Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μητσοτάκης στη «Le Figaro»: Η Ευρώπη να μην υποχωρήσει στο μεταναστευτικό, να πει «αρκετά»

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΟ Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στα μέσα ενημέρωσης στις 21 Οκτωβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει στα μέσα ενημέρωσης στις 21 Οκτωβρίου 2021 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.11.2021
Ξεκάθαρο μήνυμα από την κυβέρνηση όσον αφορά στο μεταναστευτικό.
Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, προειδοποιώντας πως η «Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας νέας υβριδικής απειλής, της εργαλειοποίησης των μεταναστών ως μέσου άσκησης πολιτικής πίεσης».
Αναφέρθηκε στην κρίση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας με «χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω της Λευκορωσίας. Πολλούς από αυτούς τους σταματούν στα σύνορα και οι ίδιοι στήνουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς ώστε να προστατευτούν από το έντονο ψύχος καθώς συνοριοφύλακες τους παρακολουθούν πίσω από φράχτες με συρματοπλέγματα. Δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιο πόλεμο σε γειτονική χώρα. Προσκλήθηκαν με ψευδείς υποσχέσεις, έφτασαν εκεί με αεροπλάνα, τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν με λεωφορεία στα σύνορα με την Πολωνία, από το Εθνικό Αεροδρόμιο του Μινσκ».
Έκανε λόγο για ένα δράμα το οποίο «εκτυλίσσεται στη βάση ενός σεναρίου, προσεκτικά ενορχηστρωμένου» που έχει απώτερο στόχο «να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους ως εργαλείο υβριδικής αποσταθεροποίησης. Έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει πίεση και να διχάσει τα δημοκρατικά έθνη της ΕΕ ώστε να υποχωρήσουν έναντι του Αλεξάντερ Λουκασένκο».
Πρόσφυγες προσπαθούν να ανεβούν σε διερχόμενη αμαξοστοιχία για να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη, στην Ειδομένη, στις 19 Σεπτεμβρίου, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Ελλάδα
Μεταναστευτικό: «Μόνη της η Ελλάδα - Οι Βρυξέλλες τη μετέτρεψαν στην πίσω αυλή της Ευρώπης»
Ο Λευκορώσος Πρόεδρος, όπως έκρινε, είναι «πεπεισμένος ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο ώστε να αναγκάσει την Ευρώπη να εγκαταλείψει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος του».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιβολή αυτής της στρατηγικής, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» επεσήμανε.
Υπενθυμίζει τις εικόνες που υπήρξαν στον Έβρο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αναφέροντας πως αποτελούν «έμπνευση» για τη σημερινή «στρατηγική».
«Τον Μάρτιο του 2020, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης κατέφθασαν μαζικά στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τότε -όπως και τώρα- άνδρες, γυναίκες και παιδιά εργαλειοποιήθηκαν από έναν επιθετικό γείτονα ο οποίος επιδιώκει αποτελέσματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης» είπε.
Κατά τον πρωθυπουργό, η Ευρώπη «δεν πρέπει να υποχωρήσει και θα πρέπει να πει «αρκετά»».
«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά εις βάρος της Ευρώπης όσο οι χώρες της ΕΕ δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν δύο κομβικής σημασίας αδυναμίες: την έλλειψη μιας δίκαιης, συνεκτικής, αποτελεσματικής και σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής. Και την απουσία ουσιαστικής δράσης για την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών» έκρινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προειδοποίησε, δε, πως «αν δεν λυθούν αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα εξωτερικά της σύνορα -όπως η Ελλάδα ή η Πολωνία- κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με την ίδια πίεση τα επόμενα χρόνια. Ο επόμενος στόχος μιας τέτοιας επίθεσης θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία ή ακόμα και η Φινλανδία ή η Εσθονία».
Υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης αλλά και να παραμένει στο «τραπέζι» η δυνατότητας «επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που χρησιμοποιούν ανθρώπους για υβριδικές επιθέσεις».
Πλοίο με μετανάστες από Τουρκία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.11.2021
Ελλάδα
Γιατί η Σικελία αντιμετωπίζει μεταναστευτικό κύμα - Ο ρόλος της Ελλάδας και οι φόβοι για την Κύπρο
«Ενώ οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει εκτός από τις ad-hoc λύσεις να θέσουμε σε λειτουργία και σταθερούς μηχανισμούς, με διάρκεια, που θα παρεμποδίζουν την επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, δεν είναι μόνο ευθύνη των εθνικών αρχών. Είναι μια κοινή Ευρωπαϊκή υποχρέωση η οποία βρίσκεται στη βάση της κοινής μας ασφάλειας» τόνισε.
Όσον αφορά στη χώρα μας, τόνισε πως «λειτουργούμε αποκλειστικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και ενώ προστατεύουμε ενεργά τα σύνορα της Ευρώπης, παράλληλα έχουμε χορηγήσει χιλιάδες επαγγελματικές visa κατά τον τελευταίο χρόνο και έχουμε επεξεργαστεί πολλά αιτήματα ασύλου».
Ξεκαθάρισε, όμως, πως συνεχίζονται οι «παρακινδυνευμένες απόπειρες εισόδου στην Ευρώπη» και απευθύνθηκε σε όσους αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας των συνόρων, ζητώντας τους να αναλογιστούν «ενδεχομένως παίζουν το παιχνίδι εκείνων που νοιάζονται πολύ λιγότερο για τις ανθρώπινες ζωές και πολύ περισσότερο για την πολιτική ισχύ».
«Η χώρα μας, κι εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε εποικοδομητικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας σήμερα, όπως άλλωστε και αυτοί μας υποστήριξαν όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο. Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι στο γεγονός ότι η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ένα εργαλείο για καθεστώτα, όπως αυτό της Λευκορωσίας. Η Ευρώπη θα πρέπει σύντομα να βρει μια απάντηση σε αυτή τη νέα υβριδική απειλή για να προστατεύσει τόσο την σταθερότητα των κοινωνιών μας όσο και τα ανθρώπινα θύματα τέτοιων μεθοδεύσεων» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала