e/20189559_34:0:567:400_1920x0_80_0_0_2c9fa6d9ea6fb8dbaaf3e335d7bc0885.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
καρκίνος, φαγητό, υγεία, τρόφιμα, κορονοϊός, covid-19, πανδημία, γαλακτοκομικά προϊόντα, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του εντέρου, ασβέστιο, ινσουλίνη, ηλικία, φυλή, καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, σωματική άσκηση, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα
καρκίνος, φαγητό, υγεία, τρόφιμα, κορονοϊός, covid-19, πανδημία, γαλακτοκομικά προϊόντα, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του πνεύμονα, καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του εντέρου, ασβέστιο, ινσουλίνη, ηλικία, φυλή, καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, σωματική άσκηση, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα
Καρκίνος του προστάτη: Το φαινομενικά υγιεινό τρόφιμο που «διπλασιάζει» τον κίνδυνο νόσησης
04:57 15.11.2021 (Ανανεώθηκε: 12:23 15.11.2021) Ο καρκίνος παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις του αιώνα και η επιρροή που έχει η διατροφή στην εμφάνιση της νόσου είναι αδιαμφισβήτητη. Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητές σας να νοσήσετε, άλλα μπορεί να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Υπάρχουν συντριπτικές ενδείξεις ότι ο καρκίνος θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα ποσοστά επιβίωσης ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται καθώς το NHS παλεύει να ξεπεράσει τις δυσκολίες στον κλάδο υγείας. Δεν μπορεί να μη δοθεί έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η διατροφή για να αποτρέψει την ασθένεια. Μια σειρά ερευνών δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Ο
καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τον
ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η πρόοδος της ιατρικής ανοίγει σιγά-σιγά τον δρόμο για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου, αλλά ορισμένοι τύποι
επιβιώνουν περισσότερο από άλλους, όπως αναφέρει
δημοσίευμα της express.co.uk.
Σύμφωνα με το
WebMD, ο
καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται από τις πέντε πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, μαζί με τον
καρκίνο των πνευμόνων, του
μαστού, του
παγκρέατος και του
παχέος εντέρου.
7 Σεπτεμβρίου 2021, 21:31
Τα γαλακτοκομικά στο «μικροσκόπιο»
Η έρευνα δείχνει ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή είναι υπόλογοι για έως και το 80% των περιπτώσεων - και ευτυχώς, αυτές είναι τροποποιήσιμες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό
Epidemiological Reviews παρουσίασε εκπληκτικά ευρήματα που υποδηλώνουν ότι ο
κίνδυνος καρκίνου του προστάτη διπλασιάστηκε σε άνδρες με υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι ερευνητές έγραψαν: «Σ' αυτές τις μελέτες, οι άνδρες με τις υψηλότερες προσλήψεις γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο συνολικού καρκίνου του προστάτη και τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου μεταστατικού ή θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη σε σχέση με αυτούς που δεν τα κατανάλωναν τόσο συχνά».
«Παραμένει άγνωστο ποια ένωση στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτή τη συσχέτιση. Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες μελέτες που ήταν σε θέση να διερευνήσουν τα θρεπτικά συστατικά πιο διεξοδικά υποδηλώνουν ότι το ασβέστιο και ίσως ο φώσφορος μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο». Ενδέχεται να παίζει ρόλο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά που εμπεριέχει το γάλα.
Εναλλακτικά, η γαλακτική ζύμωση (σ.σ. ζύμωση της λακτόζης του γάλακτος) στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μέσω της επίδρασής του στο εντερικό μικροβίωμα.
Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «
Nutrients», δήλωσαν: «Η πρόσληψη γάλακτος μπορεί να πολλαπλασιάσει τα καρκινικά κύτταρα μέσω ενός αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με την
ινσουλίνη, ο οποίος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη».
Ποιοι κινδυνεύουν
Ο λόγος που μερικοί άνδρες αναπτύσσουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της φυλής, της γενετικής προδιάθεσης, έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο.
Ο καρκίνος του προστάτη σπάνια εμφανίζεται σε άτομα
κάτω των 40 ετών και ευτυχώς, το
98% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται όταν η
ασθένεια εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη. Για άτομα με πιο
προχωρημένα στάδια καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης είναι 30%. Η «επικίνδυνη» φύση του οφείλεται στην ικανότητά του να εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος (σ.σ. μετάσταση), αλλά η πλειοψηφία των καρκίνων του προστάτη είναι αργά αναπτυσσόμενοι και ασυμπτωματικοί. «Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν κάποια
καρκινικά κύτταρα στους προστατικούς αδένες τους», εξηγεί το
Harvard Health.«Επειδή αυτά τα κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται αργά, δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν επηρεάζουν την υγεία στους περισσότερους άνδρες».
Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να πεθαίνουν από άσχετες αιτίες, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό που φαίνεται συντριπτικά προφανές, ωστόσο, είναι ότι ένας τρόπος ζωής που δίνει έμφαση στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες αποφυγής της νόσου. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες γεμάτες με μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, φασολιών και άλλων φυτικών τροφών βοηθούν στη μείωση του κινδύνου.