Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αναθεωρημένες οδηγίες για διαχείριση ασθενών με κορονοϊό στο σπίτι - Τι συστήνεται

© Φωτογραφία : SOOC / Dimitris KapantaisΘριάσιο Γενικό Νοσοκομείο
Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Βρείτε μας
Αναθεωρημένες οδηγίες για διαχείριση ασθενών με κορονοϊό στο σπίτι, από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
Αναθεωρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων οι οδηγίες αναφορικά με τη διαχείριση ασθενών με κορονοϊό που παραμένουν στο σπίτι τους.
Οι υπογράφοντες των νέων οδηγιών είναι, μεταξύ άλλων, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σύμφωνα με το όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή νόσο

Όπως ξεκαθαρίζεται, η εξωνοσοκομειακή διαχείριση ασθενών που εμφανίζουν ήπια προς μέτρια νόσο, εξαρτάται και από την παρουσία παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο.
Οι παράγοντες αυτοί συνοψίζονται ως εξής: Μη εμβολιασμός, ηλικία άνω των 70, παχυσαρκία (ΒΜΙ μεγαλύτερο του 35), ανοσοκαταστολή, αιμοκάθαρση, χρόνια καρδιοπάθεια, Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια, διαβήτης και αιμοσφαιρινοπάθειες.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται πως τα συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή νόσο και μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη νοσηλείας είναι: Κορεσμός οξυγόνου μικρότερος του 90% σε αέρα δωματίου ή μικρότερος του 94% αλλά ταχέως επιδεινούμενος, σημεία σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας (λιγότερες από 30 αναπνοές/λεπτό, χρήση επικουρικών αναπνευστικών μυών, αδυναμία εκφοράς πλήρων προτάσεων), εκτεταμένα διηθήματα (μικρότερα του 50%) στην απεικόνιση θώρακα ή/και συνδυασμός εργαστηριακών (λεμφοκύτταρα λιγότερα από 1.000/μl, φεριττίνη μικρότερη από 1.000 mg/ml, CRP μικρότερο από 100 mg/ml με φυσιολογική τιμή μικρότερη του 5).
 Κορονοϊός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Ελλάδα
«Βόμβα» από Γεροτζιάφα: Έρχεται πέμπτο κύμα της πανδημίας - Ποιους θα αφορά

Οι νέες οδηγίες

Σε περίπτωση πως ένας ασθενής που παραμένει στο σπίτι του και η κατάστασή του δεν παρουσιάζει δείγμα σοβαρής νόσησης θα πρέπει να:
Μη λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή καθώς δεν χορηγείται.
Παρακολουθεί τη θερμοκρασία και τον κορεσμό του οξυγόνου με ένα οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Ενυδατώνεται καλά, λαμβάνει αντιπυρετικά και παραμένει στο κρεβάτι μέχρι να πέσει ο πυρετός.
Λαμβάνει αντιβιοτικά μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.
Όσον αφορά έναν ασθενή που έχει ήπια προς μέτρια νόσο, αλλά υπάρχουν παράγοντες για σοβαρή νόσο θα πρέπει να κάνει τα παραπάνω.
ΜΕΘ στο ΚΑΤ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.11.2021
Ελλάδα
Βασιλακόπουλος: Γιατί δεν είναι λύση η αύξηση των κλινών ΜΕΘ

Πρώιμη θεραπεία

Παράλληλα, δίδονται και κάποιες λύσεις για ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας για την αποφυγή της προόδου σε σοβαρή νόσο.
Εισπνεόμενη Budesonide. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει έγκριση από τον ΕΜΑ προς το παρόν.
Μολνουπιραβίρη από του στόματος. Δεν υπάρχει, επίσης, έγκριση.
Προτείνεται και η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά τις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή το θετικό τεστ. Μεταξύ αυτών αναφέρονται:
Casirivimab/imdevimab
Bamlanivimab/etesevimab
Sotrovimab
Τέλος, οι επιστήμονες αναφέρονται και σε ορισμένα φάρμακα που δεν πρέπει να χορηγούνται σε όσους έχουν ήπια νόσο και δεν υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν ανησυχία για επιδείνωση, εκτός εάν υπάρχει άλλη ένδειξη πλην της COVID-19. Αυτά είναι τα: Κορτικοστεροειδή όπως δεξαμεθαζόνη, κολχικίνη, ιβερμεκτίνη, (υδροξυ)χλωροκίνη, ηπαρίνη ή αντιπηκτικά, αντιβιοτικά όπως αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη ή κινολόνες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала