Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Πότε το ροχαλητό φανερώνει κίνδυνο για την υγεία: Τα οκτώ σημάδια σοβαρής πάθησης

© Fotolia / Yuri ArcursΆντρας κοιμάται
Άντρας κοιμάται - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.11.2021
Βρείτε μας
Γιατροί ανέφεραν τα βασικά σημάδια του επικίνδυνου για την υγεία ροχαλητού και πρότειναν θεραπείες και μεθόδους αντιμετώπισής του.
Το ροχαλητό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά μερικές φορές μπορεί να σηματοδοτεί σοβαρές διαταραχές, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια, γράφει το CNN.
Σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Ρόμπινς, υπάλληλο του Τμήματος Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων και άνω.
«Όταν ένα άτομο έχει βραχνό και έντονο ροχαλητό με παύσεις στην αναπνοή του, πρέπει να δώσει την ανάλογη προσοχή και να μην το προσπεράσει απαρατήρητα» τόνισε η ειδικός.
Σε αντίθεση με την κεντρική άπνοια, στην οποία ο εγκέφαλος μερικές φορές απλώς «ξεχνά» να δώσει εντολή στο σώμα να αναπνεύσει, η αποφρακτική υπνική άπνοια εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί μπλοκάρονται από χαλαρούς μαλακούς ιστούς ή υπερμεγέθεις αμυγδαλές.
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.11.2021
Ύπνος: Οι καλύτερες και οι χειρότερες θέσεις για να κοιμόμαστε
Σύμφωνα με τους καθηγητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, αν η υπνική αποφρακτική άπνοια αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα αυξηθεί ο κίνδυνος υπέρτασης, καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 ή κατάθλιψης.
Ο Ειδικός Γιατρός Ύπνου, Ραϊ Ντασγκούπτα, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ανέφερε τα οκτώ βασικά σημεία που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ του φυσιολογικού, αβλαβούς ροχαλητού και του επικίνδυνου ροχαλητού:

Ήχος ροχαλητού

Το ίδιο το ροχαλητό είναι ένας βασικός δείκτης. Ο ήχος του στην αποφρακτική υπνική άπνοια είναι πολύ έντονος.
«Αυτό είναι ένα δυνατό, πολύ ενοχλητικό ροχαλητό που καλύπτει τις συνομιλίες των παρευρισκόμενων ή ακούγεται μέσα από μια κλειστή πόρτα. Οι οικογένειες ορισμένων ασθενών μου με αποφρακτική άπνοια ύπνου περιγράφουν το ροχαλητό τους ως ήχο μιας "αρκούδας που πεθαίνει" ή ως σκηνές από το "Jurassic Park"» λέει ο ειδικός.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.11.2021
Διαβήτης τύπου 2: Το φθηνό τρόφιμο που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε λίγα λεπτά

Κόπωση

Η αποφρακτική υπνική άπνοια καθιστά δύσκολη την απαραίτητη ανάπαυση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επομένως, η συνεχής κόπωση και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, αποτελούν σημάδια για να επισκεφτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.

Ενόχληση

Παραδόξως, οι στενοί συγγενείς ενός ασθενούς με άπνοια γίνονται συχνά «δείκτες» των προβλημάτων υγείας του, αφού οι ασθενείς δεν παρατηρούν πώς ακριβώς ροχαλίζουν μέχρι να αρχίσουν να πνίγονται.
«Το γεγονός ότι ο σύντροφός σας σταματά να αναπνέει, ροχαλίζει, βήχει ή πνίγεται στον ύπνο, είναι σημάδι ότι το ροχαλητό μπορεί να μην είναι φυσιολογικό και χρειάζεται την προσοχή ενός ειδικού για τον ύπνο» δήλωσε η Ρεμπέκα Ρόμπινς.
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.11.2021
Υπέρταση: Το «μαγικό» λαχανικό που ρίχνει την πίεση

Υπέρταση

Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Κάθε φορά που ένα άτομο σταματά να αναπνέει για λίγα δευτερόλεπτα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα αρχίζει να αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, το σώμα εκκρίνει ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση.
Αν και η ίδια η υπέρταση δεν είναι σημάδι διαταραχής του ύπνου, μπορεί όμως να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα.
Οι θεραπείες για την αποφρακτική υπνική άπνοια, όπως η χρήση ειδικής μάσκας συνεχιζόμενης θετικής πίεσης αεραγωγού (C-PAP), βοηθούν όχι μόνο στην άπνοια αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δείκτης μάζας σώματος

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.
Ο φυσιολογικός ΔΜΣ θεωρείται ότι είναι από 18,5 έως 24,9, ενώ δείκτης πάνω από 30 σημαίνει παχυσαρκία. Τα άτομα με αυτόν τον δείκτη υποφέρουν συχνά από άπνοια, καθώς το βάρος των ιστών στο στόμα, στη γλώσσα και στον λαιμό δυσκολεύει την αναπνοή.
«Η απώλεια βάρους είναι μια σημαντική συμβουλή ενός γιατρού που ασχολείται με διαταραχές ύπνου. Μερικές φορές αστειευόμαστε ότι ο χαρακτήρας Χάμπτι Ντάμπτι ήταν μια από τις πρώτες περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, επειδή είχε μεγάλη κοιλιά και πιθανώς περίσσιο ιστό γύρω από τον μαλακό ουρανίσκο του» είπε η Ρεμπέκα Ρόμπινς.
Τα χέρια ενός ηλικιωμένου άντρα (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2021
Πάρκινσον: Τα συμπτώματα που «δείχνουν» την πάθηση

Ηλικία

Ο μυϊκός τόνος εξασθενεί με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των ιστών της μαλακής υπερώας και του λαιμού. Έτσι, για άτομα με ηλικία άνω των 50 το ροχαλητό σας μπορεί να σημαίνει και αποφρακτική υπνική άπνοια.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η άπνοια ύπνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνει να είναι ήπια έως μέτρια και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία, για άλλους λόγους.

Το μέγεθος της περιφέρειας του λαιμού

Η μεγάλη περιφέρεια λαιμού είτε λόγω υπερβολικού βάρους είτε λόγω γενετικής, είναι επίσης βασικός δείκτης πιθανής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.
«Μπορείτε να μετρήσετε την περιφέρεια του λαιμού ενός αγαπημένου προσώπου. Η περιφέρεια λαιμού μεγαλύτερη από 43 εκατοστά για τους άνδρες και 40,6 εκατοστά για τις γυναίκες, σηματοδοτεί υψηλότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας» δήλωσε ο Ραϊ Ντασγκούπτα.
Μία γυναίκα που κοιμάται - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.09.2021
Επιστήμονες εξήγησαν γιατί ο ύπνος μέχρι αργά τα Σαββατοκύριακα κάνει καλό

Φύλο

Οι άνδρες υποφέρουν συχνότερα από αποφρακτική υπνική άπνοια, πιθανώς επειδή τείνουν να έχουν μεγαλύτερες γλώσσες και περισσότερο λιπώδη ιστό στο πάνω μέρος του σώματος, ειδικά στον αυχένα και στην κοιλιά.
Ωστόσο, άπνοια εμφανίζεται και στις γυναίκες.
«Βλέπουμε συχνότερα την αποφρακτική άπνοια ύπνου σε γυναίκες στην μετεμμηνοπαυσιακή τους περίοδο» λέει ο Ραϊ Ντασγκούπτα.
Η άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ειδικής μάσκας συνεχιζόμενης θετικής πίεσης αεραγωγού (C-PAP).
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.11.2021
Ύπνος: Οι καλύτερες και οι χειρότερες θέσεις για να κοιμόμαστε
Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ή ακόμα και να εξαλείψει την άπνοια: η απώλεια μάζας ιστών στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό μειώνει την πίεση στους αεραγωγούς.
Αν ανατομικές ανωμαλίες όπως οι ρινικοί πολύποδες, οι διευρυμένες αμυγδαλές ή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις(κρεατάκια) και η σκολίωση ρινικού διαφράγματος συμβάλλουν στην άπνοια, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Οι ήπιες περιπτώσεις άπνοιας μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή στάση του σώματος, καθώς ο ύπνος στο πλάι βελτιώνει τη λειτουργία των αεραγωγών.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала