Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκλογές στη Βουλγαρία: Τα «αγόρια από το Χάρβαρντ» που έκαναν την έκπληξη

© AFP 2021 / NIKOLAY DOYCHINOVΚιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ
Κιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.11.2021
Βρείτε μας
Οι σαρανταρηδες Κιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ, με σημαία την πάταξη της διαφθοράς, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Δυο πολιτικά… βρέφη, επιχειρηματίες απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι οι μεγάλοι νικητές των εθνικών εκλογών στη Βουλγαρία.
Κόντρα στα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, τις τρίτες σ' έναν χρόνο, Κιρίλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ, σε δύο μήνες, όχι ίδρυσαν τον νέο πολιτικό σχηματισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», αλλά με σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς στη χώρα, κατάφεραν να πείσουν τους απογοητευμένους Βούλγαρους ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν με την ψήφο τους και να κόψουν πρώτοι το νήμα, μπροστά από το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.11.2021
Κόσμος
Pfizer, BioNTech και Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο χάρη στα εμβόλιά τους!
Ενώ ωστόσο έχει αναγεννηθεί η ελπίδα, δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της ανανέωσης της πολιτικής σκηνής στη χώρα ο προβληματισμός για τη χαμηλή προσέλευση στις κάλπες, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς δεν ξεπέρασε το 27% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και το ποσοστό (5%) του υπερεθνικιστικού, εξτρεμιστικού κόμματος «Αναγέννηση».
Σημειώνεται ότι Πέτκοφ και Βασίλεβ ήταν υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Στέφαν Γιάνεφ (Οικονομίας και Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού αντίστοιχα) από τον περασμένο Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν και ίδρυσαν τον νέο πολιτικό σχηματισμό.
Ο 41χρονος οικονομολόγος, κάτοχος πτυχίου Bachelor of Commerce στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και πτυχίου Master of Business Administration από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ίδρυσε, μαζί με τον συνάδελφό του Ασέν Βασίλεφ, επίσης απόφοιτο του Χάρβαρντ, το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που κάνοντας την έκπληξη στις εκλογές, έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Πέτκοφ έχει ξεκαθαρίσει πάντως πως «θα μιλήσουμε με όλα τα κόμματα, εκτός από το GERB και το DPS (το κόμμα της τουρκικής μειονότητας) για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού», αλλά και πως «φυσικοί μας σύμμαχοι είναι η "Δημοκρατική Βουλγαρία", το σοσιαλιστικό κόμμα "BSP" και το κόμμα "Υπάρχει τέτοιος λαός", καθώς οι βασικές τους αρχές συμπίπτουν με τις δικές μας».
«Όλοι μας θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να αλλάξουμε τον γενικό εισαγγελέα σε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Τα δύο «αγόρια του Χάρβαρντ», όπως αποκαλούν οι Βούλγαροι τους Πέτκοφ και Βασίλεφ, πρωτοεμφανίστηκαν στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συμμετέχοντας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε συσταθεί μέχρι να προκύψει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κάτι που δεν συνέβη ούτε τον Απρίλιο, αλλά ούτε και ύστερα από νέες εκλογές τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες για τρίτη φορά τον Νοέμβριο και οι Πέτκοφ - Βασίλεφ να θέσουν υποψηφιότητα με το πολιτικό σχήμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», μετά τη συγχώνευση των παλαιότερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων Voltκαι «Ευρωπαϊκή Μεσαία Τάξη».

Τρίτος νικητής σε επτά μήνες!

Και μπορεί πριν από τις εκλογές της Κυριακής (14/11) η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) με έδρα τη Σόφια, Βεσέλα Τσέρνιεβα να δήλωνε στη γερμανική Deutsche Welle ότι οι νεαροί τεχνοκράτες «είναι άφθαρτοι πολιτικά, εκπέμπουν ενέργεια και φαίνονται θαρραλέοι», ωστόσο, μέχρι και το παρά πέντε του ανοίγματος των καλπών, όλες οι δημοσκοπήσεις τούς έβλεπαν στη δεύτερη θέση, πίσω από το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που είχε αναδειχθεί πρώτο και στις εκλογές του Απριλίου, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στις εκλογές, δε, του Ιουλίου, νικητής αναδείχθηκε το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός», ωστόσο ούτε αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνοντας έτσι τελικά τη σκυτάλη στο πολιτικό σχήμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», το οποίο όμως, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων τριών κομμάτων.
Η Βεσέλα Τσέρνιεβα πιστεύει πάντως ότι αυτό είναι εφικτό και μάλιστα μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι κάπως ανομοιογενής, αλλά στα κύρια θέματα -διαφθορά, δικαιοσύνη, προϋπολογισμός, διαχείριση της πανδημίας- οι θέσεις των τεσσάρων κομμάτων δεν διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους», τονίζει, σημειώνοντας ωστόσο πως το πρόβλημα είναι ότι τόσο το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» όσο και το λαϊκιστικό «Υπάρχει τέτοιος λαός» δεν διαθέτουν μία σταθερή δομή και οργάνωση.

«Θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουν κομματικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και παράλληλα να υλοποιούν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, όλα αυτά είναι δύσκολα να γίνουν ταυτόχρονα», προσθέτει η Τσέρνιεβα.

Από την άλλη, το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ, αλλά και το σοσιαλιστικό DPS είναι εδραιωμένα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, έχοντας πολλές διασυνδέσεις στον χώρο της οικονομίας και «από όλα αυτά αντλούν πολιτικό κεφάλαιο».

Στη Βουλή η Ακροδεξιά

«Υπάρχει μία αίσθηση εξάντλησης και αδιαφορίας στο εκλογικό σώμα, γεγονός που ευνοεί τις φασιστοειδείς τάσεις», υποστήριζε προεκλογικά ο Παρβάν Σιμεόνοφ, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup International Balkans και τελικά είχε δίκιο.
Το υπερεθνικιστικό, εξτρεμιστικό κόμμα «Αναγέννηση» συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, γύρω στο 5% των ψήφων.
«Ασφαλώς είναι δυσάρεστη η είσοδος των εθνικιστών στη Βουλή, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα ποσοστά τους είναι χαμηλά σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη», σχολιάζει η Βεσέλα Τσέρνιεβα.
Τα τελικά αποτελέσματα

Τα ποσοστά των κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στη νέα βουλγαρική βουλή:
Συνεχίζουμε την αλλαγή: 26%
Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB): 23%
Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών: 13%
Σοσιαλιστικό Κόμμα: 10%
Υπάρχει τέτοιος λαός: 10%
Δημοκρατική Βουλγαρία: 6%
Αναγέννηση: 4%

Και πέμπτη εκλογική αναμέτρηση

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, στη Βουλγαρία διεξήχθησαν και προεδρικές εκλογές.
Εκεί δεν έγινε κάποια έκπληξη, καθώς, όπως αναμενόταν, ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος Ρούμεν Ράντεφ αναδείχθηκε νικητής, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα απόλυτη πλειοψηφία, μένοντας στο 49%.
Αντίπαλός του, έτσι, στον δεύτερο γύρο θα είναι ο «εκλεκτός» του κόμματος GERB, Αναστάς Γκερτζίκοφ, πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας.
Και μπορεί ο Ράντεφ να έχει σοβαρές πιθανότητες να επανεκλεγεί στον δεύτερο γύρο, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

«Όλα εξαρτώνται από τη στήριξη κομμάτων όπως οι Σοσιαλιστές, η Δημοκρατική Βουλγαρία, το κόμμα της τουρκικής μειονότητας και το κόμμα "Υπάρχει τέτοιος Λαός". Εάν όλοι αυτοί αποφασίσουν να στηρίξουν τον Γκερτζίκοφ, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για τον Ράντεφ», δηλώνει ο Παρβάν Σιμεόνοφ από το ινστιτούτο Gallup.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου, ενώ θα είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στη Βουλγαρία μέσα στο 2021.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала