Προσωπαγνωσία: Το κορίτσι με τη σπάνια ασθένεια που δεν αναγνωρίζει ούτε τον εαυτό της στον καθρέπτη

© SputnikΠροσωπαγνωσία: Το κορίτσι με τη σπάνια ασθένεια που δεν αναγνωρίζει ούτε τον εαυτό της στον καθρέπτη
Προσωπαγνωσία: Το κορίτσι με τη σπάνια ασθένεια που δεν αναγνωρίζει ούτε τον εαυτό της στον καθρέπτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.11.2021
Πως ζει μια γυναίκα που πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν θυμάται ούτε το πρόσωπο του παιδιού της.
Η Έλενα δεν μπορεί να θυμηθεί πρόσωπα. Είναι πιθανό να μην μπορεί να αναγνωρίσει το ίδιο της το παιδί ανάμεσα σε άλλα και κάθε μέρα προσπαθεί να καταλάβει αν αυτός που είναι δίπλα της είναι ο άντρας της.
Δυσκολεύεται ακόμα και για τον εαυτό της στον καθρέπτη ή σε μια φωτογραφία της και αυτή η αδυναμία αναγνώρισης προσώπων είναι μια διαταραχή που ονομάζεται προσωπαγνωσία.
Η Έλενα άργησε πολύ να μάθει για την ύπαρξη της διαταραχής αφού ζούσε για 29 χρόνια σε ένα περιβάλλον όπου την κατηγορούσαν ως «απρόσεκτη».
Οι γονείς της αρχικά δεν είχαν πάρει σοβαρά το ζήτημα και την παρότρυναν να προσπαθήσει περισσότερο να εκπαιδεύσει τη μνήμη της.
Ταυτόχρονα το κορίτσι υπέφερε από πονοκεφάλους, ημικρανίες που οδηγούσαν σε ναυτίες, χαμηλή αρτηριακή πίεση και κανένας νευρολόγος δεν μπορούσε να εντοπίσει το πρόβλημα.
Έχασε τη μνήμη της αλλά ερωτεύτηκε ξανά τον ίδιο άνδρα  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2019
Έχασε τη μνήμη της αλλά ερωτεύτηκε ξανά τον ίδιο άνδρα
Μερικοί άνθρωποι στον δρόμο πίστευαν ότι συμπεριφέρεται αλαζονικά επειδή δεν τους χαιρετούσε ενώ περπατούσε.
Η Έλενα ντρεπόταν για τον εαυτό της, συναντούσε παλιές συμμαθήτριές της στον δρόμο και δεν μπορούσε να τις αναγνωρίσει ενώ ακόμα και η μητέρα της καταλάβαινε ποιες είναι.
Έπειτα από αυτό το περιστατικό, άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν έβλεπε τα πρόσωπα των ανθρώπων όπως τα έβλεπαν οι υπόλοιποι.
Εννιάχρονο κορίτσι με πρόωρη γήρανση πολεμά την ανίατη ασθένεια μέσα από την τέχνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.05.2021
Εννιάχρονη "γιαγιά": Για ένα κορίτσι με σπάνια ασθένεια κάθε χρόνος μετράει για δέκα
Έτσι ξεκίνησε να δίνει προσοχή σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στη μύτη, στις ελιές, στο χρώμα των ματιών, αν υπάρχουν ουλές ή τατουάζ και μπόρεσε να ξεχωρίσει τους ανθρώπους.
Όμως αν κάποιος κάνει κάποια αλλαγή όπως να βάλει φακούς επαφής ενώ φορούσε γυαλιά ή να κόψει τα γένια του, ακόμα και αν είναι ο άντρας της, θα πάψει να τον αναγνωρίζει.
Ένα άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό που τη βοηθάει είναι το ηχόχρωμα της φωνής του καθενός που για την ίδια είναι το πιο ακριβές στοιχείο αναγνώρισης.
Δάκρυα από διαμάντια: Η σπάνια πάθηση μίας γυναίκας από την Αρμενία που έχει σοκάρει τους γιατρούς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2019
Δάκρυα από «διαμάντια»: Η σπάνια πάθηση μίας γυναίκας από την Αρμενία που έχει σοκάρει τους γιατρούς
Η προσωπαγνωσία είναι μια διαταραχή που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται και δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να βοηθήσουν.
Μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές για τη βελτίωση της μνήμης προκειμένου να αναπτυχθεί το ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση των προσώπων.
Περισσότερες πληροφορίες για την Έλενα μπορούν να βρεθούν στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.facebook.com/316750461701966/posts/3433515670025414/?vh=e&extid=s97SuFG5KaRuJzMw&d=n
https://www.instagram.com/mountain_of_caramel/
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала